Hlavní obsah

Lidi pro stavbu Dukovan budeme muset hledat i mimo Česko, obává se Westinghouse

Foto: Westinghouse, Seznam Zprávy

Šéf českého Westinghouse Petr Brzezina a americký velvyslanec Bijan Sabet.

Reklama

Severoamerická firma Westinghouse líčí na Dukovany. V tendru, v němž jí konkurují Francouzi a Jihokorejci, má významnou posilu v novém americkém velvyslanci v Praze.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nedostatek místních pracovníků ve stavebnictví může být problém i pro strategický projekt nových jaderných bloků v Dukovanech. Seznam Zprávám to řekl Petr Brzezina, prezident české pobočky globální společnosti, která se uchází o stamiliardový tendr na jihu Moravy.

Představitelé Westinghouse se v úterý v Praze setkali s českými firmami. Akci jako jedno ze svých prvních veřejných vystoupení v Česku podpořil nový americký velvyslanec Bijan Sabet. Ne náhodou – už při svém příjezdu ohlásil, že lobbing za Westinghouse v obří české zakázce bude jednou z priorit jeho působení v Praze.

O Dukovany má kromě zaoceánského gigantu zájem francouzská státní společnost EDF a jihokorejská státní KHNP.

Firmy z ciziny

Westinghouse chce podle vyjádření svých manažerů vybudovat síť reaktorů vlastní výroby ve střední a východní Evropě – zakázky „v kapse“ má už v Polsku a na Ukrajině. Ve válkou zmítané zemi má stavět až po skončení války.

Jaderný rozměr mělo i VIP jednání s americkým prezidentem Joe Bidenem ve Varšavě minulý týden. Westinghouse tam slavnostně podepsal smlouvu o výstavbě vůbec první jaderné elektrárny. V Česku podali svou nabídku do tendru loni na podzim.

Rozhovor s ředitelem Westinghouse pro nové reaktory Davidem Durhamem

Severoamerická společnost Westighouse se do českého jaderného tendru vrací po deseti letech, za vlády Petra Nečase se ucházela o stavbu nových bloků v Temelíně.

Podle Brzeziny se firma neobává, že z hlediska technologií nebo vývoje by toho měli příliš najednou. „V minulosti jsme najednou stavěli celkem osm reaktorů v USA a Číně a problém to nebyl. Nepopírám ale, že výzvou bude samotná stavba, tedy například získání dostatku pracovníků v regionu,“ řekl Seznam Zprávám.

Stavebnictví v Česku se dlouhodobě potýká s nedostatkem pracovníků. Podepsala se na tom mimo jiné válka na Ukrajině, odkud dělníci také přicházeli. Nyní jsou ale ukrajinští muži všech profesí potřeba v první válečné linii.

Westinghouse tedy předem „varuje“, že lidskou sílu bude muset hledat i jinde než v Česku. „Potenciálně počítáme i s tím, že se lidé budou muset hledat jinde. Nevylučuji, že například na hrubé stavbě nebudou muset pracovat ještě firmy z jiných zemí,“ dodal Brzezina. Westinghouse chce jaderné bloky v Česku stavět s americkým stavebním gigantem Bechtel.

České firmy do ciziny

Zapojení českých firem do výstavby nových bloků je přitom důležitým kritériem v obřím jaderném tendru, který manažuje ČEZ. A Westinghouse – stejně jako EDF a KHNP – hledá partnery pro budoucí možnou výstavbu na domácím byznysovém hřišti.

„Westinghouse podepsal memoranda o spolupráci už se čtyřiceti českými firmami a náš partner Bechtel s desítkami dalších. České společnosti budou součástí regionálního, středoevropského dodavatelského řetězce, mohou být zapojeny i do výstavby v dalších zemích regionu. Tuzemské firmy mají v oboru velkou tradici a zkušenosti. Hodláme jich naplno využít,“ říká Brzezina.

Ministerstvo průmyslu a obchodu se v souvislosti s rozvojem jaderné energetiky obává spíše nedostatku technických profesí. Například v rámci Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů v ČR funguje zvláštní pracovní skupina, která se věnuje otázce lidských zdrojů.

„Cílem je pokrýt potřeby co nejvíce tuzemskými pracovníky, i když zkušenosti z jiných projektů ze zahraničí ukazují, že část pracovních sil činí i zahraniční pracovníci. Výstavba prvního nového jaderného zdroje v Dukovanech by měla být zahájena v roce 2029, máme tedy prostor pro práci na podpoře zajištění lidských zdrojů pro výstavbu, provoz a údržbu nových,“ uvedl Marek Vošahlík z tiskového odboru ministerstva průmyslu.

Mít v zádech Sabeta

Na úterním symposiu se zástupci a zástupkyně společností Westinghouse a Bechtel, Ministerstva průmyslu a obchodu i experti z Polska setkali s českými dodavateli. „Velmi významná je pro nás účast a podpora amerického velvyslance Bijana Sabeta,“ dodal za Westinghouse Brzezina.

Rozhovor s viceprezidentem EDF Vakisem Ramanym

Francie se pokusí napodruhé získat klíčovou jadernou zakázku v Česku. Do tendru na stavbu nového bloku v Dukovanech se přihlásila i francouzská EDF. Francouzská Areva byla před deseti lety z tendru na rozšíření Temelína vyloučena.

Jaderné sympozium je jednou z prvních veřejných akcí Sabeta v Česku a jistě ne náhodou. „Podpora společností Westinghouse a Bechtel a jejich nabídce pro Dukovany je jednou z našich priorit. Teď, více než jindy, je jasné, že energetickou bezpečnost a národní bezpečnost nelze oddělovat,“ řekl Sabet na svém úvodním setkání s novináři v půlce února.

Česko nemělo nejvyššího diplomatického zástupce USA dva roky. Americké zdroje mluvily o čistě organizačním „záseku“ na straně schvalovacích procedur ve Washingtonu, pomalé tempo výběru amerického ambasadora ale mohly ovlivnit i napjaté vztahy americké administrativy s českým prezidentem Milošem Zemanem, který zastával po většinu svého mandátu proruské postoje.

Česko už jednou zažilo, jak silně americká diplomacie podporuje strategické firmy s vazbami na USA. Když začátkem minulé dekády vláda Petra Nečase chtěla rozšířit Jadernou elektrárnu Temelín, byl u toho také Westinghouse. Proti němu tehdy stál ruský státní Rosatom. V té době americký velvyslanec Norman Eisen výrazně za firmu lobboval – už tehdy s odkazem na bezpečnost.

Reklama

Doporučované