Hlavní obsah

Musk chce koupit Twitter, firma má podle něj hodnotu 43 miliard dolarů

Foto: Naresh111, Shutterstock.com

Elon Musk.

Reklama

aktualizováno •

Miliardář a šéf automobilky Tesla Elon Musk chce koupit Twitter. V provozovateli stejnojmenné sociální sítě už má podíl 9,2 procenta, a je tak jeho největším akcionářem.

Článek

Nabídka Elona Muska na koupi technologického giganta Twitteru podle agentury Bloomberg ohodnocuje společnost zhruba na 43 miliard dolarů (963,4 miliardy Kč). Firma má podle něj mimořádný potenciál, který on zcela rozvine, cituje Muska Bloomberg.

Agentura nazývá Muskův tah „pokusem o nepřátelské převzetí společnosti“, protože jde o překvapivý tah, který směřuje k úplnému stažení Twitteru z burzy.

Nejbohatší člověk světa nabízí za akcii 54,20 dolaru v hotovosti, což představuje 54procentní prémii oproti závěrečné ceně z 28. ledna. Vyplývá to z Muskova oznámení americké Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Akcie Twitteru si dnes před zahájením obchodování připisovaly přes deset procent.

Nabídka 54,20 dolaru za akcii je „příliš nízká“ na to, aby ji akcionáři nebo správní rada přijali, uvedl ve zprávě Adam Crisafulli ze společnosti Vital Knowledge. Dodal, že akcie společnosti před necelým rokem vystoupaly na 70 dolarů. Text Muskovy nabídky je dostupný i v dokumentech americké Komise pro kontrolu cenných papírů.

Elon Musk jasně řekl, že jeho nabídka je finální: „Nebudu hrát na žádné vyjednávání. Jdu rovnou na konec. Je to vysoká nabídka a akcionáři ji uvítají. Pokud dohoda nevyjde, vzhledem k tomu, že nemám důvěru ve vedení ani nevěřím, že mohu prosadit potřebné změny na veřejném trhu, budu muset přehodnotit svou pozici akcionáře.“

Jeden z nejproslulejších současných inženýrů si může převzetí Twitteru dovolit. Podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg činí jeho majetek zhruba 259 miliard dolarů, zatímco tržní ocenění Twitteru se pohybuje kolem 37 miliard dolarů.

Nemám důvěru ve vedení Twitteru. Potřebné změny nemohu prosadit na veřejném trhu. Rozhodl jsem se, že chci společnost Twitter odkoupit a převést na soukromou firmu.
Elon Musk, miliardář

„Domnívám se, že společnost Twitter by měla být v soukromých rukách, aby mohla provést potřebné změny,“ poslal Musk textovou zprávu zástupcům Twitteru. „Po několika dnech přemýšlení jsem se rozhodl, že chci společnost odkoupit a převést ji do soukromého vlastnictví.“

Muskovo kroužení kolem Twitteru

Poté, co Musk 4. dubna zveřejnil svůj devítiprocentní podíl ve společnosti, vzrostly akcie Twitteru o 27 procent. Investoři považovali nákup akcií Muskem za vyjádření důvěry v Twitter.

Bývalý akcionář Marc Rasella tehdy uvedl, že v období od 25. do 29. března prodal 35 akcií Twitteru za 1 373 USD (31 000 Kč), tedy za průměrnou cenu 39,23 dolaru za akcii. Po Muskově oznámení cena akcií stoupla až na 49,97 dolaru.

V sobotu šéf Twitteru Parag Agrawal oznámil, že Musk nebude členem správní rady. Podle dřívější dohody měl do roku 2024 zastávat funkci ředitele. Po dobu, kdy by byl členem správní rady, a 90 dní po ukončení členství nesměl sám nebo ve skupině vlastnit více než 14,9 procenta akcií Twitteru.

Původní zpráva o Muskově nástupu do správní rady vyvolala u některých zaměstnanců Twitteru paniku ohledně toho, zda bude nadále na sociální síti možné moderovat obsah, sdělily agentuře Reuters zdroje ze společnosti. Musk před získáním významného podílu ve firmě uspořádal na Twitteru anketu, v níž se uživatelů ptal, zda se domnívají, že provozovatel dodržuje zásadu svobody projevu.

Elon Reeve Musk

  • Založil firmy SpaceX, Tesla Inc., The Boring Company a PayPal. Spoluzakládal Neuralink, OpenAl a Zip2. Předsedá firmě SolarCity. Vlastní sociální síť Twitter, kterou přejmenoval na X.
  • Má tři občanství: jihoafrické, kanadské a americké.
  • Jeho majetek má letos podle časopisu Forbes hodnotu 180 miliard dolarů a je momentálně druhým nejbohatším člověkem planety. Movitější je pouze Bernard Arnault s rodinou, jenž řídí impérium LVMH, které zahrnuje přibližně sedmdesát módních a kosmetických značek, včetně Louis Vuitton a Sephora.
  • Objevil se v několika seriálech, jako například Simpsonovi, Teorie velkého třesku či Městečko South Park.

Reklama

Doporučované