Hlavní obsah

Nezávislost na Rusku začíná v Polsku. Česko jedná o plynovodu a terminálu

Foto: Spolu

Premiér Petr Fiala jednal se svým polským protějškem.

Reklama

Jedním z témat jednání premiéra Petra Fialy s polským předsedou vlády Mateuszem Morawieckim byla energetická bezpečnost. Česko chce opět jednat o plynovodu Stork II a projevilo zájem také o koupi podílu v polském LNG terminálu.

Článek

Český premiér Petr Fiala (ODS) v pátek jednal se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckim. Mimo jiné řešili také otázku posílení energetické bezpečnosti.

Česko je v některých aspektech závislé na ruských energetických zdrojích, především na dodávkách zemního plynu.

„Naše závislost na ruském plynu přesahuje 90 procent. Je to něco, co chceme rychle změnit a chceme se zbavit závislosti na ruských fosilních zdrojích, ale potřebujeme k tomu i pomoc jiných zemí. A v této věci nám může výrazně pomoci spolupráce s Polskem,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání Fiala.

Na jednání otevřeli některá témata, která by především Česku do budoucna mohly zajistit alternativní zdroje plynu.

„Dohodli jsme se na tom, že opět otevřeme jednání o plynovodu Stork II. To je věc, která už byla před několika lety řešena a pak z různých důvodů jednání usnula. My jsme se domluvili na jejich obnovení a budeme hledat cesty, jak tento projekt vybudovat,“ sdělil Fiala. Výstavba česko-polského plynovodu je jednou z cest, která by pomohla snížit závislost na ruském plynu.

Fiala Polákům rovněž učinil nabídku týkající se jejich chystaných LNG (zkapalněný zemní plyn) terminálů. Česko by podle něj mělo zájem se na nich majetkově podílet.

„Jsme připraveni zakoupit část kapacity, což by pro nás bylo výhodné a tuto nabídku jsme polské straně učinili a budeme o ní dál jednat,“ dodal český premiér.

Vznikne také pracovní skupina, která by měla na starosti další postup v situaci ruského rozhodnutí zastavit ropu do rafinerií v Česku, které vlastní polská firma PKN Orlen. „Bude zde zastoupena jak reprezentace ze strany ministerstev, tak ze strany dotčených firem a budeme se na tuto situaci společně připravovat,“ řekl Fiala.

Premiéři se také bavili o reformě systému obchodování s emisními povolenkami (ETS), které zvyšují ceny energií. „Nemůže to být tak, že finanční instituce a velké subjekty využívají ETS jako nástroj spekulace. Polsko už delší dobu usiluje o možnost, aby tento nástroj nebylo možné využívat pro spekulativní účely,“ uvedl Morawiecki.

Podle něj vysoká volatilita povolenek nenapomáhá předvídatelnosti investičních procesů, a proto navrhuje, aby možnost obchodování s emisními povolenkami měly pouze ty subjekty, které je potřebují pro své podnikání. „Je jich kolem 10 000. Chceme, aby z toho byly vyloučeny finanční instituce, banky a ostatní spekulanti. To také sníží inflační tlak,“ dodal.

Obě země chtějí nadále podporovat další sankce proti Rusku. „Znovu budeme tlačit, tak jak jsme to dělali na minulých jednáních, aby Ukrajina dostala kandidátský status, abychom jí otevřeli brány Evropské unie a dali Ukrajincům najevo, že o ně stojíme,“ řekl Fiala.

Polsko a Česko také Bruselu navrhnou, aby Evropská unie poskytla zvláštní finanční podporu zemím při zvládání přílivu uprchlíků z Ukrajiny. „Ukrajinci bojují i za naši svrchovanost a svobodu,“ zdůraznil Morawiecki.

Reklama

Doporučované