Hlavní obsah

Obrazem: Proč je dobré, když instalatér opaluje Stalinovy fousy?

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Stalinovy fousy se říká konopí, které pomáhá utěsňovat závity.

Reklama

Instalatér potřebuje ke své práci mnoho nářadí, rour a armatur, ale i drobné doplňky se zajímavými názvy, jako jsou sviňák či Stalinovy fousy. V galerii uvidíte, na co jsou, a nahlédnete do toho, co obsahuje instalatérská práce.

Článek

„Vzala jsem si sikovky a stáhla vint na krev“. V instalatérské mluvě, kterou jsem pochytila na jednodenní šichtě, to znamená, že jsem do rukou uchopila kleště s dlouhými rameny a nastavitelnými čelistmi a utáhla jsem závit tak, že s ním už nelze dál pohnout.

Slangové výrazy jsou však jen nepatrná část toho, co se musí instalatér naučit, aby dělal dobře svou práci – opravoval ucpané záchody či kuchyňské sifony, přiváděl do bytů teplo, vodu, plyn a odpadními trubkami naopak odváděl to, čeho se domácnost potřebuje zbavit.

Instalatéřinou se dá v dnešní době dobře vydělat, a tak je zájem o obor značný. Na řemeslo se dávají i lidé, kteří původně „pracovali hlavou“. Uvažovali byste o tom také? Pak se podívejte do galerie, co konkrétně by vás čekalo. (Pro snadnější procházení galerií klikněte na poslední fotku v náhledu ukazujícím počet dalších snímků, pozn. red.)

+56

Reklama

Doporučované