Hlavní obsah

Miliarda dolarů. První film dokázal během pandemie dostat lidi do kin

Foto: Profimedia.cz

Spider-Man: Bez domova je nejvýdělečnějším snímkem roku 2021.

Reklama

Na prodejích ze vstupenek už tvůrci nového Spider-Mana utržili přes miliardu dolarů. Film v hlavní roli s Tomem Hollandem tak získal titul nejvýdělečnějšího filmu letošního roku.

Článek

Nový film o slavném pavoučím muži, Spider-Man: No Way Home (Bez domova), dokázal to, co si během pandemie málokdo myslel, že je možné – utržil v celosvětové pokladně miliardu dolarů.

Vysněné hranici pomohla spolupráce společností Sony a Disney a právě nový film o Spider-Manovi je zatím jediným snímkem v letošním roce, který během pandemie v tržbách miliardu dolarů přesáhl. Tím také vybojoval titul nejvýdělečnějšího filmu roku 2021.

Dohoda společností umožnila Spider-Manovi vlastněnému Sony objevit se také ve filmovém světě Marvel. Dohoda však znamenala nejen to, že se Marvel zapojí do Spider-Manových sólových projektů, ale že se postava mohla objevit i v dalších Marvel filmech.

Herec Tom Holland, který představuje nejnovější ztvárnění hlavní postavy Petera Parkera, se dosud objevil v šesti filmech Marvel Cinematic Universe včetně tří sólových filmů.

Spider-Man: Bez domova (2021)

Spider-Man: Bez domova (v anglickém originále Spider-Man: No Way Home) je americký akční film z roku 2021 režiséra Jona Wattse, natočený na motivy komiksů z vydavatelství Marvel Comics o superhrdinovi Spider-Manovi. V titulní roli se představil Tom Holland, který Spider-Mana ztvárnil i v předchozích snímcích.

Film má navazovat na předchozí filmy Spider-Man: Homecoming a Spider-Man: Daleko od domova. Natáčení bylo zahájeno v říjnu 2020. Datum premiéry v amerických kinech bylo původně stanoveno na 16. červenec 2021, ale kvůli pandemii covidu-19 bylo posunuto nejprve na 5. listopad 2021 a posléze na 17. prosinec 2021.

Nejnovější film Marvel Cinematic Universe utržil o vánočním víkendu 1,05 miliardy dolarů po celém světě a porazil tak i film s názvem Bitva u jezera Changjin, čínský film uvedený v listopadu, který celosvětově utržil 904,9 milionu dolarů.

„Sprint nového filmu o Spider-Manovi v kontextu tohoto stále pandemicky ohroženého trhu není ničím menším než ohromující,“ vyjádřil se k výsledku hlavní mediální analytik společnosti Comscore Paul Dergarabedian.

„Ukazuje sílu skvělého filmu, který dokáže přitáhnout fanoušky po celém světě,“ dodal.

Posledním filmem, který přesáhl v tržbách miliardu dolarů, byl Star Wars: Rise of Skywalker, ukazují údaje analytické společnosti Comscore.

Snímek Spider-Man: Homecoming z roku 2017 vygeneroval na tržbách podle údajů společnosti Comscore v celosvětovém měřítku 880,4 milionu dolarů. Poté se Spider-Man: Far From Home z roku 2019 stal ze série o pavoučím muži nejlépe vydělávajícím filmem a prvním, který dosáhl 1 miliardy dolarů, s tržbami 1,132 miliardy dolarů v celosvětovém prodeji za vstupenky.

Reklama

Související témata:

Doporučované