Hlavní obsah

Hoteliéři: Nevíme, co bude, a bojíme se, že znovu přijdeme o Vánoce a Silvestr

Foto: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

„Nejhorší je nejistota.“ Hotely řeší, zda lidé přijedou na Vánoce a Silvestr.

Reklama

Počet stornovaných prosincových pobytů roste. Zákazníci mají obavy platit zálohy předem. Tuzemští hoteliéři jsou tak před svátky ve stále větší nejistotě.

Článek

Covidové restrikce, zrušené předvánoční firemní akce, žádné plesy a vánoční dovolená na horách zatím sice možná, ale s velkým otazníkem. Z Česka opět kvůli vysokému počtu nakažených mizí i to málo turistů, kteří do země měli v plánu jet.

Hoteliéři například upozorňují na rostoucí počet stornovaných pobytů. „Naše data sice ukazují, že obsazenost v prosinci se drží na úrovni před pandemií (24,1 % k 2. 12.), zároveň ale musíme dodat, že se situace výrazně liší region od regionu. Například Praha již ztrácí přes 9 %,“ říká David Laryš, marketingový ředitel společnosti Previo, která provozuje hotelové rezervační systémy pro třetinu českého trhu.

A dodává, že „situace se může ze dne na den změnit. Místo laviny rezervací zimních dovolených budeme, vlivem restrikcí, čelit lavině jejich rušení“.

„Aktuálně zaznamenáváme rušení firemních akcí. Bohužel zastavil se i narůst individuálních rezervací. Děláme vše pro to, aby hotely byly bezpečné, testujeme zaměstnance dvakrát do týdne, jak očkované, tak neočkované,“ popisuje pak současnou situaci generální ředitel sítě Orea Hotels & Resorts Gorjan Lazarov.

Věří ale, že se epidemická situace v zemi zlepší. „Když se podíváme na aktuální rezervace, vánoční svátky i Silvestr jsou velice vytížené. Největší zájem je o horské hotely na Šumavě a v Krkonoších, kde nám zbývají poslední jednotky pokojů,“ uvedl Gorjan Lazarov.

Vánoce na horách? Snad

Hotel Horizont v Peci pod Sněžkou, který provozuje společnost Regata Čechy, také přišel o některé zákazníky, nejen zahraniční. „Zrušeny byly všechny nasmlouvané prosincové firemní akce a museli jsme zrušit i tradiční ples města Pece pod Sněžkou a hotelu Horizont,“ vypočítává jeho obchodní a marketingový ředitel Pavel Bednář.

„Poptávky na Vánoce i Silvestra stále přichází, a to i přes situaci, která kolem nás panuje. Ovšem oproti roku 2019 je obsazenost těchto termínů o přibližně 35–40 % nižší, než je v tento čas obvyklé, a tento pokles rezervací se týká vlastně celé zimy,“ říká Bednář.

Pro velké ubytovatele je situace o to složitější, že se jim těžko plánuje nákup skladových zásob, ale také například služby pro personál.

Pobyty jsou brzděny nejistotou, jestli budou v provozu i další služby, jako například vleky, bufety a restaurace, bez nichž je zimní dovolená prakticky k ničemu.
Marek Meitner, jednatel cestovní kanceláře TourTrend

Naproti tomu pronájmu soukromých chat a chalup by se covidové restrikce, snad jen s výjimkou lockdownu spojeného s uzavřením okresů, dotknout neměly. I přesto ale lidé řeší, jestli na takovou dovolenou odjet.

„Pobyty jsou brzděny nejistotou, jestli budou v provozu i další služby, jako například vleky, bufety a restaurace, bez nichž je zimní dovolená prakticky k ničemu, vysvětluje pro SZ Byznys Marek Meitner, jednatel cestovní kanceláře Tourtrend, která provozuje portál Chatyachalupy.cz.

„Domníváme se, že na poslední chvíli se část volných kapacit obsadí, ale už dnes je jasné, že další zimní sezóna bude s jistotou negativně poznamenána,“ míní. „Zákazníci nechtějí dopředu nic platit, obávají se, že nebudou moci své pobyty realizovat a zkažený silvestrovský pobyt lze nahradit jen velmi těžko.“

Naproti tomu Petr Kotík, zakladatel projektu Amazing Places, který mapuje „kouzelná místa“, vidí na současné situaci i dvě dobré zprávy pro tuzemský byznys.

„Překvapilo nás to, že se Češi nebojí kupovat dražší pobyty a peníze tak víceméně zůstávají tady v Česku. Navíc se lidé můžou podívat na místa, která v minulosti měla plno díky rezervacím ze zahraničí.“

Reklama

Doporučované