Hlavní obsah

Hotely ruší rezervace kvůli uprchlíkům. Peníze turistů ale Ukrajinci nenahradí

Foto: Getty Images

Pokoje nyní otevírají dveře válečným uprchlíkům z Ukrajiny. Ilustrační fotografie.

Reklama

V blízké budoucnosti budou muset někteří turisté oželet dovolenou v Česku kvůli uprchlíkům. Hotely a penziony jim totiž ruší rezervace a ubytovávají místo nich Ukrajince. Z ekonomického hlediska je to přitom pro ně méně výhodné.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

V Česku je momentálně přes 270 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, která již téměř měsíc čelí ruské invazi. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) bylo Ukrajincům k pondělí vydáno 205 500 speciálních víz. První, co tito uprchlíci v Česku hledají, je samozřejmě místo, kde složit hlavu.

Řada tuzemských ubytovacích zařízení se proto ze solidarity rozhodla ubytovávat právě rodiny z Ukrajiny, které upřednostnila před běžnou klientelou, tedy hlavně turisty. Aby však mohli svá lůžka věnovat uprchlíkům, museli zrušit předem domluvené rezervace.

„Nebylo to úplně jednoduché rozhodnutí, protože ubytovávání turistů je zdroj příjmů naší společnosti. Po Ukrajincích logicky nebudeme chtít žádnou úhradu,“ říká obchodní ředitel Jindřichohradeckých úzkokolejek Jan Čajánek.

Hotely či penziony mohou získat od státu příspěvek až 250 korun za osobu a noc, v částce však není zahrnuta strava. Podle Rakušana je příspěvek určen k tomu, aby se Česko dokázalo postarat o prchající ženy a děti před válkou, a ne generovat zisk.

Někdy je domluva těžká

Například Jindřichohradecké úzkokolejky musely kvůli Ukrajincům zrušit veškeré pobyty na březen, duben a květen. Postiženým klientům nabízejí jiné termíny nebo vrácení peněz. „Z našeho pohledu to bylo spíš to, že něco obětujeme a někomu tím pomůžeme. Snažíme se to s lidmi, kteří u nás měli objednané ubytování, řešit. Nyní jsme v procesu vracení záloh za ubytování,“ popisuje Čajánek.

Lůžka uprchlíkům uvolňují kvůli nařízení vlády i státní podniky. Ukrajinci tak obsadili ubytovací zařízení spadající například pod Ministerstvo vnitra. Mezi nimi je i hotel Jánošík ve Špindlerově Mlýně, který je aktuálně plný.

I ten musel objednávky rušit. „Hotel se musel vyklidit, připravit a rezervace se musely zrušit. Hosté to přijali bez problému. Bylo to ještě na začátku války a lidé vyšli vstříc, vše se vyřešilo a stornovalo,“ říká ředitel hotelu Jánošík Stanislav Herman.

Museli jsme zrušit jednu velkou rezervaci a překvapilo mě, že to lidé nevzali dobře. Ne všichni jsou svolní si termín přesunout.
Jana Kalousová, manažerka penzionu U Skály

Ne všechny ubytovny se však ze strany klientů setkaly se stejně vstřícným přístupem. Penzion U Skály v Lužických horách, který rovněž nabídnul svá místa uprchlíkům, musel řešit nepochopení některých zákazníků.

„Museli jsme zrušit jednu velkou rezervaci a překvapilo mě, že to lidé nevzali dobře. Ne všichni jsou svolní si termín přesunout, některá jednání jsou velmi nepříjemná, ale když apeluji na lidskost, tak se to domluvit dá,“ říká manažerka penzionu Jana Kalousová.

Poskytovatelé ubytování zatím nejsou schopní říct, jak se situace bude dále vyvíjet. Je tedy možné, že některé pobyty budou muset odmítnout i v příštích měsících. „Rezervace máme ještě do půlky dubna a smlouva se Správou uprchlických zařízení nám vyprší na konci března. Lidí je mi ale líto, a tak ji chci prodloužit,“ říká Kalousová.

Veškerou ubytovací kapacitu do té doby zaplní Ukrajinci. „Byli jsme v kontaktu s Charitou v Jindřichově Hradci a z komunikace vyplynulo, že ta krize bude velká a přísun lidí obrovský,“ říká Čajánek. Aktuálně mají Jindřichohradecké úzkokolejky zaplněné pokoje ze dvou třetin, ale očekávají další příchozí, kteří obsadí zbytek lůžek.

Z pohledu podnikatelů jde ale spíše o krok ze solidarity než z ekonomických důvodů. „Připadá nám správné pomoct rodinám, jejichž země je okupovaná a podle nás je to samozřejmost, že jsme jim mohli ubytování poskytnout,“ uvádí Čajánek.

Příspěvek od státu je nižší oproti tomu, co dostáváme od turistů. Takže nám to teoreticky může pokrýt náklady na energie, ale už ne personální náklady.
Jan Čajánek, obchodní ředitel Jindřichohradeckých úzkokolejek

Pomáhají, ale nevydělají

Pokud by totiž zařízení ubytovávala místo uprchlíků běžné turisty, ekonomicky by se jim to vyplatilo mnohem víc. „Příspěvek od státu je nižší oproti tomu, co dostáváme od turistů. Takže nám to teoreticky může pokrýt náklady na energie, ale už ne personální náklady,“ říká Čajánek.

Příspěvek od státu na pokrytí veškerých nákladů nestačí. „Částka za ubytování je pouze symbolická a nezahrnuje stravování,“ vysvětluje Kalousová, která tak musí jídlo pro uprchlíky řešit jinak. Rodinám z Ukrajiny tak pomáhají sbírky, které uspořádaly školy, sportovní kluby, firmy či jednotlivci.

Situace má podle Kalousové jednak podnikatelský rozměr a na druhé straně rozměr lidský. „Tohle už dávno podnikatelský záměr nemá. Kdo má srdce a možnost, tak ty lidi ubytuje, ať už je stát dotuje jakoukoli částkou,“ říká.

Příspěvky na ubytování uprchlíků jsou určeny krajům, které je následně přerozdělí. Stát dává finance také na poskytnutí dočasného přístřeší, například v tělocvičnách. V tomto případě poskytuje 200 korun denně na osobu včetně jídla.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované