Hlavní obsah

O luxusní hotel na Kampě mají zájem Rusové. Tendr se zadrhl

Hotel Kampa – Stará zbrojnice.

Reklama

Největší tuzemská hotelová síť EuroAgentur s desítkami hotelů, která je napojena na podnikatele z Ruska, krouží kolem luxusního hotelu na Kampě. Soutěž na pronájem majetku Sokolů má sporný průběh a možná se zruší.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za noc v Hotelu Kampa – Stará zbrojnice, který leží na jednom z nejlepších míst v Praze, platili hosté před pandemií nejméně pět tisíc korun. Hoteliér Viliam Sivek během pandemie naopak doplácel miliony za prázdnou budovu, kterou měl dlouho v nájmu od České obce sokolské. Loni se rozhodl, že ztrátový byznys zavře. Na místě nechal vybavení za 11 milionů korun.

Od října je hotel prázdný, Sokolové pro něj hledají nového nájemce, který bude ochotný platit měsíční nájem bez energií nejméně 900 tisíc korun. Zájemci mohli podávat v soutěži nabídky do 24. února. Ani teď, dva měsíce po otevření obálek, není jasné, kdo zvítězil.

Rus, vyznamenaný v energetice

Podle zdrojů redakce SZ Byznys bylo zájemců v tendru několik. Tím nejzajímavějším je hotelová síť EuroAgentur Hotels & Travel. Řetězec, majetkově navázaný na ruský kapitál, provozuje čtyřicet hotelů a resortů na dobrých místech. Má čtyři hotely na Václavském náměstí a další v centru Prahy, přímo na Terminálu 3 Letiště Václava Havla, a také několik dalších hotelů v Karlových Varech, na Lipně, v Kutné hoře, ale také v Bratislavě a v Moskvě. V roce 2019 měl obrat kolem 700 milionů korun.

EuroAgentur v minulosti vlastnil Yuri Trofimov, šestasedmdesátiletý ruský podnikatel, který byl ředitelem několika energetických firem na Urale a v Moskvě. Od roku 2011 zastával post náměstka generálního ředitele pro energetiku společnosti Ural Industrial – Ural Polar Corporation. Ve společnosti, která obchodovala mimo jiné se firmami Gazprom a Transněfť napojenými na ruskou vládu, měl dohlížet také na výstavbu 700 kilometrů dlouhé železniční sítě na poloostrově Jamal, který je největším nalezištěm zemního plynu v Rusku a zároveň regionem bohatým na kovy. Trofimov je držitelem několika čestných uznání z oficiálních míst, včetně vyznamenání Ministerstva paliv a energetiky Ruské federace.

Momentálně Trofimov podle informací v obchodním rejstříku drží dvě akcie českého hotelového řetězce z celkem 200 akcií. Po dvou akciích mají jeho zeť Dmitry Kochemasov a ředitel hotelu Josef Bára. Rozhodující podíl 194 akcií má společnost Koutouko Trading Limited se sídlem na Kypru. Její skutečný majitel není v kyperském rejstříku jednoduše dohledatelný, a to ani za mateřskou firmou Aerotrust Limited. Může se skrývat za několika dalšími společnostmi v daňových rájích.

Ředitel EuroAgentur Josef Bára popřel, že by tento Rus hotelovou síť vlastnil. „Konečným vlastníkem společnosti není pan Trofimov,“ řekl. Loni v červenci v rozhovoru pro SZ Byznys se zmínil, že společnost má ruského majitele. A podle známého pražského hoteliéra Viliama Siveka, který Trofimovovi v roce 2010 skupinu EuroAgentur prodal, je tento Rus stále majitelem. „Vím jednoznačně, že za tím stojí,“ řekl.

V evidenci skutečných majitelů je jako nepřímý skutečný majitel od 29. prosince 2020 zapsána sedmačtyřicetiletá Taťjana Viktorovna Chodakovskaja. To ale ještě neznamená, že firmu vlastní. Oficiální bydliště má tato žena podle rejstříku v bytě na pražském Smíchově, stejně jako Yuri Trofimov. Chodorovskaja je jednatelkou firmy Kapital Energo Invest, která se zabývá pronájmem nemovitostí. Sídlo má za obchodním domem Kotva v Jakubské ulici na adrese, kde sídlí hotel Royal Esprit s restaurací Sněmovna v Jakubské, patřící do portfolia EA Hotels.

Schůzka v parku

Česká obec sokolská se otázce redakce, zda je ruský kapitál za hotelovou skupinou překážkou v pokračování tendru, vyhnula.

„Výběrové řízení není uzavřeno, tudíž se nebudeme vyjadřovat k Vašim otázkám,“ sdělil nejprve redakci 31. března mluvčí České obce sokolské Jiří Reichl. Jasno není dodnes. „Ne, není nic vyřešeno. Vaše starosti bych chtěla mít. Rozhodne se zhruba v polovině května. Může se stát, pane, že vás asi zklamu a že výběrové řízení zrušíme,“ sdělila začátkem května starostka Sokola Hana Moučková. Důvody možného rušení tendru si nechala pro sebe s tím, že jde o interní věc.

Některé okolnosti ale naznačují, že Sokol měl delší dobu o vítězi jasno. Podle výpovědi finančního ředitele Sivek Hotels Zdeňka Štěpána, nabídl ředitel EuroAgentur Josef Bára na schůzce, která se uskutečnila 23. března v pražském parku Grébovka, finanční kompenzaci za majetek, který hoteliér Sivek na Kampě zanechal.

„Výslovně se nechtěl sejít v kanceláři, ale v parku. Za prakticky nové vybavení pokojů, nějaký inventář z restaurace a kuchyně v hodnotě 11 milionů korun nám nabídl 4 miliony korun ihned nebo 5,5 milionu postupně ve splátkách,“ líčí Štěpán. V době, kdy nebyl jasný vítěz tendru, se oba muži sešli ještě třikrát, ale nedohodli se. E-mail, který nabídku potvrzuje, má redakce k dispozici.

„Na moji otázku, zda soutěž EuroAgentur vyhrála, řekl ‚no‘, ale přešel to a dál se o tom nechtěl bavit,“ dodal Štěpán. Josef Bára se k věci nechce vyjadřovat. „Potencionální ani probíhající akvizice nekomentujeme,“ reagoval.

Tomáš Doubrava z realitní společnosti Naxos, která soutěž vyhlásila, se nepozastavil nad tím, že jeden z účastníků před ukončením tendru vyjednával prodej majetku v hotelu, který ještě neměl v nájmu.

„Možná nevyjednával sám, možná jich bylo víc. Všichni zájemci chtěli vědět dopředu, jestli jim to odprodá a za jakých podmínek, protože cena se nikomu moc nezdála,“ řekl.

Podmínkou pronájmu ale nebylo užívání stávajícího interiéru. Žádný jiný účastník soutěže navíc se skupinou hoteliéra Siveka o majetku nevyjednával.

Sokolové, kteří se hlásí k ideálům harmonie ducha, těla a mravní čistoty, odsoudili válku na Ukrajině, přispěli stovky tisíc korun na pomoc obětem války a v Sokolovnách ubytovali stovky uprchlíků. „Jak se potom může stát, že organizace s takovou tradicí, dotovaná státem, která žije z peněz daňových poplatníků, chce dát do nájmu hotel firmě ve vlastnictví Rusů, podnikajících v energetice, kteří mohou mít přímé napojení na Putina?“ říká Viliam Sivek, který pronajímání hotelu Sokola ukončil.

Reklama

Doporučované