Hlavní obsah

Firmy loni utratily za reklamu téměř 125 miliard. A letos to bude ještě víc

Největším zadavatelem reklamy v Česku je řetězec s potravinami Lidl.

Reklama

Ani covid růst nezastavil a reklamnímu trhu v Česku se vloni dařilo. Podle dat Asociace komunikačních agentur firmy investovaly do marketingových kampaní 124,7 mld. korun. Mezi nejsilnější trojku patří Lidl, Kaufland a Albert.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

„Z výsledků výzkumu lze vypozorovat, že se zadavatelům, pokud jde o objem investic, vrátil optimismus. Svoji roli sehrála i odložená spotřeba domácností,“ uvádí ředitel Asociace komunikačních agentur (AKA) Marek Hlavica.

Mezi nejsilnější hráče na českém reklamním trhu patří podle výzkumu, který zpracovala agentura Nielsen Admosphere, potravinové řetězce. Například Lidl utratil za reklamu 2,099 mld. korun, Kaufland 2,048 mld. a Albert 1,829 mld. Oproti roku 2020 však své investice rapidně nenavyšovaly. Naopak největší nárůst si loni připsal obchodník s elektronikou HP Tronic Zlín, který za kampaně utratil 1,3 mld. korun, tedy o 22 procent více než v předchozím roce. Celkem se na reklamu vydalo 124,7 mld. korun.

Foto: Seznam Zprávy

Marek Hlavica, ředitel Asociace komunikačních agentur

Letos by pak měl trh dokonce ještě posilovat, a to na odhadovaných 139,4 mld. A to i v době války na Ukrajině.

„Jediným příznakem války je mnohem větší pozornost, kterou firmy věnují své značce z pohledu Brand Safety. To znamená, že si dávají větší pozor na to, aby jejich reklama nefigurovala v sousedství toxického nebo drastického obsahu. Týká se to primárně online reklamy, kde zadavatel nemá přímý vliv na umístění reklamy, protože to za něj činí automatické systémy,“ vysvětluje Marek Hlavica pro SZ Byznys.

Tahounem trhu je pak jednoznačně televizní reklama. Cena reklamního času vzrostla podle údajů AKA o čtyři procenta.

„I když roste podíl online reklamy, investice do televize se každým rokem zvyšují, a to i v nepříznivých časech, jako byly ty pandemické,“ doplňuje Marek Hlavica.

Největší nárůst si loni připsaly tisk a rádio, a to o 11 procent. Mezi tzv. nemediálními kanály boduje online a mobilní podpora s růstem o 27 procent.

Český reklamní trh tak potvrzuje podobné trendy jako ty v zemích západní Evropy, až na jedinou výjimku. „Specialitou je všudypřítomnost outdoorové reklamy nejrůznějších formátů. Ta je pak sice dostupnější, ale o to méně účinná a navíc působí jako vizuální smog,“ uzavírá ředitel AKA Marek Hlavica.

Reklama

Doporučované