Hlavní obsah

Montážní firmy jsou zahlcené. Na fotovoltaiku se teď čeká i půl roku

Foto: Shutterstock.com

Zájemce o vlastní výrobu energie ze slunce neodradí ani rostoucí cena fotovoltaiky.

Reklama

Nedostatek montérů a součástek, zpoždění dopravy a velký zájem prodlužují čekací dobu na instalaci domácích solárních elektráren. Firmy proto pozastavují příjem nových žádostí a snaží se posilovat montážní kapacity i zásoby.

Článek

Lidé v posledních měsících loňského roku začali nasazovat proti drahé elektřině ze sítě vlastní výrobu. Nejčastěji sahají po fotovoltaice a zájem o její instalaci se tak drží už několik měsíců vysoko. Oproti začátku loňského roku vyskočil dokonce až pětinásobně. Montážní kapacity firem jsou kvůli tomuto enormnímu zájmu zahlcené.

„Ke konci loňského roku jsme kvůli enormnímu zájmu zákazníků museli na několik týdnů pozastavit příjem nových zakázek, protože kvalita zákaznického servisu je pro nás důležitá a my jsme nechtěli nabrat takové množství zákazníků, které bychom nedokázali dlouhodobě odbavit,“ říká mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Společnosti se snaží problém vyřešit nabíráním nových lidí, aby mohly poptávku uspokojit. „Násobně jsme navýšili počet prodejců, administrativních pracovníků i instalační techniky,“ dodává Slavíková.

Dodávky se zpožďují a doprava navíc oproti dřívějšímu období až pětinásobně zdražila. Přesto se nám daří objednávat vše dostatečně dopředu, abychom zvládli instalovat kontinuálně.
Jaroslav Šuvarský, jednatel S-Power Energies

Společnost S-Power Energies, která se zabývá instalací solárních elektráren, nyní vyřizuje asi 1 800 objednávek měsíčně a na toto enormní vytížení musí reagovat. „Stále rozšiřujeme tým. Stop stav na přijímání objednávek jsme ale zatím vyhlásit nemuseli,“ říká Jaroslav Šuvarský, jednatel S-Power Energies.

Firmy se však potýkají s problémy v dodavatelském řetězci. „Dodávky se zpožďují a doprava navíc oproti dřívějšímu období až pětinásobně zdražila. Přesto se nám daří objednávat vše dostatečně dopředu, abychom zvládli instalovat kontinuálně,“ sděluje Šuvarský.

Delší čekací doba je způsobena nejen nižšími kapacitami na straně dodavatelů, ale i celosvětovým problémem s dostupností komponentů, ať už samotných solárních panelů, střídačů, či baterií.

Dodávka od výrobce k montážní firmě se nyní pohybuje v řádu měsíců. „Snažíme se tedy předzásobit na dostatečně dlouhé období, abychom si zajistili stejnou cenu a kvalitu dodávanou našim zákazníkům,“ říká Slavíková.

Lhůty pro dodání fotovoltaických elektráren se prodloužily často až na pět až šest měsíců.
Martina Slavíková, mluvčí E.ON

Delší dodací lhůty i vyšší poptávka tak prodlužují čekací dobu na samotnou instalaci solárních panelů. „V současnosti dosahuje tří až šesti měsíců. Ve výjimečných případech, například u speciálních individuálních instalací, i déle,“ říká Karel Hanzelka, mluvčí PRE.

K vyřízení projektu, získání dotace a připojení k distribuční síti byly dříve standardně zapotřebí tři měsíce, nyní je to až dvojnásobek. „Lhůty pro dodání fotovoltaických elektráren se prodloužily často až na pět až šest měsíců,“ vysvětluje Slavíková. Například společnost S-Power Energies instaluje od šesti měsíců od podpisu smlouvy.

Zájemce od vlastní výroby energie ze slunce v dnešní době ale neodradí ani rostoucí cena vstupních materiálů na výrobu fotovoltaických panelů, jako je křemík či solární sklo. Byť panely zdražily oproti loňsku o desítky procent, není nárůst jejich ceny oproti ostatním součástkám tak zásadní.

Spolu s rostoucí cenou práce a nedostatkem odborného personálu pomalu stoupá i cena za instalaci.
Karel Hanzelka, mluvčí PRE

„Panely jsou sice to, co je na fotovoltaice nejvíc vidět, nicméně ve výsledku se jedná o nejlevnější komponent. Nejvýrazněji se rozdíl v cenách projevuje na bateriích a střídačích, jejichž cena meziročně stoupla až o 20 procent,“ popisuje Šuvarský.

To se promítlo i do cen pro zákazníky. „Cena většiny komponentů pro fotovoltaiku se v posledních 12 měsících zvýšila zhruba o 20 až 30 procent. Spolu s rostoucí cenou práce a nedostatkem odborného personálu pomalu stoupá i cena za instalaci,“ upozorňuje Hanzelka.

Pořízením fotovoltaiky však domácnosti stále ušetří. Kvůli rostoucím cenám elektřiny se dokonce oproti dříve uváděným zhruba osmi letům může investice vrátit s předstihem. Jde však o náklady v řádu statisíců korun. S příspěvkem z dotačního programu Nová zelená úsporám, který může pokrýt až 50 procent investice, zaplatí zákazník za nejprodávanější fotovoltaiku kolem 200 tisíc korun.

Dotace využívá většina klientů, ale kvůli vysokému zájmu se může doba jejich vyřízení prodloužit.

Reklama

Doporučované