Hlavní obsah

Drsná Rusnokova předpověď: Česku hrozí nulový růst

Foto: Jan Mihaliček

Šéf centrální banky Jiří Rusnok varuje před celoevropskou recesí.

Reklama

Tuzemská i unijní ekonomika se může kvůli kombinaci války na Ukrajině a postcovidových dopadů dostat do recese. Inflace by ale mohla ve druhém pololetí oslabit, odhaduje guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Článek

„Růst se může dramaticky snížit. Na konci roku budeme rádi za černou nulu,“ uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Předpověď se týká nejen české, ale i evropské ekonomiky. Inflace by však podle guvernéra mohla začít ve druhé polovině roku zvolňovat.

Rusnok současně zdůraznil, že je to čistě jeho soukromý názor. Centrální banka dosud novou prognózu vývoje hrubého domácího produktu nemá.

Poslední odhad ČNB z doby těsně před ruským vpádem na Ukrajinu počítal pro letošní rok s růstem hospodářství o tři procenta. Minulý rok česká ekonomika rostla o 3,3 procenta. V roce 2020 se hrubý domácí produkt propadl o 5,8 procenta.

Podle šéfa ČNB Rusnoka konflikt na Ukrajině způsobil pro tuzemské firmy nové šoky. Například Škoda Auto má problémy kvůli výpadku dodávek dílů od ukrajinských partnerů. Oceláři se zase potýkají s přerušeným přísunem ukrajinské železné rudy.

K těmto jevům se přidává také zrychlující se inflace. Podle Rusnoka by se v pololetí mohla dostat až ke 13 procentům. „Ve druhé polovině roku by se ale inflace měla začít zase pomalu dostávat zpátky,“ dodal guvernér centrální banky. V únoru činil meziroční přírůstek cen 11,1 procenta.

Drahé čerpačky

Inflaci pohání mimo jiné překotný růst cen pohonných hmot. Vláda kvůli tomu přijala soubor opatření, která mají dražšímu tankování otupit hrany. Mimo jiné plánuje zrušení přimíchávání biosložky vyráběné z řepky do benzinu a nafty.

„Do konce března vláda návrh projedná a schválí,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v Otázkách Václava Moravce. Rychlost schvalování ve Sněmovně bude podle ministra záviset hlavně na tom, jak se k navrhované změně postaví opozice.

Růst se může dramaticky snížit. Na konci roku budeme rádi za černou nulu.
Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Dalším opatřením ohledně pohonných hmot jsou hlášení o cenách, která mají Ministerstvu financí zasílat čerpací stanice. Cílem je zkontrolovat, zda prodejci nevyužili současné situace pro zvyšování marží. Tento vliv v rozhovoru pro SZ Byznys připustil již dříve i Rusnok.

„První výsledky z hlášení čerpacích stanic budou v úterý,“ doplnil v nedělní diskuzi Stanjura. Ceny paliv mezitím díky vývoji na mezinárodních trzích klesly od minulého týdne zhruba o 1,5 koruny na litr, vyplývá z údajů společnosti CCS, která ceníky u čerpaček sleduje.

Aktualizovali jsme v celém rozsahu.

Reklama

Doporučované