Hlavní obsah

Drahé bydlení? Pojďte k nám. Menší obce lákají Pražany a ještě na tom vydělají

Foto: Příluky

Obec Příluka se podobně jako i jiné menší obce snaží přilákat nové obyvatele a získat více peněz pro svůj rozvoj.

Reklama

Ceny nemovitostí vyrostly v některých velkých městech tak vysoko, že už v nich lidé nechtějí bydlet a stěhují se dál. Obce se toho snaží využít a rozvinout svůj region.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pořídit si vlastní bydlení v metropoli je už tak drahé, že to některé rodiny odrazuje a poohlížejí se po lepším životě jinde. Mnohé obce se této stěhovací vlny snaží využít, přilákat nové obyvatele a díky většímu přísunu peněz tak vylepšit život místních. „Přistěhovalci“ totiž v obci jednak utrácejí, ale díky většímu počtu obyvatel dostává obecní kasa také více peněz od státu v rámci rozpočtového určení daní.

„Byty ve velkých městech, jako je Praha nebo Brno, jsou pro mnoho mladých rodin dnes už zcela finančně nedostupné. Roste tedy zájem o koupi nemovitostí v okresních městech, která také disponují dobrou občanskou vybaveností. Pozorujeme například meziroční růst cen v Jablonci nad Nisou, Mostě nebo v Teplicích,“ říká Hana Kontriš, manažerka Sreality.cz.

Podle Ondřeje Švrčka z komunikační brány Munipolis tato situace regionům nesmírně nahrává a mohou ji využít ke svému rozvoji v rámci „největší transformace obyvatel za poslední dekády“. „Obce k sobě mohou s trochou snahy přilákat metropolitní střední a možná dokonce vyšší střední třídu. Tyto domácnosti mají výrazně vyšší kupní sílu než lokální obyvatelstvo a jsou aktivní. Kromě využívání služeb v lokalitě mohou navíc vytvářet zcela nové příležitosti,“ je přesvědčen Švrček.

Tento trend se snaží využít například obec Příluka nedaleko Litomyšle se zhruba dvěma stovkami obyvatel, jejichž počet by chtěla navýšit na 250 až 300.

„Čím více lidí máme, tím více získáme na daních. Snažíme se proto vybudovat naši infrastrukturu tak, aby zde měli lidé vše potřebné. Zrekonstruovali jsme mateřskou školu, rekonstruujeme kapličku a chceme otevřít obchod. Pracujeme na zasíťovaní stavebních pozemků. Máme hokejový tým, aktivní hasiče i hasičský kroužek, rybářský kroužek a loni jsme otevřeli Žíznivou studánku, což je místo, kde si lidé mohou vzít pivo, limonádu a sušenku a nechat peníze v kasičce. Když dáte lidem důvěru, cítí se pak dobře,“ je přesvědčen starosta Příluky David Šimek.

Obec pořádá také řadu kulturních akcí a soutěží pro děti a dospělé, jako je pouť, dětský den, sportovní hry, výlov ryb a do života se snaží zapojit i starší obyvatele, kteří například chodí do škol se svými upečenými výtvory. Vše financuje z rozpočtu ve výši zhruba 3,5 milionu korun a výrazně si vypomáhá krajskými, národními a evropskými dotacemi, které několikanásobně převyšují možnosti obecní pokladny.

Foto: Příluky

Lidé se mohou občerstvit. Vyberou si pivo, limonádu nebo sušenku a do kasičky dají za každou položku 20 korun. Důvěry podle starosty lidé nezneužívají.

Aktivní přístup obce ke svým obyvatelům do ní přilákal například manžele Tejnorovy. „Je to zde krásné a příjemné. Hodně se tu dělá pro lidi a ti se k sobě chovají hezky. Na konci školního roku se například spí s dětmi ve stanu, tak vezmeme vnoučata a jdeme,“ říká Milan Tejnora, který se do Příluky přestěhoval s manželkou loni v srpnu.

Zatímco v nedalekém Vysokém Mýtě bydleli do té doby v bytě, v obci mají domeček se zahradou a pan Tejnora si mohl splnit životní sen. „Vždy jsem si přál mít bernardýna, tak teď ho konečně mám – bernardýnku Helenku,“ raduje se.

Foto: Příluky

Milan Tejnora si po přestěhování z města na vesnici mohl splnit sen a pořídit si bernardýnku Helenku.

Zpříjemnit lidem život, udržet si stávající obyvatele a přilákat další se snaží desítky větších a menších obcí. Například obce Merklín, Vnitířov, Květnová, Ostrov či Hrušky na Vyškovsku investují do pozemků, snaží se rozšířit výstavbu či investují do nových bytů.

Obce Strání nabízela výhodné ceny pozemků a Železné vybudovalo s okolními obcemi školku pro mladé rodiny. Bonus k narození dítěte či pohřebné, jako poděkování lidem za to, že v obci žili, nabízí pozůstalým obyvatel s trvalým bydlištěm v obci například Bojkovice, Bánov, Nivice, Supíkovice na Jesenicku či Dívčí Hrad.

Řada obcí využívá také různé druhy podpor na přilákání profesí, které potřebuje pro své obyvatele. Peníze na vybavení ordinací poskytoval například Horní Benešov a Žďár nad Sázavou. Lékaře si nabídkou obecního bydlení snažila nalákat města Bor a Tachov.

Anketa

Uvažujete o přesunu z velkého města do menší obce?
Ano
69 %
Ne
31 %
Celkem hlasovalo 3513 čtenářů.

Podobně postupuje také Harrachov, který od minulého školního roku poskytl takový byt pro učitele prvního stupně základní školy a další aktuálně rekonstruuje pro městského strážníka. „Momentálně nám chybí pediatr a oceníme i učitele se zájmem o sport a přírodu,“ láká nové zájemce místostarosta Tomáš Vašíček.

Vojkovice na jižní Moravě se zase snaží dění ve městě oživit lepší komunikací s občany. Od roku 2018 předělaly obecní stránky i Facebook a třetina obyvatel se zapojila do takzvaného Mobilního rozhlasu, což je aplikace, která lidi informuje o dění v obci, přebírá jejich podněty ke zlepšení a umožňuje jim účastnit se anket a hlasovat v minireferendech.

„Návštěvnost a zpětná vazba se výrazně zvýšila, což nám umožňuje lépe reagovat a řešit aktuální podněty,“ říká Lukáš Koutný, radní Vojkovic odpovědný za informatiku.

Rozvoj regionů se však podle komunikačního projektu Munipolis netýká jen vesnic, ale i mnohem větších obcí. „V následujících letech budou vznikat ‚malé Prahy‘ nebo ‚malá Brna‘ v podstatě ve všech městech s dojezdovou vzdáleností do hodiny a půl od centra. Mohou to být právě tyto domácnosti, které ve městech přemění celé zanedbané čtvrti – zrevitalizují ať už rodinné domy, nebo klidně celá sídliště, protože chuť bydlet v panelu je tentokrát neopouští,“ říká Ondřej Švrček.

Reklama

Doporučované