Hlavní obsah

EU nebude za ruský plyn platit v rublech, energie zatím proudí, řekl Síkela

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN) čekají jednání kvůli energiím.

Reklama

Státy Evropské unie budou pokračovat v platbách za ruské energie ve stejných měnách jako doposud, i když Vladimir Putin požaduje rubly. Dodávky energií do Česka jsou zatím stabilní, zásoby plynu vydrží ještě měsíc.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek podepsal dekret, podle kterého by počínaje pátkem měli odběratelé z tzv. „nikoliv přátelských zemí“ platit za ruský plyn v rublech. Tedy i Česká republika. V současnou chvíli jsou veškeré dodávky energií stabilní.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) v pátek dopoledne svolal krizový štáb, s nímž jednal o dalších postupech ohledně řešení dodávek ruského plynu. Jednání se zúčastnily společnosti ČEPS, Čepro, Správa státních hmotných rezerv a další zástupci energetického sektoru a vlády.

Řešili, jak na krok Ruska bude reagovat Česká republika, jejíž postoje jsou většinou shodné s ostatními členskými státy Evropské unie. Reakcí na ruský požadavek platit za dodávky plynu v rublech bude jednotné stanovisko, které bude upřesněno ještě během pátku.

„Bude vypadat přibližně následovně, a to tak, že země EU budou pokračovat v platbách za energie v té měně, ve které byly kontrakty sjednány, a jakékoli jednostranné změny budou považovány za porušení těchto smluv,“ sdělil Síkela.

Putin však prohlásil, že pokud se platby za plyn v rublech neuskuteční, budou dodávky pozastaveny. Problém by tak měla velká část Evropy, do které z Ruska proudí 44 procent spotřeby plynu.

Společný nákup plynu v rámci EU a jeho přerozdělení mezi členské země je podle ministra jediným možným postupem, jak ruské dodávky nahradit. Příští týden se bude konat jednání expertních skupin EU, jejichž úkolem bude dopracovat předběžnou dohodu mezi státy o společném nákupu energií v rámci EU a koordinaci přípravy na zimu.

Průmyslová odvětví závislá na plynu

Využití zemního plynu je široké a průmysl je jeho největším spotřebitelem. Používá se hlavně k vytápění, chlazení, předehřívání kovů (zejména železa a oceli), sušení a odvlhčování, tavení skla, zpracování i spalování odpadů a jako palivo pro průmyslové kotle. Zemní plyn se také používá jako surovina pro výrobu řady chemických látek, hnojiv a farmaceutických výrobků. Dají se z něj získávat plyny jako butan, etan a propan.

Nejvíce jsou na dodávkách zemního plynu závislá odvětví chemického průmyslu, sklářství, výroby cementu, železa, oceli, papírenství, výroby plastů a potravinářského průmyslu.

Odpoledne také začne jednání Mezinárodní energetické agentury na ministerské úrovni. „Předmětem bude další uvolňování ropy na trh ze strany členských států Mezinárodní energetické agentury. Již dříve se státy shodly na uvolnění 60 milionů barelů ropy,“ sdělil šéf resortu.

Chtěl bych ubezpečit, že jsme připraveni na všechny možné varianty vývoje.
Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu (za STAN)

„Dnes budeme projednávat a předpokládám, že schválíme i uvolnění dalších 120 milionů barelů ropy, přičemž 60 milionů by měly ze svých rezerv poskytnout Spojené státy americké a zbylých 60 milionů ostatní členské státy na dobrovolné úrovni,“ řekl Síkela.

Ministr však zdůraznil, že nechce předbíhat, jelikož jsou tato rozhodnutí stále předmětem jednání. Se zástupci energetického sektoru se opět setká příští týden znovu. „Chtěl bych ubezpečit, že jsme připraveni na všechny možné varianty vývoje,“ uvedl.

Veškeré dodávky energií jsou podle Síkely zatím stabilní a nejsou pozorovány výpadky. „V oblasti ropy máme zásoby na více než 90 dnů, v oblasti plynu máme zásoby přibližně na jeden měsíc a dobrou zprávou je, že se topná sezona blíží ke konci,“ říká Síkela.

Ráno ministr jednal ještě s německou stranou, která mu potvrdila platnost dřívějších stanovisek, a ve čtvrtek proběhlo jednání i se zástupkyní Evropské komise pro energetiku.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované