Hlavní obsah

Pražská plynárenská potřebuje finanční injekci šest miliard korun

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Pražská plynárenská a další dodavatelé plynu jsou pod tlakem kvůli vysokým cenám komodity.

Reklama

Aby Pražská plynárenská nadále bezproblémově fungovala, potřebuje získat dodatečných šest miliard korun. Bez těchto peněz by podle podniku vlastněného Prahou bylo ohrožené jeho fungování jako dodavatele energií poslední instance.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dodavatel energií Pražská plynárenská potřebuje v příštích dvanácti až osmnácti měsících pro udržení svého hladkého chodu celkem šest miliard korun. Prahu jako svého akcionáře proto podnik žádá o úvěr ve výši dvě miliardy korun. Další čtyři miliardy mají tvořit navýšené úvěrové rámce od bank díky garancím od hlavního města.

To je v kostce hlavní sdělení prezentace, kterou měl před představiteli magistrátu šéf Pražské plynárenské Martin Pacovský. Prezentaci má redakce SZ Byznys k dispozici. O půjčce a formě záruk pro Pražskou plynárenskou mají rada a zastupitelstvo jednat po Velikonocích. Pražská plynárenská zásobuje plynem a elektřinou kolem 425 tisíc odběrných míst. Patří také mezi dodavatele poslední instance.

Dvě miliardy mají sloužit pro naplnění zásobníku na další zimu. Další finance potřebuje mimo jiné na vysoké jistiny skládané u státního operátora trhu s energiemi OTE a na burzách. Dodavatelé plynu obecně jsou v současnosti pod tlakem kvůli vysokým cenám komodity na trzích kvůli válce na Ukrajině.

„Jednání s městem i s bankami aktuálně stále probíhá. Případná garance města je jednou ze zvažovaných možností,“ sdělil mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Pražská plynárenská na prezentaci před zastupiteli a dalšími představiteli metropole představila také harmonogram celé operace na „vyztužení“ financí podniku. Ještě v dubnu městská společnost očekává od Prahy kromě dvou miliard na plný zásobník také patronátní prohlášení ve vztahu k bankám na zajištění současných úvěrů. Patronátní prohlášení je dokument, v němž vlastník bankéřům deklaruje, že za svou dcerou plně stojí.

Záruky na zásobník

V květnu má následovat poskytnutí silného ručení ze stran Prahy za bankovní úvěry na financování zásobníku pro příští sezónu. Na přelomu letošního a příštího roku by se pak půjčka od Prahy kapitalizovala, jinými slovy by se dluh vůči Praze převedl do základního kapitálu firmy.

Potřebu dodatečných finančních zdrojů odůvodňuje Pražská plynárenská tím, že naplnění zásobníků letos vyjde čtyřikrát dráž než v minulých letech. Firma vyčíslila, že ještě letos ceny plynu a související náklady odčerpají přibližně šest miliard korun. Pokud společnost nedostane kapitálovou injekci, bude podle ní ohrožené její fungování jako dodavatele poslední instance.

„Na provoz peníze Pražská plynárenská určitě má. Pád firmy nehrozí. Společnost má navíc otevřené úvěrové linky u bank. Pokud jde o potřebu posílení kapitálu, tak to teď na trhu řeší všichni, jen u Pražské plynárenské je to vidět díky tomu, že je to městský podnik,“ reagoval radní Jan Chabr (TOP 09).

Faktem ale je, že to byla právě Pražská plynárenská a vedení Prahy, kdo se v březnu obrátil na vládu s naléhavým varováním, že hrozí pád dalších dodavatelů energií a že v obtížné situaci jsou i dodavatelé poslední instance.

Reklama

Doporučované