Hlavní obsah

Český hazard míří do první ligy. Komárek vyhrál soutěž o britskou loterii

Foto: KKCG

Majitel Sazky a skupiny Allwyn Karel Komárek.

Reklama

aktualizováno •

Komárkova skupina Allwyn (dříve Sazka Entertainment) získala licenci pro jednu z největších loterií světa. Britskou National Lottery přebere v roce 2024.

Článek

Česká loterijní skupina Allwyn podnikatele Karla Komárka získala prestižní licenci na britskou Státní loterii (National Lottery). Výběrová komise ji vybrala jako nejlepšího kandidáta. Dosavadnímu provozovateli loterie britské společnosti Camelot vyprší licence v roce 2024.

Jedná se o jeden z největších úspěchů tuzemského byznysu. Komárek, který začínal jako naftař, se postupně nejvíc prosadil v loterijním byznysu. Vybudoval evropskou skupinu Sazka Group, která se loni přejmenovala na Allwyn a nyní porazila skupinu Camelot, která britskou loterii provozovala čtvrt století.

Vyhráli jsme. Nejlepší dárek k narozeninám!
Karel Komárek, zakladatel skupiny KKCG

Allwyn, někdejší Sazka Entertainment, se stala takzvaným preferovaným žadatelem o licenci. Pouze pokud by nesplnila podmínky, nebo by některý z oponentů ze závažných důvodů napadl výsledek, tak by licenci získala společnost Camelot, která je takzvaným záložním žadatelem.

Po rozhodnutí komise teď následuje desetidenní lhůta, po kterou dobu se budou žadatelé seznamovat s výsledky soutěže a ani oni, ani Komise pro hazardní hry se k jednotlivým žádostem nebudou vyjadřovat. Poté komise oficiálně oznámí vítěze licence a preferovaný žadatel, tedy česká Allwyn, získá status „budoucího držitele licence“.

O licenci usilovali čtyři žadatelé, což je nejvyšší počet v historii. National Lottery je jednou z největších loterií světa. Spuštěna byla v roce 1994.

„Vyhráli jsme. Nejlepší dárek k narozeninám!“ napsal na sociální síť LinkedIn Karel Komárek, zakladatel skupiny KKCG, do které spadá i Allwyn.

„Za svou existenci Národní loterie pomohla vybrat více než 45 miliard liber pro dobročinné účely, a je proto právem považována za naše národní bohatství,“ řekl Andrew Rhodes, šéf Komise pro hazardní hry, která licence spravuje.

Zpočátku to přitom vypadalo, že český podnikatel Komárek nemá v boji o licenci příliš mnoho šancí. Britský bulvární deník Daily Mail ještě začátkem března o Komárkovi napsal, že jde o podnikatele s vazbami na ruský Gazprom, což by podle deníku mohl být problém v souvislosti s protiruskými sankcemi.

„Komárkova společnost Moravské naftové doly vytvořila společný podnik s ruským Gazpromem na výstavbu podzemního úložiště plynu, které se otevřelo na Moravě v roce 2016,“ napsal Daily Mail s tím, že britská vláda upozornila všechny firmy, aby „dobře zvážily pokračovat v čemkoliv, co podporuje Putinův režim“.

Nová éra

Komárek nicméně na svém vítězství tvrdě pracoval. Najal si zvučná jména britského byznysu, jako například lorda Sebastiana Coea, čtyřnásobného olympijského medailistu, nebo Keitha Millse, který mj. vymyslel koncept leteckých mílí, či Justina Kinga, bývalého šéfa řetězce Sainsbury's.

Kvůli loterii také přejmenoval skupinu Sazka Group na více mezinárodně znějící Allwyn, aby zmírnil dojem lokálního či českého byznysu.

Šance na zisk licence a také globální expanzi na americký trh mělo podpořit i partnerství s americkou private equity společností Apollo Global, která do Komárkovy firmy zainvestovala 500 milionů eur (13,25 miliardy korun). Stalo se tak formou investice do nově založené společnosti Sazka Entertainment, dceřiné společnosti KKCG, která se po dokončení transakce stala stoprocentním vlastníkem Sazka Group.

Čistý zisk sázkové společnosti Sazka Group ze skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka v prvním pololetí loňského roku meziročně vzrostl více než čtyřnásobně na 177,1 milionu eur (4,5 miliardy korun). Hrubé tržby z přijatých sázek stouply o 94 procent na 1,27 miliardy eur (32,2 miliardy korun).

Allwyn koncem ledna letošního roku oznámila, že ve spolupráci s veřejně obchodovanou společností Cohn Robbins Holdings Corp. (CRHC) chce vstoupit na burzu v New Yorku. Transakce by měla celou společnost ohodnotit až na 9,3 miliardy dolarů, tedy bezmála 200 miliard korun.

Allwyn provozuje loterie v Rakousku, Česku, Řecku, na Kypru a v Itálii a v roce 2022 předpokládá upravený zisk EBITDA ve výši přibližně 810 milionů dolarů (17,3 miliardy korun) z čistých příjmů ze sázení ve výši přibližně 1,7 miliardy dolarů (36,4 miliardy korun).

Komárek patří k nejbohatším českým podnikatelům. Časopis Forbes odhadl hodnotu jeho majetku na 5,3 miliardy dolarů. Jeho firma KKCG se zaměřuje hlavně na podnikání v zábavě, ale také ropu a plyn, informační technologie a reality.

Skupina vyvíjí podnikatelské aktivity ve 36 zemích světa. Drží podíly ve 212 firmách, mimo jiné v Sazka Group, Aricoma Group, MND Group, KKCG Real Estate Group, kapitálovém fondu Springtide Ventures a dalších.

Aktualizovali jsme o podrobnosti o Komárkovi a skupině KKCG.

Reklama

Doporučované