Hlavní obsah

Lesy ČR dočasně povede Jiří Groda z Lesní správy Vítkov

Foto: Shutterstock.com

Lesy ČR dočasně povede Jiří Groda z Lesní správy Vítkov (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Dosavadního šéfa Lesů ČR Josefa Vojáčka k dnešku odvolal vicepremiér a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Článek

Vedením státního podniku Lesy ČR byl dnes dočasně pověřen lesní správce Lesní správy Vítkov na Opavsku Jiří Groda. Firmu povede do jmenování nového generálního ředitele. V tiskové zprávě to oznámilo ministerstvo zemědělství.

Dosavadního šéfa Lesů ČR Josefa Vojáčka k dnešku odvolal vicepremiér a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) kvůli údajným manažerským pochybením a neefektivní reorganizaci firmy. Poté se rozhodli rezignovat i zbývající čtyři vrcholoví manažeři podniku.

Lesy ČR obhospodařují asi polovinu všech lesů v Česku.

Sedmačtyřicetiletý Groda nastoupil podle ministerstva do Lesů ČR v roce 1994 a od té doby působil na různých pozicích v Lesní správě Vítkov. „Jiří Groda je zkušený lesník, má vysoké odborné znalosti a zná práci ve státním podniku na všech úrovních. Dokáže tak vnímat problémy, které naše lesy a lidé v nich pracující mají, není odtržený od reality. Očekávám od něj, že bude aktivně komunikovat také se zástupci samospráv,“ sdělil Jurečka, který vede ministerstvo dočasně do očekávaného jmenování Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) ministrem.

„Chci využít své zkušenosti nabyté dlouholetou praxí z kalamitní oblasti Lesní správy Vítkov a přenést je na celostátní úroveň. Současně chci, aby Lesy České republiky naslouchaly všem relevantním partnerům v lesnické oblasti a byly vzorem pro ostatní správce lesů,“ uvedl Groda. Státní podnik povede, dokud nebude jmenován nový generální ředitel, který vzejde z výběrového řízení.

Groda po střední lesnické škole vystudoval obor Lesní inženýrství na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně (dnes Mendelova univerzita). V Lesích ČR začínal na pozici revírníka, později pracoval jako lesní správce a byl také pověřen řízením Odboru lesního hospodářství a ochrany lesa. Věnuje se podle ministerstva rovněž lektorské činnosti jako lektor lesní pedagogiky či lektor výuky pro základní myslivecký kurz a kurz mysliveckých hospodářů.

Jako jeden z důvodů k odvolání dosavadního generálního ředitele Lesů ČR Vojáčka uvedl Jurečka reorganizaci, při které podnik mimo jiné nahradil svých 11 krajských ředitelství sedmi oblastními ředitelstvími. Podle ministra to vedlo ke zhoršení spolupráce a komunikace s místními samosprávami. Vojáček ČTK v reakci na odvolání řekl, že si za rozhodnutím o restrukturalizaci stojí. Přinesla podle něj zjednodušení administrativy, snížení počtu administrativních zaměstnanců a pokles režijních nákladů.

Lesy ČR obhospodařují zhruba polovinu lesů v ČR, více než 1,2 milionu hektarů. Loni státní podnik kvůli kůrovcové kalamitě vytěžil rekordních 14,35 milionu metrů krychlových dřeva. Letos očekává těžbu kolem 11,5 milionu metrů krychlových. Díky rostoucím cenám dřeva se podnik vrátil v letošním prvním pololetí do zisku 680 milionů korun. Loni ve stejném období vykázal ztrátu 480 milionů.

Reklama

Doporučované