Hlavní obsah

Německé automobilky setřásly strach z covidu i Rusů

Foto: Shutterstock.com/classic topcar

Německé automobilky věří, že jsou z nejhoršího venku. Ilustrační foto

Reklama

Německé automobilky plánují navzdory nedostatku některých dílů zvyšovat výrobu. To je dobrá zpráva i pro Česko, tuzemské firmy totiž často těm německým dodávají.

Článek

Nálada v německém automobilovém průmyslu se v květnu výrazně zlepšila. Výrobci aut nadále těží z vysokých prodejních cen a nečekají už žádné další výraznější potíže v souvislosti s válkou na Ukrajině. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které zveřejnil mnichovský institut Ifo.

Index očekávání v německém automobilovém průmyslu vzrostl na plus 38 bodů z dubnových minus 20,5 bodu. Zvýšil se rovněž index hodnotící současné podmínky, a to na 17,5 z 11,9 bodu.

„Výrobci automobilů si nadále mohou stanovovat vysoké prodejní ceny a očekávají už jen malá omezení kvůli situaci na Ukrajině,“ uvedl šéf centra institutu Ifo pro průmyslovou ekonomiku Oliver Falck.

Automobilky si rovněž nadále chválí situaci v oblasti objednávek. „Navzdory přetrvávajícímu nedostatku polotovarů chtějí zvyšovat produkci,“ uvedl Falck.

Automobilový průmysl je nejvýznamnějším průmyslovým odvětvím v Německu. Loni podle vládních údajů utržil přes 411 miliard eur (deset bilionů Kč) a pracovalo v něm téměř 786 tisíc lidí.

Na německých výrobcích aut je závislá i řada českých podniků a do Německa jako takového míří zhruba třetina českého exportu. České výrobky pak už pod značkou Made in Germany míří do celého světa.

A i v tomto ohledu hlásí Němci dobré zprávy, jejich exportní stroj funguje nad očekávání dobře. Zatímco analytici předpokládali, že německý vývoz poroste v dubnu v porovnání s březnem maximálně o 1,5 procenta, růst o 4,4 procenta jejich odhady výrazně překročil. V meziročním srovnání se export zvýšil o 12,9 procenta a dosáhl podle německých statistiků 126,4 miliardy eur (zhruba 3,1 bilionu Kč).

Ze statistik také vyplynulo, že německo-ruský obchod rychle klesá. V dubnu se meziměsíčně snížil o deset procent zhruba na 800 milionů eur po březnovém propadu o 60 procent. Za poklesem tohoto vývozu stojí sankce, která západní země uvalily na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu. Dovoz z Ruska do Německa v dubnu meziměsíčně klesl o více než 16 procent na 3,7 miliardy eur.

Celkový dovoz do Německa naopak o 3,1 procenta vzrostl a činil 122,8 miliardy eur. V meziročním srovnání se import zvýšil o 28,1 procenta, uvedl statistický úřad.

Reklama

Doporučované