Hlavní obsah

Kanaďané rozjíždějí ve Chvaleticích těžbu manganu pro autobaterie

Mangan se bude těžit nedaleko Chvaletic. Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Euro Manganese z kanadského Vancouveru začíná nedaleko Kolína stavět zkušební závod na těžbu manganu. Surovinu chce prodávat výrobcům autobaterií.

Článek

Společnost Euro Manganese začala stavět zkušební továrnu, která by měla v blízkosti Chvaletic zahájit na podzim letošního roku těžbu manganu. V současnosti rekonstruuje dvě budovy v průmyslovém areálu E.P. Chvaletice.

„Moduly pro tento laboratorní závod, které pro nás připravují na zakázku v Číně, jsou na cestě k nám a měly by dorazit začátkem července. Cílem je prakticky odzkoušet navrhované technologie a ověřit laboratorní předpoklady ve výrobě vysoce čistých manganových produktů – kovový mangan a síran manganatý,“ řekl pro SZ Byznys Jan Votava, generální ředitel firmy Mangan Chvaletice, která patří společnosti Euro Manganese.

Podle Votavy se v ní bude od podzimu každý den bude vyrábět přibližně 30 kilogramů kovového manganu nebo 100 kg síranu manganatého. Vzorky se pak budou posílat nasmlouvaným automobilkám, které podle nich budou upravovat své receptury na výrobu katod do baterií.

Kanadská firmy bude ve své zkušební továrně zaměstnávat asi 35 lidí a testovat provoz pro svůj „velký závod“. „Když vše půjde dle plánu, jeho stavba by mohla začít v roce 2024. Spuštěn by pak měl být v letech 2026 až 2027,“ dodal Votava.

V rámci projektu plánuje Euro Manganese zpracovávat ložisko manganu, který se nachází v haldách hlušiny z vyřazeného dolu, který fungoval v letech 1951 až 1975. Lokalita u Chvaletic je na území Evropské unie největším zdrojem manganu a podle těžařů má potenciál nasytit rostoucí poptávku po surovinách důležitých pro automobilový průmysl.

Společnost Euro Manganese, která vyvíjí zařízení pro výrobu vysoce čistého manganu založeného na recyklaci ložisek hlušiny na třech chvaletických odkalištích vzniklých historicky těžbou pyritu v místech dnešní chvaletické elektrárny, koupila v roce 2016 českou Mangan Chvaletice. Ta drží práva na průzkum ložiska.

Projekt má trvat 25 let a jeho náklady mají dosáhnout zhruba 400 milionů dolarů (devět miliard korun).

Historie chvaletického manganu

  • Přítomnost manganu a železných minerálů byla poprvé zaznamenána v blízkosti dnešní obce Chvaletice v osmnáctém století. Sporadicky lokalizované těžby chvaletického naleziště se uskutečnily na počátku 20. století.
  • Počínaje 30. léty byl z rudy získáván mangan a tato ruda mířila do oceláren v Československu a Německu. V letech 1951 a 1975 se těžba zaměřila na získávání pyritu na výrobu kyseliny sírové pro různé průmyslové účely.
  • Odpadem z těchto operací vznikly postupně tři stávající chvaletické haldy tvořící ložisko. Tyto haldy byly sanovány vrstvou ornice a v letech 1975 až 1983 zde byly vysázeny stromy.
  • Na konci 80. let provedla společnost Bateria Slaný, tehdejší československý státní výrobce baterií, rozsáhlé studie hlušiny k určení proveditelnosti výroby oxidu manganičitého pro využití v suchých bateriových článcích. Přestože studie potvrdily velký ekonomický potenciál, další práce byly zastaveny po změně politického režimu v Československu v roce 1989.
  • Ložisko nebylo využíváno do září 2014, kdy byla těžební práva udělena české skupině firem. Práva na projekt byla poté konsolidována ve společné holdingové společnosti Mangan Chvaletice.

Zdroj: Euro Manganese

Reklama

Doporučované