Hlavní obsah

Na trhu chybí asi 60 léků. Sledujte weby velkých nemocnic, radí šéf lékárny

Proč chybí léky? Rozhovor s Michalem Hojným, vedoucím lékárny IKEM a členem České lékárnické komory.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Pokud by Evropa chtěla být alespoň částečně lékově soběstačná, cena by razantně vzrostla,“ říká Michal Hojný, vedoucí lékárny pražského IKEMu. Výjimkou teď není ani to, že si přípravky půjčují nemocnice navzájem.

Článek

Antibiotické oční kapky, čípky, které se používají při léčbě nádorových onemocnění, kožní protiplísňový krém, dětské léky proti horečce a bolesti. Soupis léků, které dočasně nebo dlouhodobě na trhu chybí, nyní čítá zhruba 60 položek.

Na trhu mohou měsíce chybět celé šarže, třeba kvůli problémům ve výrobě. Lidem tak nezbývá než obcházet lékárny a zkoušet štěstí.

„Co bych doporučil, pokud pacient nemůže některé léčivé přípravky sehnat, je sledovat webové stránky velkých nemocnic, zda tam nemocniční lékárna uvádí aktuální stav skladových zásob,“ říká Michal Hojný, vedoucí lékárny pražského IKEMu.

Léčbu výpadky nejvíc komplikují ve chvíli, kdy daný lék nemá náhradu.

„Výpadků na trhu je v posledním roce či dvou zhruba stejný počet. Více se o nich mluví právě ve chvíli, kdy se dotýkají nějakých významných skupin léčiv, která mají horší náhradu,“ vysvětluje Michal Hojný pro SZ Byznys.

„Pomoc můžeme nabídnout i my, protože můžeme některé přípravky v lékárenských laboratořích pro pacienty připravit, i když na trhu chybí.“ Například antibiotické oční kapky, které nejsou, ale lékárníci vyrobit nedokážou. Stejně tak dětské léky proti horečce.

Lékově soběstačná Evropa? Medikamenty by musely výrazně zdražit

České nemocnice si navzájem vypomáhají s léky dlouhodobě. Zdaleka přitom nejde jen o krabičky, které lidé znají z lékáren.

„Mnohdy ještě horší situace zažíváme u přípravků, které zajišťujeme pro naše nemocniční oddělení a operační sály, a tam je ta urgentnost dodání vyšší. Stane se, že to jsou přípravky velmi specifické, které potřebují specializovaná centra, která jsou v republice dvě nebo tři,“ popisuje Michal Hojný, který je zároveň členem představenstva České lékárnické komory.

„V tom nám pomáhají distributoři léčivých přípravků a jsou schopni převézt přípravek do druhého dne na druhý konec republiky.“

Farmaceutický průmysl nakupuje většinu účinných látek, které tvoří základ léku, v továrnách v jihovýchodní Asii, zejména v Indii a Číně. Konečné produkty se pak dokončují v Evropě.

„Pokud se hovoří o tom, že by Evropa měla být soběstačná a já jsem přesvědčen, že u vitálních přípravků ano, tak je potřeba říct i to, že to bude stát vyšší cenu,“ říká Michal Hojný. A to i několikanásobně.

„Odborné společnosti se snaží definovat seznam vitálních přípravků (léků nezbytných pro zajištění péče – pozn. red.), který by mohl být tím odrazovým můstkem, ale podle mých informací není shoda na tom, jakou podobu by seznam vitálních přípravků měl mít a jaké všechny přípravky by se do toho měly zahrnout,“ doplnil.

Reklama

Doporučované