Hlavní obsah

Otevřeli hotel a doufali, že nic horšího než covid nepřijde. Mýlili se

Přijedou v létě do Prahy turisté? Rozhovor s Doris Hechtovou, ředitelkou hotelu Andaz Prague.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

aktualizováno •

Po dlouhé pandemii a uprostřed války na Ukrajině otevírá v Praze nový luxusní hotel Andaz. Sídlí ve zrekonstruovaném Cukrovarnickém paláci na Senovážném náměstí, který zůstával po krachu bývalé IPB dlouho prázdný.

Článek

I pražští hoteliéři věřili, že sezóna 2022 bude konečně slušná, naděje ovšem utlumily první výstřely na Ukrajině. Východní region je teď pro turisty nežádoucí, připouští Doris Hechtová, ředitelka Andazu, který je další evropskou pobočkou amerického hotelového řetězce Hyatt. Andaz má má zatím na kontinentu hotely v Londýně, Amsterdamu, Mnichově a ve Vídni.

„Měli jsme náznaky, že poptávka bude dobrá. Ale s kolegy si všímáme, že teď trochu zpomaluje. Zatím sice nejsou žádná storna, když se ale podíváme na pick up, tedy počet rezervovaných pokojů, tak ten zpomalil. Každý vyčkává, co se bude dít,“ řekla šéfka hotelu SZ Byznys.

Nejezdí Rusové ani Američané

Rok před vypuknutím pandemie přijelo do Prahy 400 000 Rusů a zatím se nevrátili, Asiaté do Evropy stále nelétají a kvůli válce se sem teď bojí i Američané, říká Hechtová. „Z Ruska žádná poptávka letos není. Zpomalení se týká hlavně USA. Jsou opatrní.“

Výpadek podle ní půjde nahradit jen těžko. „Doufáme, že přijede hodně Evropanů. A že budeme atraktivní pro cestující ze sousedních zemí. Ale ten původní objem nahradíme těžko,“ říká.

Hotel má celkem 176 pokojů, za noc v něm zaplatíte od 8 000 korun, za suite ale třeba i 17 000. Podle Hechtové si své klienty přesto najde. „Se sídlem v nádherném Cukrovarnickém paláci v samém srdci Prahy máme dobrý předpoklad, že naši strategii prosadíme.“

Cukrovarnický palác zrekonstruovala společnost UBM Development Czechia. Na kolik investice přišla, uvést nechce. Odhaduje se, že rekonstrukce šestipatrové budovy, jejíž hrubá podlahová plocha čítá přes 16 000 metrů čtverečních, šplhala k 1,5 miliardě korun.

Na chodbě potkáte Bruncvíka, na pokoji Golema

Interiéry jsou plné kvalitních materiálů, nábytku na míru, designových doplňků často české provenience. Za návrhem stojí madridské designérské duo Brime Robbins.

Interiéry inspirovaly české mýty a legendy. „Hodně přítomný je tu příběh Bruncvíka, na recepci, v zasedací místnosti, ve výtahu je nádherná dřevěná intarzie v podobě lva, lev vystupuje ze zdi,“ popisuje Hechtová. V pokojích narazíte i na Golema a odkazy na kněžnu Libuši.

Součástí hotelu je i fitness a wellness centrum, restaurace, bar, salónky pro pořádání nejrůznějších akcí. Nejvzácnější částí památkově chráněné budovy je zasedací místnost vedení Asekuračního spolku cukrovarníků umístěná v můstku vedoucím k Jindřišské věži, dnes slouží jako konferenční místnost.

Reklama

Doporučované