Hlavní obsah

Miliardovému byznysu pomohla zdánlivá banalita. Prodejna u rušné silnice

Z obýváku v jihočeské obci do světa. Jak začalo podnikání firmy Siko?Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před 31 lety proměnila Jaroslava Valová obývací pokoj vlastní rodiny na svou první kancelář. Dnes má firma Siko obrat přes 5 miliard. SZ Byznys přináší seriál z nečekaných míst, na nichž začínali ti nejúspěšnější.

Článek

Byznysový příběh rodiny Valových začal v rodinném domě na okraji jihočeských Čimelic. Obývák, v němž se do té doby potkávaly čtyři generace, se stal firemní kanceláří a účtárnou, místem schůzek s odběrateli i dodavateli a v poledne společnou jídelnou zaměstnanců.

První prodejnu pak otevřeli v malém krámku na náměstí. Pronajali si tam prostor, který se na jaře 1991 uvolnil po místní pobočce spořitelny.

„Za mnou je dům, ve kterém byla naše první prodejna. Čtyřicet metrů čtverečních, tam jsme začínali, a přímo do té prodejny jsme složili půl kamionu obkládaček,“ ukazuje na klasické stavení Jaroslava Valová. Kolem nás v tu chvíli projíždí jedno auto za druhým, obcí totiž vede státní silnice z Prahy do Strakonic.

Foto: Archiv firmy Siko, Seznam Zprávy

První prodejna Siko v Čimelicích. Firma na této adrese působila až do roku 1996.

„Ta silnice nás postavila v začátcích na nohy,“ vzpomíná žena, která vybudovala českou koupelnovou jedničku, firmu Siko. Kachličky i další zboží totiž každý den vynášela před prodejnu, aby si jí zákazníci všimli. A přímo v prodejně skládala vzorové „koupelnové koutky“, což tehdy Češi neznali.

Garáž, kravín, sklep. Kde začínaly hvězdy byznysu

Nejen globální velikáni, jako Apple nebo Amazon, začínali v garáži. Také historie českého byznysu má své překvapivé příběhy.

SZ Byznys mapuje místa, kde před lety začínaly firmy, jejichž loga zná v zemi každý, nebo každodenně používá to, co vyrábějí.

Třicet let podnikání v samostatné republice oslaví Česko v lednu 2023.

Už vyšlo:

Zároveň si postupně budovali vztahy s výrobci. Zboží skladovali v pronajatých skladech, až si nakonec přímo na vlastní zahradě postavili tři plechové sklady, kterým u Valových říkají „plecháče“.

„Poté jsme sem začali zvát zástupce výrobců a chtěli jsme se pochlubit, jakou máme logistickou základnu, jaké zázemí pro naše podnikání a že nejsme žádná garážová firma,“ říká. Sklady stále stojí, a to na dohled současné centrále, která je nyní mimo jiné největším logistickým centrem koupelen a kuchyní ve střední Evropě.

V přízemí domu pak skladníci každé ráno četli rukou psané pokyny na nástěnce, co je potřeba ten den udělat. To, že je berou na vědomí, stvrzovali podpisem.

„Třeba když se chystala balená paleta, tak tam měli ceduli a na ní stálo: ‚Popisujte, co v té paletě je. Kdyby vám to někdo přivezl bez popsání, to byste asi nadávali.‘ Já jsem vždycky lidi učila: mysli na druhého v řadě,“ říká žena, pro niž v začátcích podnikání představoval symbol prosperity firemní fax a která později – při rekonstrukci pražské pobočky – neváhala brázdit stavbu na koloběžce, dodnes uložené v centrále firmy.

„Možná bylo dobře, že jsme neměli žádná veliká očekávání. Možná když jde dnes někdo do podnikání a vidí ty úspěšné příběhy, tak očekává, že i on bude patřit mezi ty úspěšné příběhy,“ říká Jaroslava Valová v letním speciálu o začátcích podnikání. „Já sama jsem si dlouho myslela, že budeme jen taková obyčejná firma v Čimelicích a okolí,“ říká žena, která během kariéry posbírala všechna významná podnikatelská ocenění v zemi.

Jaroslava Valová a Siko

Firmu založila s tehdejším manželem v roce 1991, v jejím čele stála do roku 2015.

Do podnikání se od začátku zapojovaly i jejich tři děti – prostřední syn Tomáš je nyní CEO, nejstarší Vítězslav je ředitelem pro strategii a předsedou představenstva a dcera Jana vede rodinnou kancelář.

Jaroslava Valová získala řadu ocenění, mimo jiné v roce 2013 titul EY Podnikatel roku 2013 hlavního města Prahy a Středočeského kraje. V anketě Top ženy Česka 2017 zvítězila v kategorii Byznys podnikatelka.

Společnost Siko Koupelny & Kuchyně má přes 900 zaměstnanců a v roce 2021 její obrat poprvé přesáhl 5 mld. korun.

Celý rozhovor s Jaroslavou Valovou si můžete pustit ve videu nahoře.

Reklama

Související témata:
Jaroslava Valová

Doporučované