Hlavní obsah

Konec, zavíráme. Drahé energie kosí firmy s tradicí desítek let

Foto: Jakub Jurdič, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Drahé energie a nárůst nákladů kosí české firmy – a to i ty s tradicí desítek let. Mizí pekárny, jatka a v ohrožení jsou i mlékárny.

Článek

„Po třiceti letech zavíráme. I když jsme se opravdu snažili firmu zachránit, nakonec nás dorazila válka. Nedokážeme už čelit růstu cen energií o stovky procent a vlně zdražení snad všeho, na co si vzpomenete. Je nám to moc líto, bavilo nás to a těšilo. Děkujeme Vám za přízeň a přejeme hodně štěstí v nejistých časech.“

Cedule, kterou se nedávno se svými zákazníky rozloučila společnost Jatky Sojka. Kromě jatek firma s padesátkou zaměstnanců provozovala také osm vlastních prodejen ve třech okresech a dodávala do okolních škol či domovů seniorů. Vše skončilo.

Majitelé rodinné firmy založené v roce 1992 se k celé situaci nechtějí více vyjadřovat. Potvrzují jen, že rozhodnutí skončit bylo opravdu těžké, ale nebyla naděje, že by se situace mohla zlepšit. Nárůst cen energií byl enormní a neúnosný.

Zrušené jsou už i webové stránky společnosti.

Podle Českého svazu zpracovatelů masa bude podobných příběhů přibývat. „Od mnoha kolegů slyším, že to neutáhnou a budou muset skončit. Už teď jsou jednotky provozoven nabízeny na prodej,“ říká Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa, s tím, že naplno se vážnost situace projeví po prázdninách, kdy rodiny začnou více šetřit na jídle.

Omlouváme se – zavřeno

A rozhodně nejde jen o zpracovatele masa. Třicet let na trhu už neoslaví ani Boskovické pekařství. Kvůli drahé elektřině výroba v červnu skončila. I tady pověsili na dveře ceduli „Omlouváme se - zavřeno“.

Svaz pekařů varuje, že v krizi jsou desítky menších pekáren a že stát jim vůbec nepomohl. Kvůli prudkému zdražování energií a rostoucím cenám mouky už podle svazu ukončily činnost pekárny s ročním objemem výroby zhruba za miliardu korun, což představuje asi pět procent kapacity pekárenského průmyslu.

„Je to složité a bude to špatné zejména pro malé firmy, které už teď mají velké problémy. Nás už se to ale nedotkne. Dotáhneme to do konce roku a skončíme,“ říká František Kahoun z Pekařství Kahoun z Hluboké nad Vltavou. Odchází do důchodu a pekařství zavírá. „Současná doba je taková, že kdo může a má k tomu podmínky, tak skončí. Kdo má ale úvěry a podobně a skončit nemůže, bude mít velký problém,“ dodává.

Stejný problém hrozí i v mlékárnách. „Celá mlékárenská technologie je nesmírně energeticky náročná. Veškeré mléko se musí energeticky ošetřit a všechny výrobky se musí chladit. Energeticky náročné je i sušení. Na nás to dopadá dramaticky,“ dodává Jiří Kopáček, předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského.

Reklama

Doporučované