Hlavní obsah

Obědy zdražily o pětinu. Vesnické hospody čeká cenová válka o přežití

Foto: Pixabay/stokpic

Rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší průměrnou cenou oběda byl na konci loňského roku 42 korun. Letos se cenový rozdíl patrně navýší.

Reklama

Ceny obědů stouply v Česku loni téměř o 20 procent. V Praze překročily 200korunovou hranici a růst je čeká i letos. V regionech pomaleji než inflace, v hlavním městě možná i rychleji. Mezi hospodami se rozpoutá cenový boj.

Článek

Obědy v Česku loni radikálně podražily, v mnohých krajích dokonce víc než o inflaci, která podle posledních dat ČSÚ v listopadu dosáhla meziročně 14,4 procenta. Zatímco na konci roku 2020 jejich ceny meziročně stouply o tři procenta a o rok později o 12 procent, tak loni to bylo o více než 19 procent. Vyplývá to z plateb stravenkovými kartami od společnosti Sodexo Benefity, která je největším poskytovatelem benefitů v Česku.

„Jde o bezprecedentní růst, který za uplynulých dvacet let nepamatujeme. Příčinou jsou samozřejmě rostoucí ceny surovin, nájmů, energií, ale i růst mezd doprovázený nedostatkem pracovních sil v gastro oboru. Obědy za loňský rok v podstatě zdražily o inflaci, byť ještě v létě to vypadalo, že se inflace do jejich cen celá nepromítne,“ říká Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity.

Zatímco od začátku loňského roku se ceny podle dat společnosti meziměsíčně zvyšovaly maximálně o dvě koruny, v září přišel skok o více než pět korun.

Jak zdražily obědy v roce 2022

KrajProsinec 2021 (Kč)Prosinec 2022 (Kč)Meziroční nárůst (%)
Hlavní město Praha169,2203,520,3
Středočeský kraj162,5195,720,4
Jihomoravský kraj16018918,1
Jihočeský kraj148,3183,623,8
Plzeňský kraj154,8187,821,3
Liberecký kraj152,6181,518,9
Královéhradecký kraj149,2177,318,8
Pardubický kraj151,4178,918,2
Zlínský kraj140,9164,716,9
Olomoucký kraj141,4163,115,3
Moravskoslezský kraj144,217420,7
Kraj Vysočina142,7161,513,2
Ústecký kraj140,7161,815,0
Karlovarský kraj138,616418,3
ČR151,2180,419,3

Zdroj: Sodexo

„Zřejmě to souvisí s tím, že provozovatelé restaurací se po skončení prázdnin odvážili do konečných cen výrazněji promítnout své rostoucí náklady. Už jim totiž nic jiného nezbývalo. Někteří restauratéři se zdražováním v první polovině roku váhali, aby nepřišli o zákazníky – o to znatelnější cenový skok museli na podzim učinit,“ vysvětluje Michelfeit.

Nejdražší byly na konci roku 2022 obědy v Praze, kde za ně lidé v průměru platili 203,50 Kč, naopak nejlevněji se v posledním měsíci loňského roku mohli lidé naobědvat na Vysočině a v Ústeckém kraji, kde cena nepřekročila „ani“ 162 korun. Nejrychleji rostly ceny obědů v Jihočeském kraji, kde vystoupaly v průměru takřka o čtvrtinu. Nejpomalejší růst naopak zaznamenala Vysočina, kde obědy podražily „jen“ zhruba o 13 procent.

Mezi hospodami se rozpoutá brutální válka o cenu. Půjde o to, kdo dokáže co nejdéle zadržet dech pod hladinou. Vítěz přežije, ostatní padnou.
Luboš Kastner, AMSP ČR

Zdražování bude podle Luboše Kastnera, spolumajitele gastronomické skupiny Hospodska, do níž patří například restaurace Červený Jelen, a zároveň člověk odpovědný za gastronomický sektor v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) sice pokračovat, avšak pomaleji než letos a dokonce pomaleji než poroste cenová hladina, avšak s jednou výjimkou – Prahy.

„Hlavní město má schopnost zaplatit téměř všechny cenové nárůsty v gastronomii. Samozřejmě to nebude platit navěky, ale loni se ukázalo, že lidé si jsou za kvalitní servis a suroviny ochotni připlatit. Hlad po kvalitě tak může vyhnat i letos ceny vzhůru rychleji než inflace, “ říká Kastner.

Hladinka standardního ležáku se nyní prodává standardně za 70 korun a podle Kastnera na tuto cenu až do konce zimy nikdo nesáhne. S oživením turistického ruchu se však i tato hranice podle něj posune a ceny obědů mohou na podzim dosáhnout v průměru 230 až 240 korun a ani cena 250 korun za „obědový zážitek“ (někde samotné jídlo, někde menu) nebude výjimkou. Počet restaurací a hospod zůstane v součtu stejný, nebo možná některé podle něj i přibydou.

Brutální boj o přežití v regionech

V regionech se však bude podle něj situace vyvíjet jinak, zvláště tam, kde hospody vsadily na nízkou cenu a kvůli nárůstu cen surovin, i těch méně kvalitních, si ji už ale nebudou moci dovolit držet a budou muset zdražovat během roku o desetikoruny.

„Výrazně větší část trhu nepůjde po kvalitě, ale po ceně a mezi těmito podniky se rozpoutá brutální válka o cenu. Přeneseně půjde o to, kdo dokáže co nejdéle zadržet dech pod hladinou. Ten přežije, ostatní padnou,“ předpovídá zástupce gastronomie v rámci AMSP ČR.

Do podzimu se průměrná cena v regionech podle něj dostane na úroveň kolem 180 korun a tam, kde byly na vesnici tři hospody, zbude jen jedna. V krajských městech podle něj o výrazný pokles gastronomických podniků nepůjde, ale počet hospod bude klesat a místo nich budou vznikat fastfoody, ve kterých se začali Češi stravovat v posledních měsících stále častěji.

S pomalejším nárůstem průměrných obědových cen souhlasí i Michelfeit. „Zdražení ještě v roce 2023 uvidíme, ale bude pozvolnější se zpomalujícím se tempem inflace. Pokles inflace pod desetiprocentní hranici očekáváme v polovině letošního roku. Zároveň platí, že stále více strávníků už není ochotno zvyšující se ceny akceptovat, což na restaurace vytváří tlak z druhé strany,“ míní Michelfeit.

Opačným směrem než ceny obědových menu totiž už několik měsíců v řadě míří počty transakcí v restauracích. Z dat Sodexo Benefity vyplývá, že zákazníci se stravenkovými kartami se přelévají do obchodů s potravinami a posilují tak mezinárodní řetězce či on-line hráči s dovozem jídla nebo potravin. „Lidé logicky hledají způsoby, jak ušetřit a je zřejmé, že si mnohem častěji vaří doma z nakoupených surovin,“ dodává za největšího poskytovatele benefitů v Česku.

Reklama

Doporučované