Hlavní obsah

Nechal bych neočkované zaplatit za léčbu. Lídři byznysu radí premiérovi

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jiří Hlavatý, šéf Juty, rozhodně odmítá lockdown. Odmítačům očkování by dal zaplatit účet z nemocnice. Ilustrační foto.

Reklama

Povinné očkování, vysvětlování, práce z domova, sociální sítě zodpovědné za svůj obsah nebo dokonce nechat neočkované hradit léčbu – to je část návrhů, které by podle lídrů českého byznysu pomohly v boji proti pandemii.

Článek

Představte si, že jste premiér. Jaké kroky v boji s pandemií okamžitě uděláte?

Otázka, kterou jsme položili lídrům českého byznysu. Lidem, kteří řídí firmy s množstvím zaměstnanců a miliardovými obraty. Tady jsou jejich odpovědi

Radim Jančura, RegioJet, Student Agency

Foto: Seznam Zprávy

Zavedl bych povinné očkování pouze pro rizikové skupiny, tedy osoby starší 60 let, a zveřejnil bych přiměřené sankce a ty uplatňoval. Dramaticky bych navýšil počet kontrol dodržování opatření. Směrem k občanům bych prohlásil: „Stát zajistil dostatek vakcín, zajistil ochranu rizikových skupin a přísnou kontrolu dodržování opatření. Stát už více efektivně udělat nemůže, lockdowny nejsou řešení. Covid se tak stává jen osobní odpovědností každého z nás. Chcete-li si zajistit dlouhověkost, očkujte se a změňte životosprávu, abychom byli národ zdravých a silných jedinců.“

Milan Kratina, Accolade

Foto: Seznam Zprávy

Přijal bych zákon, který by sociální sítě učinil zodpovědné za obsah, jenž je na nich sdílený. To, co vidíme, je podkopávání vědy, elit a demokracie, sociální sítě jsou spoluodpovědné za desítky tisíc mrtvých v Česku. Jako premiér bych se pak řídil doporučeními odborníků MeSES.

Jiří Hlavatý, Juta

Foto: Seznam Zprávy

Jako premiér bych odstoupil, protože bych jinak nařídil plnou úhradu léčby u neočkovaných, ale většina ji však není schopna zaplatit. Jsem pro povinné očkování. Rozhodně ne lockdown, protože ekonomické dopady, které by nás čekaly, si neumíme představit.Velkou hrozbu vidím v tom, že znovu dochází k odsouvání lékařské péče v nemocnicích u případů, které lze vyléčit, a tím k ohrožení toho nejcennějšího, co máme – a to zdraví.

Zbyněk Frolík, Linet

Foto: Seznam Zprávy

Všichni si představujeme, že premiérem bude co nejdříve Petr Fiala a že se ujme správy této země. A aktuálně také řešení další nezvládnuté vlny pandemie. Ale domnívám se, že představ už bylo opravdu dosti. Je především nejvyšší čas, aby se ty změny prostě uskutečnily a aby se vláda Petra Fialy ujala svých povinností… Naplno a se zodpovědností.

Stanislav Bernard, Bernard

Foto: Seznam Zprávy

Okamžitě bych přestal lidmi manipulovat a strašit je. V atmosféře nedůvěry lze těžko chtít od lidí odpovědnost a spolupráci. Strach je nástroj manipulace lidí, rozhodně to není nástroj uzdravení. Lidem bych říkal pravdu, věcně vysvětloval situaci a přijatá opatření. Pokud veřejnost bude chápat závažnost situace a smysl opatření, ochotněji převezme odpovědnost za svoje chování. Každý člověk je odpovědný sám za sebe, za svoje chování a rozhodnutí. Zasadil bych se o to, aby se dobrovolná rozhodnutí například o očkování neměnila na vynucená.

Petr Dvořák, Vodafone

Foto: Seznam Zprávy

Těžko se pasovat do role premiéra, když nemám k dispozici informace, které má k dispozici on. Ale jako šéf firmy mohu říct, jak jsme k tomu přistoupili ve Vodafonu. Lidem jsme dali flexibilitu a nástroje pro práci z domova. Také jsme jim dali placené volno na očkování a požádali je o zodpovědné chování v práci i mimo ni. Stanovili jsme jasná pravidla pro ochranu zdraví v kancelářích a jako vedení jdeme příkladem jak v jejich dodržování, tak v práci z domova.

Reklama

Doporučované