Hlavní obsah

Na jedno do Dubaje. Emirát láká turisty na levnější alkohol

Foto: Stockbym, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Spojené arabské emiráty se přetahují s dalšími státy v regionu o turisty. V Dubaji se proto rozhodli zlevnit alkohol, který je pro řadu návštěvníků jedním z atributů dovolené.

Článek

V Dubaji od Nového roku přestává platit 30% daň na alkohol a zpoplatnění osobní licence, kterou obyvatelé museli mít, pokud chtěli pít doma nebo si vůbec koupit alkoholické nápoje. Rozhodnutím se pokouší zatraktivnit město pro turisty z ciziny, o které usilují i sousedé Spojených arabských emirátů.

Turismus je totiž základním kamenem ekonomiky města i emirátu v Perském zálivu. „Očekáváme, že snížení výrazně podpoří oblast cestovního ruchu a pohostinství, jež se zotavují po pandemii,“ uvedla pro Financial Times Monica Maliková, hlavní ekonomka Abu Dhabi Commercial Bank.

Dostupný alkohol jako nikdy předtím

Jeden z dubajských distributorů alkoholu, Maritime and Mercantile International (MMI), na svém instagramovém účtu uvádí, že nákup alkoholu je ještě jednodušší, a staví se k opatření velmi kladně.

„Nově upravená regulace přispěje k tomu, že bude v Dubaji i ve Spojených arabských emirátech nadále zajištěn bezpečný a zodpovědný prodej alkoholu, stejně jako jeho konzumace,“ řekl agentuře Associated Press mluvčí společnosti MMI.

Dříve bylo běžné, že rezidenti jezdili pro alkohol za hranice. MMI proto zdůrazňuje, že nákup oblíbených nápojů je ještě levnější a jednodušší než kdy dřív a že společnost zrušení daně již promítla do svých obchodních cen.

Boj o turisty v emirátech

Dubaj už nějakou dobu uvolňuje zákony, například dovoluje pít alkohol za denního světla během ramadánu nebo umožnila během pandemie rozvážku domů.

Bez stávajících opatření museli nemuslimští rezidenti v Dubaji dosáhnout věkové hranice 21 let, aby mohli pít, převážet nebo skladovat alkohol doma a mít alkoholovou licenci, uvádí BBC. Zatím však není jasné, zda je opatření trvalé.

Historicky je Dubaj pro turisty jednou z nejpřístupnějších destinací z celého regionu, díky liberálnějšímu životnímu stylu. Nyní však čelí rostoucí konkurenci sousedních států, jež se obzvlášť rozvíjí v sektoru pohostinství a financí. Hlavním rivalem je Saúdská Arábie, která investuje miliardy, aby zlepšila svou turistickou přitažlivost. Příkladem může být projekt Rudého moře nebo pořádání významných kulturních a sportovních akcí.

Reklama

Doporučované