Hlavní obsah

Obrazem: Proteče „lucernou“ a pak je z něj čochtan, nebo mlíko. Co to je?

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Dvě hladinky, šnyt a cider. Pivo se při objednávce více nápojů připravuje až jako poslední, aby bylo co nejčerstvější.

Reklama

Říká se mu zlato nebo tekutý chléb. Řeč je o národním nápoji, pivě, o němž se v pivním světě říká, že „sládek pivo vaří, ale výčepní ho dělá“. Podívejte se, co vše se kolem piva provádí, aby chutnalo v hospodě dobře.

Článek

Než se pivo přečerpá v hospodě do tanků, je potřeba hodně vody na čištění a mytí všech hadic a spojů. Nikam nesmí vniknout nečistoty ani vzduch, protože i malá vzduchová bublina může nepříznivě ovlivnit kvalitu piva.

Zjistila jsem to na šichtě výčepního v pražské restauraci Červený Jelen, kam jsem nastoupila na jeden den „do učení“ k Miroslavu Nekolnému, kterému se přezdívá Pantáta Výčepní. Učila jsem se od něj čepovat hladinku, šnyt, mlíko i čochtana a zároveň rozpoznávat, co vše může chuť piva pokazit.

V galerii uvidíte, co obnáší práce výčepního, na co vše se musí před čepováním dávat pozor a co se stane s pivem, které je načepované do umaštěné sklenice. Dozvíte se například i to, co je lucerna či půlměsíc, nebo jak vypadal Šporkův palác, když se v něm ukrývalo skutečné zlato. (Pro snadnější procházení galerií klikněte na poslední fotku v náhledu ukazujícím počet dalších snímků, pozn. red.)

Reklama

Doporučované