Hlavní obsah

Nesmí se třást, když přistává letadlo. Češi rozzářili letiště tunami křišťálu

Foto: Preciosa Lighting, Seznam Zprávy

Preciosa Lighting se zařadila mezi vybrané dodavatele projektu rekonstrukce Terminálu 1 na singapurském letišti Changi.

Reklama

Vyráběli svítidla pro nejluxusnější a největší jachty světa. Přesto, že se jmény zákazníků nechlubí, známá je například dřívější zakázka pro miliardáře Romana Abramoviče. Nově firma Preciosa Lustry září na asijském letišti Changi.

Článek

Skláři z Kamenického Šenova stáli už poněkolikáté před stejnou výzvou. Vytvořit obří svítící instalaci, která ale odolá otřesům a vibracím způsobeným letovým provozem.

Letiště je úplně mimořádné, je to zajímavý prostor sám o sobě, kde se dá strávit týden.
Lucie Karlová, ředitelka, Preciosa Lustry a spolumajitelka skupiny

„Kdo přes Singapur prolétal, ví, že letiště je úplně mimořádné, je to zajímavý prostor sám o sobě, kde se dá strávit týden,“ uvedla před časem k plánované instalaci pro SZ Byznys ředitelka divize Preciosa Lighting a spolumajitelka skupiny Preciosa Lucie Karlová.

Svítící instalace Garden Metamorphosis má stejně jako ty předchozí budit v letištní hale úžas už jen svými rozměry. Má více než deset metrů na délku a devět na šířku. Obsahuje 650 křišťálových komponentů, které ztvárňují malé i velké motýly a lístky rostlin.

Letiště Changi

  • Díky své poloze je jedním z hlavních dopravních uzlů jihovýchodní Asie. Bývá označováno jako nejmodernější a nejlepší letiště na světě. Jedenáctkrát zvítězilo ve světovém žebříčku nejlepších letišť Skytrax.
  • Cestuje přes něj až 82 milionů lidí ročně. Před covidovou pandemií v roce 2019 to bylo zhruba 68 milionů pasažérů.
  • Je hlavní základnou pro aerolinky Singapore Airlines, Silk Air a Tiger Airways.
  • V letištní hale Jewel je nejvyšší krytý vodopád světa s vlastním deštným pralesem.

Zadání týmu společnosti Preciosa Lighting znělo, že osvětlení pro toto místo musí být ve všech směrech výjimečná. Vypráví tedy příběh odehrávající se v tropické zahradě, která je spojujícím prvkem interiérů samotného letiště s ulicemi Singapuru jakožto zeleného a kvetoucího města plného života.

Každý z komponentů je originálem vyrobeným českými skláři v Kamenickém Šenově. Kovová základna je z leštěné mosazi v barvě champagne a má působit hřejivě a přívětivě. Křišťálové listy jsou ke kovovým ramenům připevněny nenápadně, pomocí úchytů v podobě větví stromu.

Kompozice i design svítidla pracují s konceptem odpovídajícím reálnému životu v zahradě.
Ondřej Dörfl, hlavní elektro konstruktér

„Především jsme se snažili vymyslet, jak pomyslně oživit a rozsvítit jednotlivé motýly,“ vysvětluje Ondřej Dörfl, hlavní elektrokonstruktér. „Kompozice i design svítidla pracují s konceptem odpovídajícím reálnému životu v zahradě. Motýl odlétá z křišťálového stromu, usadí se a okouzluje okolí svým třpytem. Dokonce upoutá pozornost tím, že se rozsvítí a pak jeho světlo postupně zhasíná. Věřím, že jsme vytvořili instalaci, která má příběh a duši,“ dodává konstruktér.

+3

Projekt Zahradní proměny zachycuje podle hlavní designérky momenty vývoje života v zahradě. „Přesně takové proměny, které se v přírodě běžně odehrávají,“ popisuje původní inspiraci Anna Králová, designérka ze společnosti Preciosa Lighting. „V našem pojetí se listy proměňují v motýly a vizuálně spolu splývají. Stejně jako ve skutečnosti – když motýl usedne na květinu či list, zcela s ním splyne,“ doplňuje svou vizi pro singapurské letiště.

Preciosa Lustry

  • Firma navazuje na nepřerušenou sklářskou tradici, která započala na severu Čech v Křišťálovém údolí v roce 1548, a doplňuje ji o moderní technologické postupy.
  • Lustry vyrábí v Kamenickém Šenově, kde už v roce 1856 vznikla vůbec první sklářská škola na světě.
  • Denně zpracuje 40 tun skla.
  • Předpokládaný obrat firmy za nedovršený fiskální rok činí jednu miliardu korun (800 milionů korun za ten předchozí).
  • V roce 2009 představili nejmenší broušený kámen na světě – měří pouhých 0,5 milimetru v průměru a třpytí se na 33 fasetách.

Architektonické návrhy včetně designu interiérů byly dílem architektů z RSP Architects Planners & Engineers ze Singapuru. Česká Preciosa spolupracovala s hlavním dodavatelem letiště, místní společností Takenaka. Zastoupení českého výrobce sklářských lustrů z Kamenického Šenova působí v tomto městském státě v jihovýchodní Asii už dvacet let.

České lustry po světě

Pro skláře z Kamenického Šenova je to druhá světelná instalace na mezinárodním letišti v posledním roce. Na opačné straně zeměkoule od července dominuje americkému letišti v Los Angeles svítidlo Crystal Swell.

I tam museli splnit přísné bezpečnostní normy. „Už předem byla konstruovaná tak, aby vydržela, protože to je seismicky aktivní oblast, má seismicitu podle Richterovy škály 6. Takže to je poprvé, kdy jsme museli deklarovat a laboratorními testy dokazovat, jak se bude svítidlo chovat v momentě, kdy bude stoupat míra zemětřesení,“ řekla k projektu před časem pro SZ Byznys ředitelka divize Preciosa Lighting a spolumajitelka skupiny Preciosa Lucie Karlová.

„Jsem nadšený, jak se našim designérům podařilo na jednom z nejkrásnějších světových letišť Changi ztvárnit podmanivý příběh tropické zahrady, jenž přirozeně splyne s unikátním ekosystémem tamějších prostor,“ uvádí Jan Volšík, místopředseda představenstva a ředitel pro obchod a marketing společnosti Preciosa Lighting.

Reklama

Doporučované