Hlavní obsah

Nechtěli spojení Monety a Air Bank, teď otáčí. Fond do banky vloží miliardy

Foto: Shutterstock.com/IR Stone

Londýnský fond Petrus Advisers hodlá v Monetě posilovat (ilustrační foto).

Reklama

Londýnský fond Petrus Advisers prohlašuje, že bude do Moneta Money Bank investovat další minimálně dvě miliardy korun. Proti spojení s firmami z PPF Group dosud tvrdě bojoval.

Článek

Aktivistický fond Petrus Advisers, který založil bývalý bankéř Goldman Sachs Klaus Umek z Rakouska, nehodlá z Moneta Money Bank vystoupit. Fond velmi aktivně bojoval proti spojení s firmami ze skupiny PPF, ale na poslední valné hromadě prohrál a spojení prošlo.

„Gratulujeme generálnímu řediteli Spurnému ke schválení jím prosazované transakce – vůbec ji nevnímáme jako prohru a orientujeme se na hodnotu akcií, která výrazně převyšuje parametry ze začátku roku, stejně jako první chabý pokus o transakci,“ uvedl pro SZ Byznys manažer fondu Oliver Škutil.

Petrus, který podle vlastních slov ovládá 9,6 procenta akcií Moneta Money Bank, hodlá profitovat z dalšího růstu akcií Monety i ze slibované dividendy ve výši 7 korun na akcii, která má být vyplacena příští rok.

Moneta bude nyní připravovat nabídkový dokument pro vydání nových akcií, které budou financovat spojení s Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a fintechem Benxy ze skupiny PPF.

Plánujeme upsat navýšení kapitálu tak, aby se velikost naší pozice nezměnila a abychom zůstali druhým největším akcionářem banky.
Oliver Škutil, manažer fondu Petrus Advisers

Tohoto úpisu, který bude mít dvě kola, se plánuje Petrus zúčastnit. „Plánujeme upsat navýšení kapitálu tak, aby se velikost naší pozice nezměnila a abychom zůstali druhým největším akcionářem banky,“ říká Škutil. Podle něho samotný úpis pro Petrus znamená investici dalších 83 milionů eur (2,1 miliardy korun).

Finanční podmínky transakce Moneta a PPF Group

  • Hodnota transakce je 25,9 miliardy korun. Minimálně 80 procent kupní ceny bude financováno emisí 255,5 milionu nových akcií a zbývajících maximálně 20 procent z vlastních zdrojů banky. Počet akcií banky se tak zvýší ze současných 511 milionů na 766,5 milionu.
  • Samotný úpis bude probíhat ve dvou kolech, kdy v prvním kole budou moci upsat všichni akcionáři Monety na základě přednostního práva nové akcie za cenu 82 korun na akcii, a to jednu novou akcii za každé dvě stávající. Akcie neupsané v prvním kole pak budou nabídnuty opět všem akcionářům, nicméně již za cenu 90 korun na akcii. Akcionáři pak mohou ve druhém kole poptávat akcie až do výše všech akcií neupsaných v prvním kole, při převisu poptávky budou objednávky kráceny podle stávajících podílů a objednaného počtu akcií.
  • PPF se zároveň zavázala upsat za cenu 90 korun za akcii ve druhém kole všechny zbývající akcie, které nebudou v prvním kole upsány. Tato poptávka bude podléhat stejnému případnému krácení jako u ostatních akcionářů.

Kromě toho fond zvažuje i možnost, že by svou pozici v Monetě výrazně posílil nad současných 9,6 procenta, pokud obdrží souhlas České národní banky (ČNB), což je nutná podmínka, chce-li akcionář nabýt v tuzemské bance více než desetinu.

Další možností je zvýšit strategický podíl v bance na 15 procent.
Oliver Škutil, manažer fondu Petrus Advisers

„Ano, další možností je zvýšit strategický podíl v bance na 15 procent, pokud nám to ČNB dovolí. Máme připravené dokumenty, ale ještě jsme se nerozhodli, jestli do toho půjdeme,“ říká Škutil. Podle něho by fond skupoval akcie Monety na volném trhu na začátku roku.

Podle Škutila vlastní Petrus svůj podíl přes vícero fondů, které spravuje v různých jurisdikcích, například na Kajmanských ostrovech. O výši podílu fond informoval Českou národní banku.

Akcionáři Monety v pondělí napotřetí schválili spojení s finančními firmami ze skupiny PPF. V příštím roce tak na českém trhu vznikne třetí největší banka co do počtu klientů.

Reklama

Doporučované