Hlavní obsah

Nestlé prodá část akcií v L'Oréal za 8,9 miliardy eur

Foto: Nestlé

Ilustrační foto.

Reklama

Za poslední čtyři roky se hodnota akcií L'Oréal zdvojnásobila.

Článek

Švýcarská potravinářská firma Nestlé prodá část svých akcií v kosmetické firmě L'Oréal v hodnotě 8,9 miliardy eur (226,5 miliardy Kč). Podíl Nestlé tak klesne na zhruba 20 procent. Je to poprvé za sedm let, kdy se Nestlé rozhodla snížit svůj podíl ve francouzském kosmetickém gigantu. Akcie od Nestlé koupí přímo L'Oréal.

Nestlé roky tvrdila, že si drží podíl z finančních a strategických důvodů, a to i v době, kdy investor Third Point naléhal na prodej. To bylo zhruba v polovině roku 2017 a cena akcií L'Oréal se od té doby více než zdvojnásobila.

Podle informovaného zdroje Nestlé zhruba před dvěma měsíci oslovila L'Oréal a zahájila jednání o snížení podílu. Po prodeji se podíl Nestlé sníží na 20,1 procenta z předchozích 23,3 procenta. Za jednu akcii L'Oréal zaplatí 400 eur. V úterý akcie L'Oréal uzavřely na ceně 424,8 eur.

Nestlé rovněž oznámila, že správní rada se rozhodla v letech 2022 až 2024 odkoupit zpět vlastní akcie firmy za 20 miliard švýcarských franků (487,8 miliardy Kč). V případě významné akvizice však tento program upraví.

L'Oréal zhruba před čtyřmi lety uvedl, že je připraven odkoupit podíl Nestlé, pokud se rozhodne ho prodat. Nestlé již v roce 2019 snížila svůj podíl z původních 31 procent. V říjnu 2019 pak dokončila prodej svých aktivit v oblasti péče o pleť za 10,2 miliardy CHF, protože se rozhodla zbavit se aktivit se slabší výkonností, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Doporučované