Hlavní obsah

Lidé se vrací do kamenných obchodů, e-shopy už tolik nerostou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Tržby obchodníků rostou devět měsíců v řadě. Lidé se vrací do kamenných obchodů, díky minimálním omezením. Tržby e-shopů rostly oproti minulým měsícům jen mírně.

Článek

Maloobchodní tržby v Česku loni v listopadu meziročně stouply o 13,2 procenta po říjnovém revidovaném růstu o šest procent. Zvýšily se podeváté po sobě, na meziroční srovnání má vliv omezení prodeje kvůli epidemii koronaviru v roce 2020. Tržby za nepotravinářské zboží tak v listopadu vzrostly téměř o čtvrtinu, stouply také u pohonných hmot, u potravin stagnovaly. Vyplývá to z informací, které dnes na svém webu zveřejnil Český statistický úřad.

V listopadu 2021 mohly být maloobchodní prodejny otevřeny, upozornila ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková. „To se projevilo také relativně nízkým růstem prodejů internetových obchodů, zákazníci se vrátili do kamenných obchodů,“ dodala.

Internetovým obchodům tak tržby meziročně vzrostly o 0,6 procenta, naproti tomu prodejnám s oděvy a obuví se zvýšily o 283,5 procenta, obchodům s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci téměř o polovinu, s výrobky pro domácnost skoro o třetinu a prodejnám s kosmetickými a toaletními výrobky o víc než pětinu.

Předloňskému podzimnímu uzavření maloobchodních prodejen se vyhnuly právě jen obchody se základním sortimentem, třeba potravinami či léky, a dalším vybraným zbožím. Opatření zavedené proti šíření koronaviru platilo po celý listopad, od 22. října do 2. prosince.

Reklama

Související témata:

Doporučované