Hlavní obsah

Growing Way prolomila mlčení. Firma stíhaného Janaty uznala, že je konec

Foto: Stream.cz - pořád (NE)BLÁZNI, Seznam Zprávy

Ondřej Janata se prezentoval jako investiční mág. Místo toho je teď podezřelý, že podvedl čtyři tisíce lidí.

Reklama

Investiční firma Growing Way Ondřeje Janaty přiznala, že je v insolvenčním řízení, které vůči ní rozpoutala část klientů. Společnost dluží čtyřem tisícům lidí zhruba 1,6 miliardy korun. Janatu stíhá policie.

Článek

Společnost Growing Way podnikatele Ondřeje Janaty se vůbec poprvé vyjádřila ke svému případu. Janatu stíhá policie kvůli podezření, že vytvořil takzvané letadlo, tedy podvodný investiční projekt založený na Ponziho schématu. Firma poslala do insolvenčního rejstříku sdělení, v němž uznává svou insolvenci. Ovšem zároveň jako příčinu krachu označila policejní akci.

„Realizace zajišťovacích instrumentů ze strany orgánů činných v trestním řízení mimo jiné vedla logicky k paralyzování společnosti dlužníka a zastavení jejího ekonomického fungování,“ stojí v prohlášení, které je podepsáno jen jménem firmy. Janatův podpis ovšem chybí. V dokumentu je uvedený pouze jako zástupce společnosti.

Investiční podvod: Ponziho schéma

  • Italský podvodník působící v Severní Americe Charles Ponzi (1882–1949) přesvědčil tisíce lidí, aby investovali do předplacených poštovních poukázek.
  • Ve schématu po něm pojmenovaném investoři svěřují své prostředky investičnímu fondu s vidinou vysokého zhodnocení a s nízkým rizikem. První investoři se vyplácejí z vkladů nově příchozích, nikoliv ze zisku z obchodování. To povzbuzuje další investory, aby do schématu vkládali nové peníze a větší částky. Přesvědčí i své okolí ke vkladu. Ve chvíli, kdy nejde najít nové investory, se schéma hroutí. Organizátor se snaží se ziskem zmizet.
  • Nebezpečí tohoto systému spočívá v tom, že se navenek jeví jako korporace s organizační strukturou, kancelářským zázemím, zaměstnanci a sítí finančních poradců. Především ale v tom, že dokud není omezen příliv nových klientů, společnost vyplácí klientům výnosy, případně jim poskytuje výpisy z obchodních účtů, a tím je utvrzuje v přesvědčení, že používá investičních nástrojů na tuzemském či zahraničním trhu, a jejich vklady se tak skutečně zhodnocují.

Zdroj: Národní centrála proti organizovanému zločinu

Podle advokáta Petra Veselého z kanceláře Žižlavský, která zastupuje velkou skupinu věřitelů, je uznání insolvence ze strany Growing Way důležitým krokem.

„Nic tak již nebrání vydání rozhodnutí o úpadku společnosti Growing Way, ke kterému může dojít během několika dnů. Insolvenční soud tak může učinit i bez jednání,“ sdělil právník. Growing Way se v publikovaném dokumentu skutečně vzdala práva na nařízení jednání a uznala svůj úpadek.

„Jakmile bude rozhodnutí o úpadku zveřejněno v insolvenčním rejstříku, bude ustanoven insolvenční správce a poběží dvouměsíční lhůta, ve které bude třeba, aby věřitelé přihlásili do insolvenčního řízení své pohledávky,“ dodal právník z advokátní kanceláře Žižlavský.

Growing Way lákala klienty na vysoké zhodnocení investic prostřednictvím operací na finančních trzích. Celkem čtyři tisíce lidí vložilo do společnosti přibližně 1,6 miliardy korun.

Letos v září ale Národní centrála proti organizovanému zločinu oznámila, že v tomto případě zahájila stíhání kvůli podezření z investičního podvodu v podobě takzvaného Ponziho schématu známého též jako letadlo. Policisté sice firmu ani Janatu nejmenovali, redakci SZ Byznys se ale následně podařilo zjistit, že je to právě Growing Way.

Detektivové zajistili ve spolupráci s Finančním analytickým úřadem majetek v hodnotě téměř jedné miliardy korun. Mimo jiné se to týká Janatovy nemovitosti v pražské Chuchli.

Reklama

Doporučované