Hlavní obsah

Místo železa jedničky a nuly. Žebříček transakcí ovládly nové obory

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Největší letošní transakcí na trhu s firmami je prodej antivirové společnosti Avast.

Reklama

Z českých softwarových firem, telekomunikací a e-shopů se letos stal magnet pro investory. Společnosti z těchto odvětví kralují žebříčku největších fúzí a akvizic za rok 2021 v Česku. Průmysl mezi největšími transakcemi chybí.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audiu.

Rok 2021 se nesl ve znamení hned několika obřích obchodů s českými firmami. Vůbec největší transakcí je srpnový prodej antivirové společnosti Avast do rukou amerického gigantu NortonLifeLock za 180 miliard korun.

Druhým největším obchodem letoška byl prodej menšinového podílu v telekomunikačním podniku CETIN do rukou singapurského fondu GIC.

„Na přehledu letos největších transakcí lze vidět, že velká část z předmětných společností pochází z ‚nových‘ odvětví‘. Jde o společnosti v oblasti e-commerce, IT nebo třeba fintech. To koresponduje s probíhající změnou struktury ekonomiky, kdy stále větší část tvoří služby a moderní odvětví,“ komentoval Jan Hadrava, ředitel fúzí a akvizic v poradenské společnosti PwC Česká republika.

Internetové obchody se v tomto roce postaraly hned o dvě velké transakce. Nejdříve se online supermarket s potravinami Rohlík.cz stal v létě vůbec prvním českým jednorožcem. Tedy start-upem, jehož hodnota převýšila jednu miliardu dolarů. Stalo se to díky nové kapitálové injekci, kterou získal od investorů v čele s velkým fondem Index Ventures. Celkem Rohlík letos od investorů získal kolem 7,5 miliardy korun.

O ještě větší transakci se postarali tuzemští majitelé e-shopové skupiny Mall Group a kurýrní služby WeDo. Obě tyto společnosti koupil polský koncern Allegro za zhruba 25 miliard korun. V žebříčku největších fúzí a akvizic je to třetí největší obchod.

Kolem technologií a softwaru bylo rušno také v nižších patrech žebříčku. Na nákupech byla například brněnská softwarová firma Solieta, která patří mezi významné dodavatele Microsoftu.

„Pro Soliteu byl rok 2021 z pohledu akvizic velmi úspěšný. Podařilo se nám dokončit některé klíčové transakce, které jsme pro další rozvoj naší společnosti považovali za velmi důležité, například převzetí společnosti Mainstream. Z hlediska finančního objemu transakcí šlo o máš nejúspěšnější rok, nicméně si myslím, že rok 2022 bude z tohoto pohledu ještě úspěšnější,“ řekl Martin Cígler, generální ředitel Solitei.

Aktivní byly také fondy kolem společnosti Genesis Capital. Ta letos spustila již šestý fond soukromého kapitálu s cílovou velikostí 150 milionů eur.

Na přehledu letos největších transakcí lze vidět, že velká část z předmětných společností pochází z „nových odvětví“. Jde o společnosti v oblasti e-commerce, IT nebo třeba fintech
Jan Hadrava, ředitel fúzí a akvizic v PwC Česká republika

„Podařilo se nám také zrealizovat dva mimořádně úspěšné exity. Prodej softwarové firmy CN Group a společnosti Quinta – Analytica, předního poskytovatele služeb v oblasti výzkumu, vývoje a regulace pro farmaceutické společnosti,“ poznamenal Ondřej Vičar, řídící partner Genesis Capital Equity.

Celkově hodnotí specialisté na investice do firem letošní výsledky trhu jako mimořádné. „Obecně na českém trhu fúzí a akvizic v letošním roce pozorujeme nevídanou, dá se říci, že bezprecedentní aktivitu,“ doplnil Hadrava z PwC. Důvodů je hned několik. Například odložené obchody z prvních fází pandemie, velký objem hotovosti, který investoři našetřili v obavě před krizí nebo generační výměna.

Reklama

Doporučované