Hlavní obsah

Sazka a spol. jdou na Wall Street. Hodnota firmy je 200 miliard korun

Do skupiny Allwyn Entertainment spadá kromě jiných také česká loterijní jednička Sazka. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Společnost Allwyn Entertainment, která většinově patří do skupiny KKCG Karla Komárka a pod kterou spadá také česká Sazka, chce vstoupit na burzu v New Yorku. To by ji mohlo ocenit až na 9,3 miliardy dolarů.

Článek

Společnost Allwyn Entertainment, do které spadá i česká loterijní jednička Sazka, chce hrát globální úlohu. Ve spolupráci s veřejně obchodovanou společností Cohn Robbins Holdings Corp. (CRHC) chce vstoupit na burzu v New Yorku. Transakce by měla celou společnost ohodnotit až na 9,3 miliardy dolarů, tedy bezmála 200 miliard korun.

Firmu CRHC založili Cary Cohn, ekonomický poradce bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, a investor Clifton S. Robbins. Firma v září získala od investorů 828 milionů dolarů.

„Vstup na NYSE je další kapitolou v historii společnosti Allwyn a je výsledkem společných úspěchů, z nichž budou těžit hráči, komunity i investoři. Předpokládáme, že firma dosáhne atraktivního růstu příjmů, zisku a volných peněžních prostředků, a vytvoří tak pro investory atraktivní dlouhodobou hodnotu,“ komentoval operaci Karel Komárek, zakladatel skupiny KKCG a většinový vlastník Allwynu.

Současní akcionáři společnosti Allwyn by měli mít po spojení ve společnosti podíl přibližně 83 procent. Žádný nový akcionář by bezprostředně po transakci neměl vlastnit ve firmě více než pět procent. Transakci již jednomyslně schválila představenstva společností Allwyn i CRHC. Potvrdit ji ještě musí akcionáři CRHC a regulační orgány. Uzavřena by měla být ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Vstup na newyorskou burzu NYSE má podpořit globální růstovou strategii firmy Allwyn včetně případných akvizic a soutěží o licence na trzích v Evropě a USA. Má jí také zajistit lepší přístup na kapitálové trhy.

Firma by se měla obchodovat za 11násobek upraveného zisku EBITDA, což je pro investory atraktivní. Navrhovaná valuace nevybočuje z obvyklého pásma v loterijním sektoru
Tomáš Pfeiler, Cyrrus

Podle Tomáše Pfeilera, portfolio manažera ze společnosti Cyrrus, by se burzovnímu loterijnímu nováčkovi mohlo vést dobře.

„Firma by se měla obchodovat za 11násobek upraveného zisku EBITDA, což je pro investory atraktivní. Navrhovaná valuace nevybočuje z obvyklého pásma v loterijním sektoru,“ tvrdí pro SZ Byznys Pfeiler.

Firma Allwyn by podle něj měla na burze těžit především z toho, že jde o takzvaný hodnotový byznys.

„Na trzích, především u technologických růstových titulů, v současné době vidíme zaslouženou korekci, která přišla po předchozím euforickém růstu. Růstová firma je z pohledu kapitálového trhu taková, která je v tuto chvíli ztrátová nebo má velmi malý zisk, ale existuje značná šance, že zisky v následujících letech znásobí,“ tvrdí Pfeiler.

Ovšem Allwyn je byznys z hodnotového sektoru a letošní rok zatím podle Pfeilera patří právě hodnotovým sektorům.

„Hodnotové firmy, jež již generují velké zisky, bývají obvykle ušetřeny kolapsů, které v současné době vidíme u růstových titulů na indexu Nasdaq,“ dodává portfolio manažer Cyrrusu.

Allwyn provozuje loterie v Rakousku, Česku, Řecku, na Kypru a v Itálii a v roce 2022 předpokládá upravený zisk EBITDA ve výši přibližně 810 milionů dolarů (17,3 miliardy korun) z čistých příjmů ze sázení ve výši přibližně 1,7 miliardy dolarů (36,4 miliardy korun).

Komárek patří k nejbohatším českým podnikatelům. Časopis Forbes odhadl hodnotu jeho majetku na 5,3 miliardy dolarů. Jeho firma KKCG se zaměřuje hlavně na podnikání v zábavě, ale také ropu a plyn, informační technologie a reality.

Skupina vyvíjí podnikatelské aktivity ve 36 zemích světa. Drží podíly ve 212 firmách, mimo jiné v Sazka Group, Aricoma Group, MND Group, KKCG Real Estate Group, kapitálovém fondu Springtide Ventures a dalších.

České firmy na světových burzách

Allwyn není jediná česká firma, která si vyzkouší velký světový parket. Na londýnskou burzu vstoupil v roce 2018 český výrobce antivirových programů Avast. O dva roky později byla česká firma dokonce zařazena do prestižního indexu londýnské akciové burzy FTSE 100. Avast se stal první českou firmou v tomto indexu.

Antivirový výrobce naopak v letošním roce opustí pražskou burzu. Po úspěšné fúzi tuzemské softwarové firmy s americkým NortonLifeLockem se mají akcie spojených firem obchodovat jen na newyorské burze Nasdaq.

Na burze v Londýně se od loňského října obchoduje s akciemi společnosti Eurowag. Firmu založil v roce 1995 pod názvem W.A.G. podnikatel Martin Vohánka, který patří k nejbohatším Čechům.

Služby Eurowagu, které zahrnují tankování, mýtné, vracení daní, správu vozového parku či finanční služby, využívá přes 350 000 vozidel zhruba ve 30 zemích Evropy, Asie a Blízkého východu.

Průmyslový developer CTP Group, který působí převážně na českém trhu, vstoupil v loňském březnu na akciovou burzu Euronext v Amsterodamu. Skupinu CTP Group založil Nizozemec Remon Vos v roce 1998 v České republice. Společnost se specializuje na stavbu průmyslových a logistických nemovitostí.

Jiný příběh pak tvoří společnost Home Credit, jejímž většinovým vlastníkem je skupina PPF. Firma, která se zaměřuje na spotřebitelské úvěry, požádala o povolení obchodovat s akciemi v Hongkongu v červenci 2019. Kvůli zhoršené politické situaci a tržním podmínkám však firma od plánů odstoupila.

Reklama

Související témata:

Doporučované