Hlavní obsah

Nejhodnotnějším firmám světa opět dominují ty z USA, Evropa ostrouhala

Foto: Shutterstock.com

Nejhodnotnější společností na světě je Apple. Ilustrační foto.

Reklama

I přes ztráty velkých technologických podniků letos na burze opět dominují americké firmy. Ve stovce těch nejhodnotnějších je jich ze Spojených států 61. Evropské společnosti jsou na ústupu.

Článek

Loňský rok byl pro akciové trhy opravdu dramatický. Není tak asi žádným překvapením, že celková hodnota společností obchodovaných na burzách se výrazně snížila.

Tržní kapitalizace stovky nejhodnotnějších společností na světě loni poklesla celkem o 7,2 bilionů dolarů (asi 162,7 bilionů Kč) tedy o 20 procent. Vyplývá to z analýzy auditorské a poradenské společnosti EY, která každého půl roku zkoumá tržní kapitalizaci nejhodnotnějších společností na světě.

Za zmínku určitě stojí, že obzvláště výrazné ztráty utrpěly sektory spotřebního zboží a technologií. Tržní hodnota akcií těchto výrobců a společností klesla o 29 procent, respektive o 27 procent.

Největších nárůstů naopak dosáhly společnosti podnikající v energetice a průmyslu, které těžily z rapidně stoupajících cen energetických surovin, především ropy a plynu. Do první stovky nejhodnotnějších firem se tak dostalo osm, respektive devět společností z těchto dvou sektorů – v roce 2021 to bylo pět.

Americké firmy nadále dominují

I letos si prvenství na světových burzách udržely společnosti z USA. Na konci roku 2022 patřilo mezi stovku nejhodnotnějších společností světa 61 amerických korporací (v předchozím roce 62). Dominance amerických společností je ještě zřetelnější, když se podíváme na první desítku. Z deseti nejhodnotnějších společností na světě jich devět pochází právě z USA.

Na špici se usadila společnost Apple, jejíž tržní hodnota dosahovala ke konci loňského roku na 2,1 bilionu dolarů. Na druhém místě je nově ropný gigant Saudi Aramco, jediná společnost v první desítce, která nemá sídlo v USA. Její hodnota činila 1,9 bilionu dolarů, ukazuje zpráva EY.

Přeskočila tak firmy jako Microsoft (1,8 bilionu dolarů) či mateřskou společnost Googlu Alphabet (1,1 bilionu dolarů). Další příčky obsadily americké společnosti Amazon (847 miliard dolarů), investiční konglomerát Warrena Buffetta Berkshire Hathaway (674 miliard dolarů) a UnitedHealth (497 miliard dolarů).

Nejhodnotnější firmy světa

Pořadí 2022NázevTržní kapitalizace*Pořadí 2021
1APPLE2,11
2SAUDI ARAMCO1,94
3MICROSOFT1,82
4ALPHABET1,13
5AMAZON0,8475
6BERKSHIRE HATHAWAY0,6749
7UNITEDHEALTH0,49712
8JOHNSON & JOHNSON0,46415
9EXXON MOBIL0,45438
10VISA0,42514

*v bilionech USD

Zdroj: EY

Magazín Forbes pak sestavil žebříček největších amerických firem, které nejsou veřejně obchodované na burzách a patří do soukromého vlastnictví. Společnosti proto seřadila podle tržeb za poslední ukončený fiskální rok. Tou největší je dle byznysového magazínu nadnárodní potravinářská korporace Cargill.

Na druhé příčce je soukromý konglomerát energetických společností Koch Industries a třetí místo obsadil zaměstnanecký řetězec supermarketů Publix Super Markets.

Technologie pod tlakem

Z veřejně obchodovaných společností ztratili loni půdu pod nohama nejvíce technologičtí hráči. Výsledkem je, že na konci roku 2022 bylo toto odvětví v první stovce zastoupeno 21 společnostmi, zatímco před rokem jich bylo 28. Firmám, jako je Tesla, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Alphabet a Amazon, klesla tržní hodnota souhrnně o 4,6 bilionu dolarů. I přes tento pokles se někteří z gigantů udrželi v první desítce.

Společnosti z USA dominují světovým burzám po mnoho let. Dříve se totiž dařilo tamním růstovým technologickým firmám, které získávaly na hodnotě díky razantnímu burzovnímu boomu posledních roků. Tyto podniky jsou ale na druhou stranu velmi citlivé na vyšší úrokové sazby, a když je hlavní centrální banky začaly zvyšovat, ocitli se technologičtí giganti uprostřed slabého burzovního roku a v prostředí, které je pro ně nepříznivé.

„Prudký nárůst úrokových sazeb, inflace, válka na Ukrajině, problémy v dodavatelském řetězci a rostoucí ceny energií ve světě – to vše se promítlo na světových burzách. Mnoho technologických společností během pandemie masivně získalo na hodnotě a nyní čelí podstatně náročnějšímu ekonomickému prostředí,“ uvedl Stefan Rösch-Rütsche, vedoucí partner společnosti EY ve Švýcarsku. I přes tento pokles se někteří z gigantů udrželi v první desítce hodnocených firem.

Jak se měnilo pořadí firem od roku 2000

Poznámka: Loňské pořadí je k 1. 7. 2022

Význam Evropy klesá

V současné době není mezi deseti nejhodnotnějšími společnostmi světa žádná ze starého kontinentu. Z první stovky jich v Evropě sídlí pouze 15 a 19 pochází z Asie. Význam Evropy na světových burzách přitom klesá již několik let a ani uplynulý rok nepřinesl obrat. Přitom ještě před finanční krizí – na konci roku 2007 – pocházelo 46 ze 100 nejhodnotnějších společností světa z Evropy.

Nejhodnotnější evropskou společností se ke konci loňského roku stala francouzská skupina LVMH zaměřená na luxusní zboží, která se umístila na 15. místě. Kromě LVMH se v první stovce umístily ještě čtyři další francouzské společnosti – L'Oréal (49. místo), Hermès (58. místo), TotalEnergies (62. místo) a Christian Dior (84. místo).

Stefan Rösch-Rütsche z EY v této souvislosti poznamenává, že mnoho evropských společností nyní prochází rozsáhlými změnami svých obchodních modelů a jen málo těch mladších se dostává na světovou špičku.

„Situace je zcela odlišná v USA, kde jsou podmínky pro financování výrazně lepší, a to i pro mladé společnosti. Kapitálový trh v Evropě je stále velmi roztříštěný, zatímco v USA existuje širší nabídka levnějších a flexibilních zdrojů financování,“ dodává.

Evropa navíc neúměrně trpí válkou na Ukrajině a růstem cen energií. „V USA mohou průmyslové podniky v současnosti vyrábět mnohem levněji, válka je pro ně daleko a nikdo se tam nemusí bát krize na trhu s plynem,“ řekl generální ředitel EY Henrik Ahlers. O renesanci Evropy na světových burzách se tedy v příštím roce podle něj nedá hovořit.

Reklama

Související témata:

Doporučované