Hlavní obsah

Lidé se fotovoltaik dočkají, slibuje Schlieger. Varuje před polským scénářem

Foto: Schlieger.cz

Loni byla po fotovoltaice enormní poptávka. Boom stále trvá.

Reklama

V loňském roce čekali klienti společnosti Schlieger na instalaci fotovoltaiky průměrně 11 měsíců, a tak si na ni někteří stěžovali. Nyní by se měly lhůty mezi podpisem smlouvy a instalací zkrátit.

Článek

Mezi problémové firmy na trhu s fotovoltaikou patřily většinou nově vzniklé společnosti, které viděly příležitost v rychlém růstu zájmu o solární elektrárny. Problémy se však nevyhnuly ani instalační firmě Schlieger, která funguje už 13 let.

S firmou jsou spojeny případy nespokojených klientů, kteří o firmě nehovoří v dobrém, především co se týče nesplnění termínů instalací elektráren.

V roce 2022 vzrostla poptávka o 450 procent. Z toho důvodu jsme museli přejít na dokončení zakázky na 11 měsíců. U pár desítek klientů se to nepovedlo stihnout.
Pavel Matějovič, provozní ředitel společnosti Schlieger

„V roce 2022 vzrostla poptávka o 450 procent. Z toho důvodu jsme museli přejít na dokončení zakázky na 11 měsíců. U pár desítek klientů se to nepovedlo stihnout. Bylo to hlavně z důvodu nedostatku kvalifikovaných montážníků,“ říká provozní ředitel společnosti Pavel Matějovič.

V loňském roce firma Schlieger nainstalovala 3500 fotovoltaik. Dosáhla obratu 980 milionů a  hodnota zásob na skladě činila 1,5 miliardy Kč.

Nyní je schopna nainstalovat 1200 systémů za měsíc. „Termín instalace je šest měsíců a stále se ho snažíme zkracovat,“ říká Matějovič. Půlroční rozmezí mezi podpisem smlouvy a samotnou instalací fotovoltaiky budou mít zákazníci dané i ve smlouvě.

Předchozí dlouhé čekací lhůty firma ospravedlňuje vysokým nárůstem poptávky, který jí přihrál nejvíce zákazníků v historii. „Z toho vyplývá i počet stížností, respektive reklamací. Pohybujeme se v rámci dvou procent, ale to je v oblasti obnovitelných zdrojů standard,“ říká Matějovič.

Schlieger také uvedl, že svým závazkům dostojí. Desítky instalací, které nasmlouval ještě loni, budou prý hotové během května.

Panely i veškeré další k tomu potřebné součástky má firma na skladě. „Nikdy jsme neměli problém s komponenty. Problém byl s kvalifikovanými pracovníky, montážními a revizními techniky. Ale to už jsme dohnali. Přivezli jsme nové lidi například z Polska,“ říká Matějovič.

Přestože společnost neměla dostatek pracovníků, zákazníky nabírala dál a neuvažovala o pozastavení jejich příjmu. „Udělali jsme chybu, ale napravujeme to a myslím, že jsme na dobré cestě,“ přiznává provozní ředitel firmy.

Tvrdí ale, že stejná situace s nedostatkem pracovníků a prodlužováním doby instalace se už letos nemůže opakovat. „Problém s kvalifikovanými pracovníky stále přetrvává. Proto jsme se rozhodli otevřít vzdělávací a školicí centrum v Čestlicích,“ říká Matějovič.

Situace na trhu s fotovoltaikou se letos lepší celkově, ale boom neopadává. Mezikvartální nárůst za první čtvrtletí činí 300 procent. Schlieger chce v tomto roce instalovat solární elektrárny s výkonem přes 10 GWh.

V Česku jsou stovky firem, které instalují fotovoltaiky, a během nárůstu zájmu v loňském roce se jejich počet navýšil. Některé z nich ale nemusí rychlý nárůst ustát a zkrachují. Tímto vývojem si už prošel polský trh.

Polský scénář podle Matějoviče může nastat i v tuzemsku. „Lidé to vnímali tak, že založit si firmu je jednoduchá věc. Proto bych doporučil každému, ať se dívá, jestli ta firma má nakoupený materiál a kolik má nainstalovaný počet funkčních zakázek,“ radí.

Aktualizace: Opravili jsme rok, kdy bylo nainstalováno 3500 fotovoltaik. V textu jsme rovněž opravili informaci o tom, že školicí centrum teprve vznikne.

Reklama

Doporučované