Hlavní obsah

Jako prezident, Zuckerbergovo bezpečí stojí Metu 27 milionů dolarů ročně

Meta platí za ochranu svých vrcholových manažerů v čele s Markem Zuckerbergem v porovnání s ostatními technologickými firmami nejvíce peněz.

Reklama

Společnost Meta Platforms zaplatila v minulém roce za ochranu generálního ředitele Marka Zuckerberga téměř 27 milionů dolarů. V částce je zahrnuté cestování nebo zabezpečení domů, které šéf technologického gigantu Meta obývá.

Článek

To, že velké technologické firmy často platí za bezpečnost svých vrcholových manažerů, není nic výjimečného. Společnost Meta Platforms, dříve známá jako Facebook, je ale obecně nejštědřejší. Účet za bezpečí Marka Zuckerberga totiž v minulém roce vyšel na 26,7 milionu dolarů, tedy 600,7 milionu korun, a v porovnání s ostatními technologickými firmami je suverénně nejvyšší.

Například Amazon loni za ochranu předsedy představenstva Jeffa Bezose utratil 1,6 milionu dolarů. A Google zaplatil za bezpečnost výkonného ředitele Sundara Pichaie 4,3 milionu dolarů. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Více než 15,2 milionu dolarů šlo na výdaje související s ochranou generálního ředitele Mety v jeho domech a během osobních cest. Do této částky se ale nepočítá dalších 10 milionů dolarů, které společnost Zuckerbergovi poskytla jako příspěvek na zabezpečení jeho rodiny, dalších 1,6 milionu dolarů pak Meta zaplatila za použití soukromého letadla pro osobní cesty.

Náklady na udržení Zuckerberga v bezpečí navíc každým rokem rostou. Meta totiž vloni zaplatila o šest procent více než v roce 2020. Společnost připisuje vyšší náklady tomu, že po celém světě narůstají ceny, Zuckerberg navíc pravidelně cestuje. Zároveň se do účtu za bezpečnost šéfa počítají i testy na koronavirus.

Na druhou stranu výdaje na bezpečnostní opatření zahrnují téměř veškerou Zuckerbergovu odměnu, protože jeho oficiální roční plat činí jeden dolar.

Od roku 2022 bude společnost nově pokrývat i Zuckerbergovo cestování soukromým letadlem, které vlastní a provozuje charterová společnost. Generální ředitel ale není jedinou osobou, které gigant platí ochranu. Meta totiž hradí i náklady spojené s bezpečností provozní ředitelky Sheryl Sandbergové, jejíž ochrana vyšla společnost v roce 2021 na necelých 9 milionů dolarů, tedy 207 milionů korun. To nezahrnuje 2,3 milionu dolarů za použití soukromých letadel pro její osobní cesty.

Podle společnosti je prý důležité Zuckerberga chránit, především kvůli zvyšujícímu se tlaku na jeho impérium. „Negativní nálada ohledně Mety je přímo spojena s panem Zuckerbergem a často se na něj přenáší,“ vysvětlila společnost vysoké náklady.

V minulém roce se společnost dostala pod drobnohled kvůli zveřejnění interních dokumentů whistleblowerkou Frances Haugenovou, která zveřejnila interní dokumenty společnosti, jež měly podle Haugenové demonstrovat nekalé praktiky Facebooku.

Reklama

Doporučované