Hlavní obsah

Firmy o častějším testování: Kapacity PCR nebudou stačit

Foto: Cryptographer, Shutterstock.com

Zaměstnanci se budou testovat dvakrát týdně, včetně očkovaných (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Podniky začínají plánovat, jak od půlky ledna splní vládní plán na častější testování zaměstnanců. „Navyšte kapacitu PCR testů,“ žádají kabinet.

Článek

Od 17. ledna dvakrát týdně na test, takovou představu má kabinet o fungování firem po polovině ledna. Zaměstnanci by tak měli absolvovat antigenní test zhruba po třech až pěti dnech, navrhuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Poprvé v historii pandemie víme dva a půl týdne dopředu, co nás čeká.
Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

Zástupci zaměstnavatelů budou technické detaily novinky s vládou ještě řešit, a to na jednání tripartity.

„Pro firmy bude plošné testování obrovskou zátěží. Bude to velmi komplikované logisticky a bude je to také stát spoustu peněz. Smysl tohoto opatření ale chápeme a jsme připraveni vládě pomoci,“ uvedl pro SZ Byznys Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

Řešit s vládou chce zejména frekvenci testování. „Frekvence několikrát týdně by pro velké firmy s vícesměnnými režimy mohla být logisticky nerealizovatelná,“ vysvětluje Radek Špicar.

Například automobilka Škoda Auto pravidelně každý týden testuje 30 tisíc lidí, očkované i neočkované. Náklady se pohybují v milionech korun.

„Testování jednou za tři dny bude vyžadovat investice na změnu kontrolních IT systémů a vysoké nároky na vedoucí pracovníky, aby skutečně nebyl k výkonu práce připuštěn nikdo, kdo se testování nepodrobí. Také by měl být jasně stanoven postup v případě odmítnutí testu ze strany zaměstnance. V takovém případě by měla nastat překážka na straně zaměstnance. Návrh vlády uzpůsobit takovému zaměstnanci pracoviště tak, aby se nepotkal s kolegy, je pro nás nerealizovatelný,“ uvedl pro SZ Byznys Tomáš Kotera, šéf komunikace automobilky.

„Testování ve firmách je rozhodně lepší než zavírání provozů, i když jde nově o povinnost testování všech zaměstnanců. To naopak řeší legislativně neukotvené rozlišování zaměstnanců na očkované a neočkované. Zásadní je příslib vlády proplácet testy, kde čekáme na finální potvrzení,“ řekla Seznam Zprávám Eva Svobodová, ředitelka Asociace malých a středních podniků.

Zaměstnavatelé také upozorňují, že kapacita PCR testů v Česku nebude stačit, a vyzývají vládu, aby ji ještě navýšila. Poté, co zaměstnanec bude mít pozitivní antigenní test, bude muset – stejně jako nyní – na potvrzení případné nákazy přesnějším PCR testem.

„Chybí nám jednoduchá elektronická možnost žádostí o proplácení testů a bojíme se toho, že zejména mimo velká města nebude dostatečná kapacita konfirmačních PCR testů. Při poslední vlně testování někdy zaměstnanci na PCR test čekali třeba i čtyři dny, maximum by podle nás mělo být 24 hodin, aby lidé nebyli zbytečně doma kvůli falešně pozitivnímu antigennímu testu,“ je přesvědčen Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Česká vláda, stejně jako další evropské země, zpřísňuje pravidla testování, aby tak brzdila další nárůsty nemocných v souvislosti s novou variantou koronaviru omikron. Na testy ve firmách budou proto nově povinně chodit i očkovaní, včetně těch, kteří absolvovali třetí dávku vakcíny.

Ministr zdravotnictví ale počítá s tím, že nejen se zaměstnavateli, ale i s odbory bude ještě jednat.

„Detaily domluvíme s tripartitou tak, aby to bylo co nejpohodlnější pro zaměstnance a zaměstnavatele a nejlépe to chránilo občany České republiky,“ řekl ve středu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Hlavně mít dost testů

I když má řada lidí během svátků dovolenou, nákupčí ve firmách už začali řešit také klasický problém, tedy aby měli minimálně na leden dostatečné množství testů.

„Hlavní riziko dalšího šíření koronaviru vidíme při návratu zaměstnanců po vánočních svátcích na pracoviště. Škoda Auto disponuje dostatečnou zásobou testů, jsme tedy připraveni i na variantu samotestování dvakrát týdně. Pro mnohé zaměstnavatele to může být problém, dodávky jsou nyní především z Číny, kde při takovém množství vidíme jistá logistická úskalí,“ uvedl pro SZ Byznys Tomáš Kotera, vedoucí komunikace Škody Auto.

„Důležité teď je, aby se firmy zásobily testy co nejdřív, než se zase vyšplhá cena nahoru,“ připomíná Tomáš Prouza ze Svazu obchodu a cestovního ruchu. Kabinet ale pochválil: „Poprvé v historii pandemie víme dva a půl týdne dopředu, co nás čeká. Tak dlouhý čas na přípravu jsme ještě nikdy neměli.“

Koho se nová pravidla testování netýkají

Testování prostřednictvím samotestů by se podle návrhu nemělo vztahovat na zaměstnance, kteří se na pracovišti nestýkají se třetími osobami.

Testovat by se nadále nemuseli ani lidé, kteří pracují z domu.

Povinnost by se netýkala těch, kteří v posledních 72 hodinách měli negativní PCR test nebo se prokážou negativním antigenním testem provedeným zdravotníkem z posledních 24 hodin.

Zdravotníci a pracovníci v sociálních službách by se i nadále testovali ve speciálním režimu.

Zdroj: ČTK

Reklama

Doporučované