Hlavní obsah

Nárůst o tisíce procent. Lidé vzali banky útokem kvůli úsporám na energie

Foto: pxhere.com

Banky nyní zažívají větší poptávku po produktech určených k financování energetických úspor.

Reklama

Klienti bank nebývale poptávají úvěry na energetické úspory. S jejich financováním mohou pomoct jak běžné, tak specializované produkty. Tuzemské banky evidují nárůst poptávky i o tisíce procent.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Energeticky úsporná řešení zažívají boom, investice do nich rostou. Pořízení a následná instalace například fotovoltaiky se však může pohybovat v řádech statisíců korun, a tak se domácnosti ani firmy kvůli finančním úsporám nebojí zadlužit.

Tuzemské banky nyní zažívají neobvyklý zájem o úvěry na pořizování energeticky úsporného bydlení. „Poptávka jeho financování roste a zejména v prvním pololetí letošního roku jsme viděli výrazný nárůst. To se týká všech našich úvěrových produktů na úsporné bydlení – hypotéky, nezajištěné půjčky i meziúvěru ze stavebního spoření,“ říká mluvčí ČSOB Patrik Madle.

V období od ledna do května 2021 ČSOB schválila 93 hypoték na úsporné bydlení. Ve stejném období letos počet narostl o více než 1 300 procent, kdy bylo schváleno 1 356 hypoték. Banka očekává, že růst ještě nějakou dobu potrvá.

Skokový nárůst lze pozorovat také u poptávky ze strany podniků. „V případě firemního bankovnictví zaznamenáváme obrovský zájem o fotovoltaické instalace pro firmy, v meziročním srovnání to je nárůst o tisíce procent,“ popisuje mluvčí UniCredit Petr Plocek.

Lidé využívají financování jak na rekonstrukci nemovitosti, tak na pořízení fotovoltaiky, tepelných čerpadel či vlastních zdrojů elektřiny. „Vnímáme významný nárůst, a to především v poptávce po financování fotovoltaických elektráren“ říká mluvčí Raiffeisenbank Tereza Kaisersotová. Soláry aktuálně zažívají kvůli rostoucím cenám energií renesanci. Jejich poskytovatelé evidují nárůst zájmu o stovky procent.

„Co se týče firem, zde vnímáme dlouhodobý trend zvyšování poptávky po financování úvěrů směřujících k vyšší energetické efektivitě, což je dále uspíšeno aktuální situací v cenách energií,“ říká Kaisersotová.

Většina bank je už teď na nárůst poptávky po zajištění financí na pořízení některé z úspor připravena. Některé dokonce nabízejí k financování energetických úspor specializované produkty.

ČSOB má v portfoliu tzv. zelenou hypotéku nebo Půjčku na úsporné bydlení. „Nedávno jsme rozšířili rozsah účelů, které nyní pokrývají vlastně celou škálu tak, jak je definována v dotačním programu Nová zelená úsporám (NZÚ),“ říká Madle.

Dotace z NZÚ může pokrýt až 50 procent nákladů na pořízení například tepelného čerpadla, kotle, kamen, fotovoltaiky či na zateplení domu. Je však vyplácena až zpětně, tedy po dokončení projektu. Zájemce tak musí nejprve veškeré náklady uhradit sám.

I Raiffeisenbank má v nabídce na úsporu energií specializované produkty a připravuje další. „Pokud daný projekt splní parametry dané tzv. taxonomií EU, dosáhne klient i na různé druhy zvýhodnění, jež se liší napříč segmenty a produkty,“ dodává Kaisersotová. Taxonomie klasifikuje hospodářské činnosti, technologie a zdroje podle toho, jak jsou ohleduplné k životnímu prostředí.

Ačkoli některé banky produkty určené vyloženě na financování energetických úspor nenabízejí, lze u nich využít i některý z běžných produktů. „Pokud by šlo o velké projekty, klienti mohou využít podnikatelský úvěr. Několik takových klientů již máme,“ uvádí mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek.

U spotřebitelského úvěru také není nutné prokazovat účelovost využití poskytnutých finančních prostředků, a vše tak proběhne bez extra papírování.
Zuzana Filipová, mluvčí Moneta Money Bank

Pokud má o půjčku zájem domácnost, může využít některý z neúčelových splátkových úvěrů. „Tento typ úvěrů lze použít na cokoliv. A jelikož jsou právě bezúčelové, nemáme ani evidenci, zda je již někteří klienti použili třeba na fotovoltaické panely,“ dodává Heřmánek.

Pro financování energetických úspor je možné využít jak spotřebitelský úvěr, tak i případně nezajištěný překlenovací úvěr nebo hypotéku.

Při využití spotřebitelského úvěru je výhodou rychlost jeho vyřízení. „U spotřebitelského úvěru také není nutné prokazovat účelovost využití poskytnutých finančních prostředků, a vše tak proběhne bez extra papírování,“ uvádí mluvčí Moneta Money Bank Zuzana Filipová.

Také proto mohou lidé využít půjčku s nižším úrokem, který se u většiny bank pohybuje kolem šesti procent. „A samozřejmě ji lze využít například na financování tepelného čerpadla,“ říká Plocek.

Zatímco vyřízení překlenovacího úvěru a hypotéky je administrativně náročnější, ale splátky lze rozložit v delším časovém horizontu. „Tyto úvěry se typicky hodí v situacích, kdy společně s pořízením fotovoltaiky dochází např. k rekonstrukci samotné nemovitosti,“ radí Filipová.

Pokud se domácnost rozhodne pro pořízení úsporného řešení pomocí půjčky, měla by zvážit, jak vysokou částku od banky žádat a kolik jsou schopni měsíčně splácet. Od toho se pak odvíjí splatnost půjčky. Musí počítat s tím, že jde o závazek i na několik let.

„Obecně jsou pro tato řešení většinou používány investiční úvěry (pro firmy) nebo úvěry na rekonstrukce (retail) – případně specifické produkty např. pro nákup a instalaci fotovoltaických elektráren, které našim klientům také nabízíme,“ říká Kaisersotová.

Přestože investice do úsporného bydlení často přesáhne stovky tisíc korun, dokáže uspořit i desítky tisíc korun ročně. „Důležité je ale dobře plánovat, nechat si poradit a vybírat kvalitní dodavatele. A také si to umět spočítat, s čímž jako banka můžeme pomoct,“ říká Madle.

Reklama

Doporučované