Hlavní obsah

K cigaretám vakcína. Tabákový obr investuje miliardy dolarů do farmacie

Tabáková světová jednička Philip Morris chce mít desetinu čistých příjmů z oblasti zdraví. Investuje miliardy dolarů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Z covidu se tabáková jednička ještě nevzpamatovala. Philip Morris ČR, výrobce a prodejce tabákových výrobků, loni vykázal čistý zisk 3,517 miliardy korun. Meziročně je to mírný pokles o 0,3 procenta. Firma chce uspět ve farmacii.

Článek

Není to jediný tabákový gigant, který se pustil na pole farmacie a zdravotnictví. Kromě světové jedničky Philip Morris i dvojka na trhu British American Tobacco před dvěma lety vedle jiných oznámila, že vyvíjí vakcínu proti covidu.

Vakcína má velký úspěch. Jsme na to hrdí.
Andrea Gontkovičová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva PM Česko, Slovensko a Maďarsko

„Vakcína má velký úspěch. Jsme na to hrdí. Už proběhly klinické studie, kanadská vláda tyto studie akreditovala a nakontraktovala víc než 78 milionů dávek této vakcíny. Pokud vezmeme v potaz, že je to dvoudávková vakcína, znamená to, že pokryje celou Kanadu,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Andrea Gontkovičová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva Philip Morris Česko, Slovensko a Maďarsko. Úspěšnost vakcíny po druhé dávce podle ní přesahuje 71 procent.

Nejde o výhradně vlastní produkci. Vakcínu Covifenz vyvinula kanadská biotechnologická společnost Medicago, kterou z třetiny právě Philip Morris International vlastní. Zbylé dvě třetiny má Mitsubishi Tanabe Pharma.

Už probíhají jednání o dodávkách do dalších zemí. Do USA, Japonska, Velké Británie.
Andrea Gontkovičová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva PM Česko, Slovensko a Maďarsko

„Společnost je kanadská, takže primárně funguje v Kanadě, ale už probíhají jednání o dodávkách do dalších zemí. Do USA, Japonska, Velké Británie,“ uvádí šéfka tabákové jedničky pro český, slovenský a maďarský trh a potvrzuje, že se uvažuje o rozšíření vakcíny do zemí třetího světa. „My chceme tuto vakcínu poskytovat nejen komerčně, ale i do programů na ozdravení třetích zemí,“ vysvětluje.

Výrobce cigaret. A léků

Philip Morris dal už dříve světu vědět, že hodlá budovat další odvětví byznysu, které jde nad rámec nikotinu. Vyrábět přípravky a zařízení v oblasti zdravého životního stylu a zdraví, které by mohly pomoci například při kardiovaskulárních či neurologických chorobách nebo při alergiích.

Philip Morris

  • Světová tabáková jednička, dvojkou je British American Tobacco.
  • S výrobky IQOS (bezdýmné zařízení na zahřívání tabáku) působí na 66 trzích.
  • V Česku zaměstnává více než 1 000 lidí.
  • Hospodaření v Česku:
  • Čistý zisk: 3,5 miliardy korun (meziročně poklesl o 0,3 procenta).
  • Tržby bez spotřební daně a DPH: 18,9 miliardy korun (meziročně stouply o 5,5 procenta).

Zdroj: PM

S tím souvisí loňská akvizice za 2,3 miliardy amerických dolarů. Philip Morris investoval do firem, které mu pomohou až desetinu zisku získávat právě z nové divize. Zjednodušeně řečeno: to, co tabákový obr zjistil o vstřebávání látek do těla v oblasti inhalace, využije tentokrát v oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Myslíme to vážně. Dokonce už jsme si dali i cíl, aby do roku 2025 příjem z této oblasti představoval více než jednu miliardu dolarů.
Andrea Gontkovičová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva PM Česko, Slovensko a Maďarsko

„Vše je založené na našich poznatcích a vědeckých a inovativních technologiích v oblasti inhalace aerosolu a účinných látek do těla člověka nad rámec nikotinu,“ říká Andrea Gontkovičová a uvádí to na příkladu jedné z firem, kterou koupili.

„Například americká OtiTopic vyvinula produkt, jenž je založený na prášku. A ten prášek se přes aerosol inhaluje do těla člověka a může zabránit akutnímu stavu infarktu myokardu. V bezprecedentně krátkém čase dvou minut. Takže věda a vědomosti, které máme, budou mít skutečně bezprecedentní a revoluční dopady na zdraví milionů lidí. Myslíme to vážně. Dokonce už jsme si dali i cíl, aby do roku 2025 čistý příjem z této oblasti představoval více než jednu miliardu dolarů,“ upřesňuje šéfka Philip Morris. To znamená až desetinu příjmů společnosti.

Akvizice PMI

V roce 2021 v celkové hodnotě 2,3 miliardy USD. 3 farmaceutické firmy:

Vectura – Velká Británie

Fertin Pharma – Dánsko

OtiTopic – USA

Cíl PMI do roku 2025: čisté příjmy z aktivit mimo oblast nikotinu v hodnotě přes 1 miliardu USD, jde o tzv. strategii Beyond Nicotine společnosti Philip Morris International.

Vše je podle ní postaveno na přesných vědeckých datech a kvalifikovaném týmu čítajícím více než pět set vědců.

Že jde o marketingový tah ve snaze vylepšit image tabákového giganta a působit nově na poli zdraví, ředitelka odmítá s tím, že se jedná o postavení další „nohy“ byznysu a tím diverzifikaci rizik.

Kromě zdraví a zdravého životního stylu má lídr na trhu tabáku našlápnuto i do dalšího byznysu – pojišťovnictví. Životní pojištění nabízí Philip Morris například ve Velké Británii.

Investice v Kutné Hoře

Bezdýmné alternativy, mezi něž patří jak zahřívané tabákové výrobky IQOS, tak elektronické cigarety IQOS VEEV se do budoucna mohou vyrábět i v Kutné Hoře. V tamní továrně zatím vznikají jen klasické cigarety.

„Momentálně si to netroufám upřesnit, protože doba je velmi dynamická vzhledem k tomu, co se děje na Ukrajině. Teď se vypořádáváme se situací v Charkově, ale také v Moskvě,“ připomíná ředitelka fakt, že v ostřelovaném Charkově na Ukrajině musela tabáková jednička za dramatických okolností uzavřít tamní továrnu. Zároveň odchází z ruského trhu.

Investice v samotné Kutné Hoře budou podle ní ještě vysoké. „Bude se měnit všechno. Od strojů, technologií až k podpoře. Cigarety se vyrábějí úplně jinak než náplně do zahřívaných výrobků,“ řekla už v minulosti SZ Byznys Andrea Gontkovičová.

„Byla by to akce ‚Kulový blesk‘, protože ta plocha, která je potřebná k zahřívanému tabáku, je dvojnásobná oproti klasickým cigaretám,“ dodala už dříve šéfka PM Česko ze zkušeností obdobných továren v Rumunsku, Portugalsku nebo té „na zelené louce“ v italské Bologni.

Celkový počet dospělých uživatelů IQOS v Česku a na Slovensku v porovnání s rokem 2020 vzrostl přibližně o 140 tisíc, a dosáhl tak na počet 770 tisíc lidí. Více než půl milionu v Česku a 260 tisíc na Slovensku.

Reklama

Doporučované