Hlavní obsah

Po půl roce vzrostla důvěra v ekonomiku. Obavy z inflace jsou ale rekordní

Foto: Shutterstock.com

Roste počet lidí, kteří v následujícím roce očekávají zhoršení finanční situace a obavy z inflace jsou na rekordní úrovni. Ilustrační foto.

Reklama

Důvěra firem v českou ekonomiku se zvýšila, zejména v průmyslu a stavebnictví. Naopak důvěra spotřebitelů je meziročně nižší. Na rekordní úrovni zůstává obava z růstu cen.

Článek

Důvěra v českou ekonomiku se v lednu po půl roce zvýšila. Proti loňskému prosinci stoupla o dva body na hodnotu 97,6 bodu, přičemž optimističtější jsou podnikatelé i spotřebitelé. Vyplynulo to z v pondělí zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). V meziročním srovnání je souhrnný i podnikatelský indikátor vyšší, zatímco důvěra spotřebitelů je na nižší úrovni.

Důvěra firem se v lednu zvýšila zejména v průmyslu a stavebnictví. „Podnikatelé v těchto odvětvích očekávají v příštích měsících růst tempa výrobní i stavební činnosti, přestože jsou stále významně limitováni nedostatkem materiálu. Právě nedostatek vstupů je i jednou z příčin očekávaného růstu cen v obou odvětvích,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

U podnikatelů byla důvěra v ekonomiku proti prosinci o 2,3 bodu vyšší, dosáhla hodnoty 98,8 bodu. Mezi průmyslovými podniky se zvýšila o 3,7 bodu na 97,6 bodu a ve stavebnictví o 9,9 bodu na hodnotu 124,3. U firem z odvětví služeb, včetně bankovního sektoru, se důvěra zvýšila jen mírně, a to o 0,7 bodu na hodnotu 96,5 bodu. Naproti tomu v odvětví obchodu proti loňskému prosinci klesla o 1,2 bodu na 105 bodů.

Mezi spotřebiteli důvěra v ekonomiku meziměsíčně narostla o 0,2 bodu na 91,4 bodu, což podle statistiků souvisí mimo jiné s tím, že ubylo domácností, které negativně hodnotí svou stávající finanční situací ve srovnání s obdobím uplynulých 12 měsíců.

„V lednu se ve srovnání s minulým měsícem zvýšil počet domácností, které oproti minulému roku očekávají v následujících měsících vyšší útratu za velké nákupy. A to i přesto, že setrvale roste počet respondentů, kteří v následujícím roce očekávají zhoršení své finanční situace a obavy z růstu cen zůstávají na rekordní úrovni,“ doplnila k důvěře spotřebitelů Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů.

Reklama

Doporučované