Hlavní obsah

Češi nasadí na pomoc Ukrajině mikiny. Podepíše je i Drábová

Foto: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) a ukrajinský chargé d'affaires Vitalij Usatyj s mikinou, která půjde do crowdfundingu.

Reklama

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce pomoci s obnovou energetické infrastruktury na Ukrajině a chce zapojit i české občany. Ti mohou přispět koupí mikin, ale možná také přihozením do dražby mikiny s podpisem prezidenta Ukrajiny.

Článek

Počet poškozených budov na Ukrajině s nekončící válkou stále stoupá. Ruské útoky ničí i tamní energetickou infrastrukturu, v důsledku čehož jsou miliony obyvatel bez dodávek elektřiny, tepla a teplé vody. Takových útoků bylo doposud zaznamenáno několik tisíc.

„60 procent ukrajinské energetické infrastruktury je zničeno, více než 10 milionu lidí je bez dodávek teplé vody, někteří dokonce bez dodávek pitné vody, tepla a elektřiny,“ uvedl na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Proto se Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) rozhodlo zahájit kampaň Rozsvěcíme Ukrajinu, díky které chce získat peníze, jež Ukrajině pomohou s co nejrychlejší obnovou a opravami energetické infrastruktury. „To je to, co lidé na Ukrajině teď nejvíc potřebují,“ dodal Síkela.

Peníze půjdou na nákup vodních filtrů, generátorů, které mohou vyrábět elektrický proud pro nemocnice nebo teplometů k vytápění provizorních obydlí pro lidi, kteří v důsledku války přišli o své domovy.

„Energetická infrastruktura Ukrajiny je denně poškozovaná masivními ruskými útoky. Rusko už vypálilo na ukrajinský energetický systém přes 1000 raket. Miliony domácností nemají přístup k elektřině a zůstávají v temnotě a mrazu. Situace je pro nás velmi kritická,“ popsal situaci ukrajinský chargé d'affaires Vitalij Usatyj.

V tuto chvíli je mikin, které půjdou na crowdfounding, připraveno 70. Očekáváme, že částka kolem 2600 Kč by měla stačit na to, aby ji dotyčný získal.
Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu (za STAN)

Finance chtějí získat díky crowdfundingu a dražbě mikin s nápisem, který charakterizoval loňské české předsednictví v EU. „Symbolem našeho předsednictví se stala naše energetická mikina, na které je napsáno, že se budeme scházet tak často, dokud se nedohodneme,“ řekl Síkela. Během předsednictví totiž ministr svolal do Bruselu několik rad, na nichž zástupci členských zemí řešili energetickou krizi.

„V tuto chvíli je mikin, které půjdou na crowdfounding, připraveno 70. Očekáváme, že částka kolem 2600 Kč by měla stačit na to, aby ji dotyčný získal,“ přiblížil Síkela.

Pro dražbu jsou připravené také exkluzivní mikiny s podpisy známých osobností z Česka a z Ukrajiny. Mezi nimi budou mimo jiné mikiny s podpisem a věnováním premiéra Petra Fialy (ODS), předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové nebo bývalého hokejového brankáře Dominika Haška.

MPO se snaží získat i podpis prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského a má slíbený také podpis bývalého velvyslance Ukrajiny v Česku Jevhena Perebyjnise a dalších osobností. „Nevíme, jak to dopadne, kdy se vrátí mikiny z Ukrajiny, tak bych nerad předjímal,“ upozornil Síkela.

Žádný odhad cílové částky zatím nemají. „Ale ze zkušenosti doufám, že se nám podaří vybrat co nejvíce peněz, protože je to na potřebné věci. Chtěl bych všem obyvatelům České republiky poděkovat, protože ukázali, jak jsou solidární, a pomoc i ze soukromých zdrojů je nesmírná a řadí nás mezi země, které Ukrajině pomáhají nejvíce,“ popisuje Síkela.

Česká republika pomáhá Ukrajině už od konce února 2022, kdy válka začala, a do postižené země posílá vojenský či zdravotnický materiál.

„Na konci minulého roku bylo předáno energetické zařízení, které Ukrajině pomůže zvládnout zimu. Pro nás je velice důležité, že Česká republika bude hledat další cesty, jak Ukrajině zajistit zdroje tepla, elektřiny a techniky a obnovu a zajištění provozu ukrajinského energetického systému,“ říká Usatyj. Ukrajina od dalších zemí již obdržela řadu generátorů, lamp a luceren, akumulátorů či transformátorů.

Reklama

Doporučované