Hlavní obsah

Firmy prozradily, kterým pozicím a o kolik jsou ochotny zvyšovat platy

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Firmy budou zvyšovat mzdy maximálně o pět procent. Ilustrační foto.

Reklama

Zaměstnanci si letos příliš nepolepší. Podle průzkumu mezi pětistovkou firem porostou mzdy v průměru o pět procent. Větší šanci na přidání mají lidé v IT, e-commerce nebo on-line marketingu.

Článek

České firmy plánují letos zvyšování mezd, ovšem ne více než o pět procent. Vyšší mzdu mohou v roce 2022 získat zaměstnanci na pozicích finančních kontrolorů a analytiků, odborníci na e-commerce, obchodníci s rychloobrátkovým zbožím a technikou, zaměstnanci v maloobchodních řetězcích a ve stavebnictví nebo vysoce specializovaní pracovníci ve farmacii či výrobě. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Hays.

„Navzdory dvěma silným vlnám na začátku a na konci roku 2021 jsou však patrné na pracovním trhu pozitivní změny. Firmy živě nabírají na otevřená pracovní místa, úspěšně zaváděly hybridní pracovní režimy kombinující práci z domova a z kanceláře, mzdy v roce 2021 mírně rostly a mnoho odvětví plánuje přidat svým zaměstnancům i v roce letošním,“ uvedl výkonný ředitel Hays pro ČR a Rumunsko Sándor Bodnár.

Uzavření ekonomiky v první třetině roku 2021 v mnoha firmách způsobil podle něj zmrazení náborů a zaměstnání hledali obvykle pouze ti uchazeči, pro které to bylo nezbytné. Firmy věnovaly čas novému pracovnímu nastavení, adaptaci pracovního prostředí na nový styl práce, který, patrně již trvale, bude znamenat vyšší flexibilitu a větší poměr práce z domova, uvedl. Léto, zlepšení epidemické situace a uvolnění restrikcí podle něj přineslo pracovnímu trhu nový nádech. Společnosti zintenzivnily nábory a vzrostla také aktivita uchazečů na pracovním trhu. Ne však dost, aby dokázali pokrýt potřeby zaměstnavatelů.

Problém s nedostatkem uchazečů napříč profesemi se podle Bodnára v letošním roce s největší pravděpodobností nezmírní. Potřeba kandidátů na volná místa bude velká a v mnoha odvětvích způsobí další tlak na urychlování automatizace, nejvíce ve výrobě a logistice, uvedl. „Navýšit počet zaměstnanců plánuje podle průzkumu 56 procent společností, dalších 14 procent pak nábory zváží podle situace v průběhu roku,“ dodal.

Mzdy na kvalifikovaných pracovních místech v loňském roce mírně rostly, v průměru o tři až pět procent. „Stále platí, že největší šanci na vyšší mzdu mají dlouhodobě poptávané, aktuálně například v on-line marketingu, operativní finanční role, experti ve výzkumu a vývoji, IT profese. Na individuální bázi pak mohou být nárůsty mezd vyšší, v průměru o 15 procent, v závislosti na urgenci zaměstnavatele a typu pozice. V letošním roce můžeme očekávat z důvodu nedostatku pracovních sil, ale také rostoucích spotřebitelských cen a tím tedy i inflace, zvýšený tlak na růst mezd,“ upozornil Bodnár.

Lze však podle něj předpokládat, že vzhledem k aktuálnímu ekonomickému vývoji a zejména růstu inflace v posledních týdnech není téma růstu mezd pro rok 2022 uzavřenou kapitolou.

Průzkum vznikl analýzou finančního ohodnocení na tisících kvalifikovaných pracovních místech a datech poskytnutých uchazeči o pracovní místa během roku 2021. Průzkumu zaměstnavatelů ohledně náborových strategií, který se konal v říjnu 2021, se zúčastnilo 511 firem. Průzkumu spokojenosti uchazečů se zúčastnilo 937 pracovníků na kvalifikovaných profesích.

Reklama

Doporučované