Hlavní obsah

Na omikron jsme připravení. Klíčové firmy oprášily známé scénáře

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Firmy jsou připraveny testovat všechny své zaměstnance.

Reklama

Kritická infrastruktura je připravena i na zhoršení situace, které s sebou může přinést omikron. Firmy počítají jak s plošným testováním zaměstnanců, tak s izolací klíčových pracovišť. S některými opatřeními na vládu nečekají.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Nová varianta koronaviru omikron hrozí větším počtem izolací a karantén. Z provozu by tak mohla vyřadit zaměstnance firem, které spadají do tzv. kritické infrastruktury, což by mělo dopad na bezpečnost státu, zabezpečení základních životních potřeb obyvatel, jejich zdraví či ekonomiku. Spadají sem hlavně elektrárny, doprava, vodárny či telekomunikační sítě.

Ústřední krizový štáb (ÚKŠ) kvůli omikronu zadal zástupcům kritické infrastruktury úkol předložit do čtvrtka plány na jejich fungování, pokud by větší počet zaměstnanců vyřadila z práce izolace či karanténa.

Klíčovou součástí kritické infrastruktury je například ČEZ, který zajišťuje dodávky energií. Podle mluvčí Alice Horákové je na podobnou situaci společnost připravena.

Všichni zaměstnanci, jejichž profese je strategicky důležitá a jejichž práci nelze vykonávat z domova, podléhají v obdobích zhoršené pandemické situace speciálním režimovým opatřením.
vedoucí odboru komunikace ČEPS Hana Klímová

„ČEZ má nastaveny komplexní vnitřní procesy, které na základě pozorného sledování vývoje epidemie aktivuje speciální krizový tým. Ten denně vyhodnocuje situaci a rozhoduje o zavádění preventivních opatření v jednotlivých lokalitách i celoskupinově,“ říká.

S krizovými situacemi musí počítat i firma ČEPS, jež v Česku zajišťuje provoz elektroenergetické přenosové soustavy. „Všichni zaměstnanci, jejichž profese je strategicky důležitá a jejichž práci nelze vykonávat z domova, podléhají v obdobích zhoršené pandemické situace speciálním režimovým opatřením,“ popisuje vedoucí odboru komunikace ČEPS Hana Klímová.

ČEPS pravidelně aktualizuje svůj pandemický plán, jenž zahrnuje i režim práce pro klíčové pracovníky. „Jako příklad lze uvést speciálně upravené pracoviště dispečerů, které lze v případě potřeby využít i pro déle trvající pobyt,“ uvádí Klímová.

Izolaci některých pracovišť kvůli omezení možného šíření nákazy nevylučují ani další firmy. „Vybraná pracoviště jako dispečink jsou zálohovaná. Jsme připraveni vybrané profese po určitou dobu ‚držet‘ na pracovišti k zajištění nutného provozu kritické infrastruktury,“ říká mluvčí PRE Karel Hanzelka.

Společnosti si podobnou situaci ověřily již během předchozích vln koronaviru a zažité zkušenosti případně opráší.

„Při rozsáhlých provozních i personálních opatřeních jsme plnili na 100 procent naše úkoly v rámci zásobování vodou. Navíc jsme nemuseli použít nejpesimističtější varianty, které počítaly s ještě většími výpadky zaměstnanců,“ říká Petr Slezák, personální ředitel firmy Veolia Česká republika, která zajišťuje výrobu a dodávky pitné vody.

Sklady nechceme za žádnou cenu zavřít, abychom mohli vydávat pohonné hmoty. Zaměstnance ve skladu doslova na pár dnů zavřeme a pak se turnusy prohodí.
Marek Roll, mluvčí Čepra

Další důležitou složkou kritické infrastruktury je společnost Čepro, která má na starost stabilitu trhu s pohonnými hmotami. Sklady má po celé republice a je připravena zajistit jejich nepřetržitý chod i během zhoršené pandemické situace.

V případě potřeby Čepro přejde na tzv. turnusový režim. „Sklady nechceme za žádnou cenu zavřít, abychom mohli vydávat pohonné hmoty. Zaměstnance ve skladu doslova na pár dnů zavřeme a pak se turnusy prohodí,“ říká mluvčí Čepra Marek Roll.

Společnost má i hasičské jednotky, které mohou také vypomoct. „Hasiči fungují i v tom režimu, že jezdí dezinfikovat prostory, pečují o prostory na skladech a jezdí dezinfikovat čerpací stanice. Tento režim je také připravený,“ popisuje Roll.

Vláda bude na středečním zasedání podle ministra vnitra a předsedy krizového štábu Víta Rakušana (STAN) mimo jiné projednávat také téma vyhodnocování a validity PCR a antigenních testů a také probere povinnost jít do karantény či izolace.

„Jsme připraveni v případě vládního rozhodnutí realizovat testování všech zaměstnanců PCR testy. Pokud by se situace zhoršovala, přijali bychom operativně další opatření – aktivovali bychom krizový štáb, který by reagoval na aktuální vývoj. Přijali bychom taková opatření, aby se zaměstnanci co nejméně setkávali v kancelářích, zvýšilo by se procento lidí na home office,“ uvedl za PRE Hanzelka.

Své pracovníky pravidelně testují i další firmy jako ČEZ, Čepro, ČEPS či Veolia. „Jsme připraveni i na předpokládané zdvojnásobení četnosti antigenních testů,“ říká za vodárny Slezák.

Společnosti také spoléhají na proočkovanost svých zaměstnanců. Veolia má naočkováno 80 procent zaměstnanců, ČEZ u kritické infrastruktury 89 procent. Podobně je na tom i PRE. „Naše proočkovanost je přibližně 85 procent. Zaměstnance, kteří nejsou očkovaní, testujeme,“ popisuje Hanzelka.

Řada firem nečeká na stát, až vyhlásí plošná opatření. Už v minulosti je ČEZ nastavoval dříve a přísněji. „Preventivní testování zaměstnanců probíhá ve vybraných provozech (zejména v jaderných elektrárnách) již několik měsíců. Zároveň průběžně apelujeme na zaměstnance, aby se nechali očkovat, a pořádáme očkovací akce přímo na pracovištích,“ říká Horáková.

Firmy spadající do kritické infrastruktury už nyní dbají na ochranu zdraví svých zaměstnanců, které je pro ně prioritou. Z tohoto důvodu dlouhodobě zajišťují jejich testování, dostupnost ochranných pomůcek, a pokud to profese dovoluje, umožňují práci z domova.

Reklama

Doporučované