Hlavní obsah

Evropská unie zvažuje další společný dluh. Tentokrát na obnovu Ukrajiny

Foto: artjazz/Shutterstock, Shutterstock.com

EU zvažuje, jak financovat obnovu Ukrajiny.

Reklama

Obnovu válkou zpustošené Ukrajiny by mohla financovat i Evropská unie. Proto mimo jiné uvažuje o společném dluhu. Na financování by se ale mohly podílet i země G7 a další státy.

Článek

Po problémech s covidem a získáváním peněz na záplatu škod způsobených pandemií zřejmě přijde další společné evropské zadlužení. Evropská unie nyní zvažuje vydání dluhopisů na financování dlouhodobé obnovy zničené Ukrajiny, která může stát až stovky miliard eur.

Evropská komise rovněž plánuje půjčky z rozpočtu EU, za které budou ručit členské státy a jež by měly zajistit Ukrajině finanční prostředky na výplatu nutných mezd a dávek. Půjčky mohou v příštích třech měsících dosáhnout až 15 miliard dolarů, řekl agentuře Bloomberg úředník, který si nepřál být jmenován.

Komise by podle zdroje agentury měla návrh předložit už 18. května. Dokument bude součástí širšího balíčku, který má řešit finanční potřeby Ukrajiny. Pro tento účel by mělo vzniknout společenství se zeměmi G7 a dalšími státy, přičemž EU by se ujala vedení.

V současné době pracujeme na návrzích, a to i s členskými státy. Zvažujeme všechny možnosti.
Oliver Varhelyi, evropský komisař pro sousedství a rozšíření

Nejnovější návrh přichází téměř dva roky poté, co EU dosáhla dohody o financování pandemického stimulačního balíčku pomocí společného dluhu. V tomto případě se blok rozhodl rozdělit prostředky formou půjček i grantů.

Úředník uvedl, že Evropská komise ale zvažuje i další možnosti, jak zajistit financování obnovy Ukrajiny. „V současné době pracujeme na návrzích. Zvažujeme všechny možnosti,“ řekl v úterý novinářům Oliver Varhelyi, evropský komisař pro sousedství a rozšíření.

Jedním z prvních úkolů by měl být odhad částky potřebné na obnovu země. Minulý měsíc samotná ukrajinská vláda odhadla, že finanční dopady války by mohly dosáhnout až 560 miliard dolarů včetně nepřímých ztrát.

Ukrajina odhaduje, že potřebuje přibližně pět miliard dolarů měsíčně, aby zaplnila rozpočtovou mezeru způsobenou ruskou invazí.

Komise jedná o další pomoci, ale chce, aby členské státy poskytly záruky pro případ, že válkou zničená země nebude půjčky splácet.

EU by tak mohla v příštích třech měsících přispět na finanční potřeby Ukrajiny částkou devět miliard dolarů, USA mohou poskytnout pět miliard dolarů, uvedl agentuře Bloomberg úředník obeznámený s jednáním. Jednou ze zvažovaných možností je údajně také použití nevyužitých prostředků Evropské investiční banky.

Očekává se, že vedoucí představitelé EU prozkoumají možnosti finanční podpory Kyjeva na zasedání 30. až 31. května v Bruselu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované