Hlavní obsah

Gazprom přispěl k dražší elektřině. Evropě dodal méně plynu, než se zavázal

Foto: Shutterstock.com

Snížený tok plynu přispěl k nejhorší krizi v dodávkách energie na evropském kontinentě za poslední desetiletí. Ilustrační foto.

Reklama

K evropské energetické krizi přispěl ruský Gazprom. Do Evropy dodal loni méně plynu, než sám odhadoval. Pro firmu to byl přitom rekordní rok, kdy produkce plynu byla nejvyšší za 13 let.

Článek

Ruský plynárenský gigant Gazprom loni nesplnil svůj vlastní, konzervativní cíl pro vývoz plynu do Evropy a Turecka. Vyplývá to z výpočtu agentury Bloomberg, které vycházejí z údajů od firmy. Snížený tok plynu přispěl k nejhorší krizi v dodávkách energie na evropském kontinentě za poslední desetiletí. Pro Gazprom byl však loňský rok rekordní - firma uvedla, že produkce plynu vystoupila na 514,8 miliardy metrů krychlových, což je nejlepší výsledek za 13 let.

Gazprom loni dodal svým hlavním zákazníkům v zahraničí, včetně Evropy, Turecka a Číny a bez bývalých členských zemí Sovětského svazu, celkem 185,1 miliardy metrů krychlových plynu, uvedl generální ředitel firmy Alexej Miller. To bylo o 3,2 procenta více než v roce 2020, ale méně než v letech 2018 a 2019, kdy se vývoz pohyboval kolem 200 miliard metrů krychlových. Zdaleka nejvíce plynu Gazprom dodává na domácí, tedy ruský trh. Loni to bylo 257,8 miliardy metrů krychlových. To je rovněž nejvíce za 13 let.

Podle výpočtu agentury Bloomberg a společnosti BCS Global Markets na základě údajů od Gazpromu dodávky do Evropy a Turecka loni činily 177 miliard metrů krychlových. Gazprom ale předpokládal, že dodá 183 miliard metrů krychlových.

Analytik společnosti Sova Capital Mitch Jennings se domnívá, že tok plynu do Evropy a Turecka mohl být ještě nižší, a to 175,4 miliardy metrů krychlových. Jeho výpočet vychází z předpokladu, že denní tok plynu do Číny byl v listopadu a prosinci o více než třetinu vyšší, než činily smluvně dohodnuté objemy.

Vývoz Gazpromu analytici a obchodníci pečlivě sledují, protože omezené dodávky v Evropě koncem loňského roku přispěly k růstu cen plynu na další rekordy. EU dlouhodobě deklaruje, že chce snížit závislost na ruském plynu, Gazprom se tak začal zaměřovat na vývoz plynu na lukrativnější asijské trhy.

Důvod není jasný

S nástupem zimy a s nebezpečně nízkými zásobami plynu v EU Gazprom posílá zákazníkům v unii jen tolik plynu, kolik má dohodnuto v rámci dlouhodobých kontraktů. Už několik měsíců nenabízí dodávky na promptním trhu, kde poptávce může vyhovět, ale také nemusí. Důvod není jasný. Firma poukazuje na snížení poptávky kvůli prudkému růstu cen v EU. Evropští představitelé tvrdí, že ruský producent zdržuje dodávky záměrně v naději, že tak urychlí schvalování sporného plynovodu Nord Stream 2. Takové nařčení Gazprom odmítá.

Gazprom nezveřejňuje podrobné údaje o vývozu podle zemí, takže je těžké odhadnout, kolik plynu loni poslal na jednotlivé trhy. Miller uvedl, že největší byl růst dodávek do Německa, Turecka a Itálie. Tok plynu do Číny podle něj loni převýšil smluvní závazky firmy. Gazprom v prosinci těžil v průměru 1,523 miliardy metrů krychlových plynu denně, což bylo nejvíce pro tento měsíc od roku 2013.

Vývoz ruskými plynovody do většiny zemí v EU byl v prosinci omezen, většina dodatečného plynu tak zůstala v Rusku, kde byly v posledních dnech roku abnormálně nízké teploty. S poklesem teplot se dodávky domácím zákazníkům koncem prosince zvýšily na 1,656 miliardy metrů krychlových denně, což je více, než činila průměrná denní produkce v prosinci. Gazprom uvedl, že kvůli uspokojení poptávky sáhnul do svých podzemních zásobníků. Odběr plynu ze zásobníků pak byl nejvyšší za pět let.

Rusko si může dovolit odebírat rekordní objem plynu ze svých zásob. Gazprom totiž v listopadu naplnil na zimu svá domácí úložiště na rekordní objem 72,6 miliardy metrů krychlových.

Reklama

Doporučované