Hlavní obsah

Ikea nabízí byt za méně než 20 korun na měsíc. Ale má to háček

Podívejte se na byt s nájmem bezmála 20 korun na měsíc.Video: Jan Marek

 

Reklama

Dostupnost bydlení chtějí někde řešit tak, že byty zmenšují až do velikosti mikro. Trend pobízejí i nábytkáři. Ten nejznámější ze Švédska zašel asi nejdál, v srdci Japonska nabízí byt za pár desítek korun měsíčně, ale má to háček.

Článek

Seznamte se s Blahajem. Novým maskotem a žralokem, který má jako realitní agent co nejlépe prodat novou nabídku švédského nábytkářského giganta v přelidněném Tokiu.

Neměl by to být takový problém, malý byt s plochou deset metrů čtverečních lze pronajmout za 99 jenů, tedy v přepočtu pouze za necelých 20 korun měsíčně.

Takzvaný mikrobyt se nachází ve čtvrti Šindžuku, což je jedno z obchodních a administrativní center hlavního srdce Japonska, kde jinak vychází nájem za stejnou plochu průměrně na 49 tisíc jenů, tedy skoro 500 krát tolik.

Mikrobytu nechybí nic důležitého

Důvod výrazně nižší ceny je jednoduchý – reklamní kampaň. Byt má necelým 14 milionům obyvatel Tokia co nejvíc přiblížit trend mikrobydlení. Pohledem Ikey hlavně prostřednictvím nábytku. Celý byt totiž samozřejmě vybavila svými produkty, přičemž se podle svých slov maximálně zaměřila na využití vertikálního prostoru.

Postel se tak v japonském mikrobytě švédského nábytkáře nachází nad sprchovým koutem, záchodem i malou kuchyňkou s pračkou, hlavní části obytného prostoru vévodí typické „ikeácké“ velké police sloužící jako šatník i jako součást kanceláře, kterou doplňuje drobný stůl s otočnou židlí a rohová pohovka v koutě hlavní stěny se dvěma okny.

Ikea už na realitním trhu podniká

O byt mohou zájemci nad 20 let v rámci kampaně Tiny Homes žádat do 3. prosince. K pronájmu je zatím jen od půlky prosince do půlky ledna a energie si nájemce hradí sám.

Švédský nábytkářský gigant své další plány na realitním trhu v Tokiu či kdekoliv jinde nezveřejnil. Není tak jasné, zda bude byt od 15. ledna dál pronajímat i dlouhodobě nebo jestli nabídku malých obytných jednotek ve městě rozšíří.

Server CNN ovšem dodává, že Ikea ve Skandinávii už skoro 30 let na realitním trhu podniká. Ve spolupráci se švédským developerem Skanska založila v roce 1993 projekt a firmu BoKlok, který staví cenově přístupnější i komfortnější domy pro seniory.

Nižší cenu dovoluje především to, že jde o takzvané modulární jednotky, které se vyrábí v podstatě na pásu v továrně a na místě se už jen skládají. Časem je chce uzpůsobit i pro osoby s demencí, a to odstraněním zrcadel v koupelně a nahrazením digitálního ovládání spotřebičů klasickými tlačítky.

Reklama

Doporučované