Hlavní obsah

Pandemie mu vzala 240 milionů. Teď hoteliér Pytloun usiluje o pět hvězd

Rozhovor s Lukášem Pytlounem, majitelem stejnojmenné sítě hotelů.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lukáš Pytloun, majitel stejnojmenné sítě hotelů, investoval přibližně 500 milionů korun do jejího rozšíření. „Jednám o koupi a pronájmu dvou pětihvězdičkových hotelů,“ řekl pro SZ Byznys.

Článek

Když před rokem na billboardech rozmístěných kolem pražské Jižní spojky vyzýval majitele a provozovatele hotelů, že jejich nemovitost koupí, mělo to úspěch. Ozvaly se mu desítky lidí.

„V loňském roce se nám podařilo podepsat smlouvu na pronájem čtyřhvězdičkového hotelu v Praze na Kampě. V současné době jednáme o koupi jednoho pětihvězdičkového hotelu a o pronájmu dalšího pětihvězdičkového hotelu,“ uvedl Lukáš Pytloun.

Na investice v průběhu posledních dvou let potřeboval zhruba 500 milionů korun formou úvěru od bank.

Pandemii, která stále neskončila, popisuje jako období, které přináší příležitosti. „Na trhu se přeskupují síly,“ je přesvědčen. A to, že svému oboru věří, dokládá právě investicemi do pražských ubytovacích zařízení.

Spočítal, že společnost Pytloun Hotels přišla v prvním roce pandemie o 100 milionů, loni pak o dalších až 140 milionů korun.

„Asi nejhorší je, že můj tým opouštějí lidé, se kterými jsem pracoval deset let. Jsou to kvalitní lidé, jsou to šéfkuchaři, přišel jsem o perfektního barmana, který vyhrával soutěže a dneska rozváží jídlo,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys.

V nejlepší ekonomické kondici jsou podle něj v tuto chvíli menší hotely na horách se stálou klientelou. Ty přišly o zhruba pětinu rezervací oproti roku 2019. Jeho skupina se pak potýká s přibližně třetinovým poklesem objednávek.

Bude hotelové služby zdražovat? A jak vzpomíná na loňské období, kdy lidé v době lockdownu jezdili na hory tzv. na služební cesty?

Celý rozhovor s Lukášem Pytlounem najdete ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované