Hlavní obsah

Kdo nešetřil, padne. Každá desátá firma nemusí přežít, říká podnikatel

Stanislav Martinec…Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rok 2022 bude těžší. Zdražují energie i materiál, nesmíme se nechat dotlačit k přílišnému zvyšování mezd. Naučíme se, kde ušetřit, říká v rozhovoru pro SZ Byznys Stanislav Martinec, majitel Komy Modular z Vizovic.

Článek

Vyrábějí modulární systémy pro celý svět. Ze stavebních „kostek“ postaví školku, nemocnici i letištní hangár. Bydlení pro mladé i kanceláře. Pak je zase v případě potřeby rozloží a sestaví jinde.

Firmě z Vizovic se daří, spolu s dalšími budují v africkém Senegalu několik letišť. Jde o největší českou byznysovou stopu za poslední půlstoletí.

„V Africe se nám otevírají další stopy až neuvěřitelně, myslím, že si to zatím ani neumíme představit,“ říká k dalším plánům Stanislav Martinec, majitel firmy ve Zlínském kraji a obdivovatel Tomáše Bati.

Zakázky se jim rýsují i po celé Evropě. „Máme rozjednanou Francii, kam jsme v minulosti dodávali několik modulárních objektů. V Paříži dodáme dva objekty jakožto bydlení pro mladé rodiny a sdílené kanceláře, které se dají stěhovat. A do Německa plánujeme zakázky kolem Hamburku a Berlína,“ vypočítává plány pro nejbližší období vizionář z Vizovic.

V modularitě je podle něj budoucnost pro řešení problémů, jako je bydlení. Přesto budou podle něj následující měsíce zátěžové.

Jak vidíte rok 2022 pro český byznys?

Jsem životní optimista, takže vidím tento rok dobře, ale nebude to stejné ve všech oborech. Náš obor, modularitu, vidím dobře, ale víme, co nás všechny zatěžuje. Vzrůstající ceny materiálu i energií. Musíme udělat větší tržby, vypořádat se s nárůstem fixních nákladů, takže bude to rok těžký. Ale zase nám přinese něco nového, budeme muset přemýšlet trošku jinak, třeba jak šetřit.

Všichni se teď předhánějí v odhadu růstu míry inflace, váš odhad?

Slyšíme kolem sebe sedm osm procent. Těší mě, že prognóza mluví o tom, že v druhém pololetí by měla klesat. To je hodně důležité, protože bychom neměli prudce reagovat zvyšováním mezd. Ty se pak často nedají snížit. Takže říkám sedm procent a potom budu rád, když to zase budou dvě procenta.

Co se bude dít u vás při sedmiprocentní inflaci?

Nás určitě čeká navýšení mezd o pět procent na začátku roku a postupně až o deset procent v průběhu roku. Stále ale budu přesvědčovat lidi, aby spíš šetřili a nebláznili, neroztáčeli kola inflace. My sami se chceme na vyšší inflaci a vyšší ceny nějak připravit. Chceme ve firmě nově nastavit procesy. Vytipovali jsme patnáct oblastí, od změn v plánování až po inovace. Ty se musí urychlit, už nelze na nic čekat. Zřídili jsme vývojové inovační centrum v době covidu. Jde o přemýšlení od nákupu materiálů přes hledání nových dodavatelů, kteří už inovativně myslí. Myslím, že se budou takto smýšlející firmy dávat dohromady.

Máte obavy, kolik firem situaci nezvládne?

Bojím se. Myslím, že firmy, kterým se v posledních letech dařilo méně a neudělaly si dostatečné rezervy, to nepřežijí. Čerstvě jsme dokončili plány a vidíme nárůst režijních nákladů o patnáct procent. To bude pro mnohé firmy likvidační.

Kolik jich může být?

Klidně deset, patnáct procent. Je to vysoké číslo. A nebude to hned, může to přijít během dvou tří let.

Máte z čeho stavět? Je dost materiálu?

Po opravdu velké turbulenci, kdy chybělo hlavně železo, už se to začíná stabilizovat. Byli jsme zvyklí brát dlouhodobě od jednoho dodavatele, teď bereme od tří. Máme z čeho dělat, akorát dodací doby se prodloužily, a to nám dělá dost velké problémy v plánování. Zatím se naštěstí vše obejde bez penále, těší mě solidarita, která v tomto ohledu mezi firmami panuje. Rád bych, aby se do všeho vrátila radost. Víte, nepotřebujeme tisíc mobilů, lyže a nové kolo každý rok. Je to o cirkulární ekonomice, abychom se zaměřili správným směrem. Jinak se řítíme do propasti.

Reklama

Doporučované