Hlavní obsah

Otázky a odpovědi: Družba stojí, kudy do Česka teče neruská ropa?

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Rusko pozastavilo dodávky jižní částí ropovodu Družba. Dlouhodobý výpadek ruského zdroje by nyní mohl být problém. Připravil by nás o polovinu ropy. Ropa do Česka od začátku srpna teče jen ropovodem IKL.

Článek

Ropovodem Družba do České republiky proudila ruská ropa. K zásobování jej využívá i Slovensko a Maďarsko. Od začátku srpna však byly dodávky touto trasou pozastaveny. Co to bude znamenat pro Česko?

Co se děje s jižní částí ropovodu Družbou?

Od začátku srpna Rusko pozastavilo vývoz ropy přes jižní část ropovodu Družba. K problému však došlo na Ukrajině – důvodem přerušení dodávek jsou údajně potíže s tranzitními poplatky. Ruský ropovodní monopol Transněfť tvrdí, že ukrajinskému provozovateli ropovodu Ukrtransnafta peníze za tranzit poslal, ale že se platba vrátila zpět kvůli sankcím EU. A protože Ukrajina peníze za tranzit na účtech neměla, zastavila export suroviny dál na západ.

Jak na tom jsou zásoby ropy ve státních hmotných rezervách?

Podle společnosti Mero zatím není na místě sahat do zásob, které pro stát obhospodařuje Státní správa hmotných rezerv (SSHR). „Situaci sledujeme a jsme v pravidelném kontaktu s vedením Unipetrolu i s vedením Mero. Zásoby ropy pro chod rafinérie v Litvínově máme zhruba na 90 dní a v případě potřeby jsme připraveni je uvolnit,“ řekl SZ Byznys předseda správy hmotných rezerv Pavel Švagr.

Kdy do Česka opět ruská ropa poteče?

Podle informací společnosti Mero, která ropovod Družba provozuje, by k obnovení dodávek mělo dojít v průběhu několika dní. „Aktivace nouzových zásob ropy v systému SSHR zatím není zvažována,“ říká Barbora Putzová, tajemnice Mero.

Jak na situaci reagovaly ceny pohonných hmot?

Cena nafty na burze v Rotterdamu začala v úterý kolem desáté hodiny růst a do úterního odpoledne vzrostla o 80 haléřů. Cena benzinu narostla o 30 haléřů.

Kudy k nám nyní teče ropa, když ne Družbou?

Ropa k nám běžně proudí dvěma cestami – ropovodem Družba z Ruska a ropovodem IKL zvaným Ingolstadt z německého Vohburg an der Donau, který je napojen na ropovod TAL. V současné době je k zásobování tuzemských rafinérií využíván jen druhý jmenovaný. Při dlouhodobém výpadku přepravní trasy z Ruska by však Česko hledalo náhradu jen těžko.

„Pokud dlouhodobě nebude téct Družba a zároveň nebude připraven rozšířený ropovod TAL, tak budeme mít 50 procent ropy, kterou normálně ročně zpracováváme,“ popisuje předseda Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček.

Foto: Seznam Zprávy

Mapa ropovodů v Česku.

Jaké má Česko alternativní trasy k ropovodu Družba kromě IKL?

Mezi náhradními cestami neruské ropy do Česka se nabízí ropovod Adria, který vede z chorvatského přístavu Omišajl, kam by se surovina dovážela tankery. Tento ropovod však používají i Chorvatsko či Maďarsko.

Další možnou trasou by mohl být ropovod, který vede ze Španělska přes Francii do Ingolstadtu. „Ten je současně mimo provoz, takže by se muselo prověřit, v jakém stavu je a co by stálo jeho obnovení,“ popsal dříve Václav Loula, mluvčí České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.

Jakou ropu v Česku zpracováváme?

Tuzemské rafinerie zpracovávají 16 různých druhů ropy z desítek zemí světa. Mezi nimi je kromě ruské ropy také surovina ze Spojených států, Afriky, Severního moře, Saúdské Arábie, Kazachstánu, Ázerbájdžánu a dalších.

Sirnatou ropu z Ruska zpracovává hlavně rafinerie v Litvínově. „V naší litvínovské rafinérii jsme technologicky schopni zpracovávat druhově podobné typy ropy, jako je ruská ropa, a v kralupské rafinerii dlouhodobě zpracováváme pouze neruskou ropu,“ řekl dříve pro SZ Byznys mluvčí Orlen Unipetrol Pavel Kaidl.

Jak to bude s pohonnými hmotami?

Z ropy, která přitéká Družbou, se vyrábí 40 procent pohonných hmot. Ani v jejich dodávkách není Česko soběstačné. Musíme jich dovážet zhruba 2,5 milionu tun, zejména jsme závislí na dovozu motorové nafty z Německa, Slovenska, Rakouska a Polska.

„Významná část dovozu paliv, na kterých je Česká republika v případě nafty závislá, je vyrobena z ruské ropy. Výzvou tedy bude najít náhradu významného objemu z jiných zdrojů,“ řekl dříve mluvčí ropné skupiny MOL Martin Pavlíček.

Jak se dovozu ruské ropy dotknou Evropské sankce?

Česko by se mělo obejít bez ruské ropy už za několik let. V rámci šestého balíku evropských sankcí proti Rusku kvůli rozpoutání války na Ukrajině se státy Evropské unie dohodly, že přestanou surovinu z Ruska využívat.

Zákaz má platit od přelomu roku pro ropu dopravovanou tankery, od 5. prosince přestane sedmadvacítka dovážet surovou ruskou ropu a o dva měsíce později i ropné produkty.

Má Česko na dovoz ruské ropy výjimku?

Výjimku získal ropovod Družba. Země napojené na jeho jižní větev včetně Česka ho mohou používat i nadále. Kromě toho má Česko i výjimku, na jejímž základě může dovážet i produkty z ruské ropy vyrobené v rafineriích jiných zemích EU.

Německo a Polsko napojené na severní větev produktovodu se však zavázaly do konce roku dovoz ukončit.

Reklama

Doporučované