Hlavní obsah

Padlý fond Growing Way podezřelý z podvodu dostal insolvenčního správce

Foto: Stream.cz - pořád (NE)BLÁZNI, Seznam Zprávy

Ondřej Janata sliboval investorům vysoké výnosy z obchodů na burzách.

Reklama

Městský soud v Praze ustanovil za insolvenčního správce investiční společnosti Growing Way právní kancelář Z/C/H Legal. Společnost dluží několika tisícům lidí zhruba 1,6 miliardy korun.

Článek

V kauze investičního fondu Growing Way došlo kromě vyhlášení konkurzu nad touto firmou rovněž k soudnímu ustanovení insolvenčního správce. Tím se stala advokátní kancelář Z/C/H Legal.

Zakladatele fondu Ondřeje Janatu stíhá policie kvůli podezření, že vytvořil takzvané letadlo, tedy podvodný investiční projekt. Do firmy vložilo své prostředky v souhrnné výši 1,6 miliardy korun kolem 4000 lidí. Nechali se nalákat na příslib vysokých výnosů z obchodů na finančních trzích.

Investiční podvod: Ponziho schéma

  • Italský podvodník působící v Severní Americe Charles Ponzi (1882–1949) přesvědčil tisíce lidí, aby investovali do předplacených poštovních poukázek.
  • Ve schématu po něm pojmenovaném investoři svěřují své prostředky investičnímu fondu s vidinou vysokého zhodnocení a s nízkým rizikem. První investoři se vyplácejí z vkladů nově příchozích, nikoliv ze zisku z obchodování. To povzbuzuje další investory, aby do schématu vkládali nové peníze a větší částky. Přesvědčí i své okolí ke vkladu. Ve chvíli, kdy nejde najít nové investory, se schéma hroutí. Organizátor se snaží se ziskem zmizet.
  • Nebezpečí tohoto systému spočívá v tom, že se navenek jeví jako korporace s organizační strukturou, kancelářským zázemím, zaměstnanci a sítí finančních poradců. Především ale v tom, že dokud není omezen příliv nových klientů, společnost vyplácí klientům výnosy, případně jim poskytuje výpisy z obchodních účtů, a tím je utvrzuje v přesvědčení, že používá investičních nástrojů na tuzemském či zahraničním trhu, a jejich vklady se tak skutečně zhodnocují.

Zdroj: Národní centrála proti organizovanému zločinu

„Insolvenční správce zahájil činnosti směřující ke zjištění majetku, závazků a pohledávek dlužníka,“ uvedla Z/C/H Legal na svém webu.

Insolvenční řízení s Growing Way rozběhla advokátní kancelář právníka Michala Žižlavského. Ten zároveň patří mezi nejvýznamnější experty na insolvenční právo v Česku.

„Insolvenční řízení umožňuje nejen rozdělit zajištěné prostředky věřitelům, kteří prokážou existenci svých pohledávek, ale také získat v jejich prospěch další majetkové hodnoty, vyvedené ze společnosti Growing Way. Jde o zcela transparentní proces s jasnými pravidly pod dohledem insolvenčního soudu,“ řekl Žižlavský.

Kancelář Michala Žižlavského zastupuje v kauze významnou skupinu věřitelů. Soudu proto navrhla jmenování prozatímního věřitelského výboru, který by byl složený jen z jejích klientů. To se však nelíbilo právní kanceláři Kubica Partners, která zastupuje další věřitelský blok. Do prozatímního věřitelského orgánu tak kancelář advokáta Radima Kubici navrhla také svého zástupce.

V září 2021 Národní centrála proti organizovanému zločinu oznámila, že v případu Growing Way zahájila stíhání kvůli podezření z investičního podvodu v podobě takzvaného Ponziho schématu, známého též jako letadlo. Policisté sice firmu ani Janatu nejmenovali, redakci SZ Byznys se ale následně podařilo zjistit, že se jedná právě o Growing Way.

Detektivové zajistili ve spolupráci s Finančním analytickým úřadem majetek v hodnotě téměř jedné miliardy korun. Mimo jiné se to týká Janatovy nemovitosti v pražské Chuchli.

Reklama

Doporučované